Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Ekercin, motosiklet tutkusuyla hem öğrencilerini hem üniversite çalışanlarını hem de Antalya protokolünü şaşırtıyor. Çoğu zaman makam aracı kullanmayan Rektör Ekercin, üniversitedeki makamına hatta resmî kurumlardaki toplantılara bile motosikletiyle gidiyor. Kampüs içinde tur atmayı seven Ekercin, farklı fakültelerde eğitim gören öğrencilerle, motosiklet sevdası ve güvenli sürüş teknikleri konusunda sohbetler yapıyor.
#Semih EkercinKafe, restoran, otogar, havalimanı ve AVM gibi yerlerdeki USB girişli telefon şarj istasyonları, kullanıcıların kolaylıkla cihazlarını şarj etmelerini sağlıyor. Ancak bu cihazlar beraberinde güvenlik endişelerini de getiriyor. Son zamanlarda siber korsanların halka açık şarj istasyonlarına yönelik saldırıları artış gösteriyor. Peki kullanıcıları hangi riskler bekliyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikEbru Tuğgan, tam bir Çeşme aşığı... Öyle ki Çeşme’den sadece eğitim için ayrılsa da tüm kariyerine ve hayatına süreç içinde doğup büyüdüğü topraklarda devam ediyor. Bugün genel müdürü olduğu Ilıca Hotel’de tam 21 yıldır çalışan Tuğgan, Çeşme’den kopamayanlardan... “Her zaman söylediğim gibi Ilıca Hotel’le birlikte büyüdük” diyen Ebru Tuğgan, istikrarlı ve disiplinli çizgisiyle kadın yönetici olarak turizmde bir başarı hikayesi yazıyor. İşin sırrı ise kurumuyla da örtüşen mükemmeliyetçi ve detaycı bakış açısı...
#1İsmet Özmen ve Cihat Kahraman tarafından 2014 yılında kurulan VSight Remote, endüstriyel artırılmış gerçeklik ile bakım, onarım, arıza tespit gibi çalışmaları uzaktan yapıyor. Üretim hattındaki soruna erken çözüm bulunması ile firmalar ciddi tasarruf sağlıyor. Uzmanlar ile saha personelleri arasında köprü kuran girişimcilerin hedefi, endüstriyel metaverse konusunda öncü firmalardan biri olmak.
#İsmet ÖzmenPandemi ile birlikte teknolojik gelişmelere hızla adapte olan iş dünyasında, geleceğin iş modelleri ve yetkinlikleri her geçen gün genişliyor. İnsan Kaynakları Danışmanı Pakize Özdemir, özellikle yetenekli iş gücüyle sürekli bağlantıda olmak isteyen şirketlerin ve de dünya pazarını fark eden Z kuşağının esnek işgücü modelini tercih etmeye başladığına dikkat çekti. Özdemir, “Çalışanlar artık birden fazla ülkede farklı konulardaki uzmanlıklarını hizmet olarak sunabiliyor. Standart bir iş tanımında ısrarcı olan şirketler, yaratıcı ve yetenekli çalışanlarını kaybetmeye başladılar ” dedi.
#Pakize ÖzdemirLondra’dan Abu Dabi’ye 50 şehre uyarlanan ‘Remote X’ projesinin İstanbul ayağı ‘Remote İstanbul’, katılımcılarına iki saatlik bir yürüyüş boyunca şehirle başka türlü bir temas kurma olanağı sunuyor. Kulaklıktan gelen yapay sesin yönlendirmesiyle Koşuyolu’ndan Bahariye’ye alışık olmadığınız türde bir zihinsel, fiziksel ve duygusal egzersize davetlisiniz. Oyuna giderken spor ayakkabılarınızı giymeyi unutmayın.
#Remote İstanbulYapılan araştırmalara göre Türkiye’de KOBİ ölçeğindeki şirketler işletmelerin yüzde 90’ından fazlasını oluşturuyor. İstihdamın önemli bir kısmını sağlayan ve ekonomide büyük bir öneme sahip olan KOBİ’ler, ne yazık ki, siber saldırılara karşı yeterince savunma geliştiremiyorlar; iş ve para kaybına maruz kalıyorlar.
#KobiGünümüzde bir televizyonun kumandasız kullanabilmek hayal edilemeyecek kadar zor bir işlemdir. Teknolojinin gelişmesi, klasik kumandaların telefonlara veya elektronik cihazlara indirelen uygulamalar haline gelmesini sağlamıştır. Bu uygulamalardan biri olan Peel Remote nedir ve ne işe yarar? Telefonu kumanda olarak kullanma nasıl olur? Telefonunuzu kumandaya çevirmek için yapmanız gereken işlemleri derledik.
#Peel Remote Nedir Ve Ne İşe Yarar?Bu yılın seyahat trendleri COVID-19 ekseninde şekillenmeye devam edecek. Artık gideceğimiz destinasyonu keyfimizin kâhyası değil, Hijyen ve güvenliği önplana alan seçenekler belirleyecek. 2020’nin yükselen trendleri olan karavan, kiralık tekne, ailece izole tatil ve kampçılık 2021’e de damgasını vuracak tatil seçenekleri olacak.
#2021 Seyahat TrendleriFirmalar ve ülkeler arası siber espiyonaj, fidye talepleri ve veri hırsızlığı son zamanlarda özellikle pandeminin getirdiği uzaktan çalışma ortamı nedeni ile oldukça arttı. Firmalar önlem almakta yeterince hızlı davranamadılar. Dünyadan birkaç örnekle neler olduğundan ve nasıl önlem alabileceğimizden bahsedelim.
#Can ErginkurbanDr. Şebnem Özdemir ile Eylül ayında Sn. Birol Güven’in Gelecek Geliyor Programı’na konuk olduğumda tanıştım. Öncesinde de özellikle veri bilimi ve yapay zeka odaklı çalışmalarını takip ediyordum. Şebnem Hoca, İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanlığı’nı yürütüyor ve aynı zamanda Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Lab’ında araştırma işbirlikçisi olarak çalışmalarına devam ediyor. Futuristler Derneği Başkan Yardımcısı da olan Dr. Özdemir, ülkemizde özellikle yapay zekanın gelişimi, uygulama alanları ve geleceğin meslekleri odağında öncü çalışmalar gerçekleştiren akademisyenlerin de başında geliyor.
#Ergi ŞenerTürk-Alman Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yaşanur Kayıkçı, drone üretim ve hizmet uygulamaları pazarının, büyük ölçüde altyapı sektörünün de etkisiyle ve yeni yasal değişiklikler, uzak kimlik (remote ID), 5G teknolojisinin yavaş yavaş kullanıma sunulması ile önümüzdeki 5 ila 6 yıl zarfında yaklaşık yüzde 25'lik yıllık bileşik büyüme oranı ile 2030'larda 92 milyar dolara erişeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
#DroneTürk-Alman Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yaşanur Kayıkçı, drone üretim ve hizmet uygulamaları pazarının, büyük ölçüde altyapı sektörünün de etkisiyle ve yeni yasal değişiklikler, uzak kimlik (remote ID), 5G teknolojisinin yavaş yavaş kullanıma sunulması ile önümüzdeki 5 ila 6 yıl zarfında yaklaşık yüzde 25'lik yıllık bileşik büyüme oranı ile 2030'larda 92 milyar dolara erişeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
#DroneFortinet, 2020 Remote Workforce Cybersecurity Raporu'nu yayınladı. Araştırma, uzaktan çalışma yöntemine hızlı geçişin birçok kurum için zorlu olduğunu ortaya koydu. Aynı araştırma, kurumların uzaktan çalışmanın getirdiği güvenlik risklerini hedef alacak şekilde yapılanması gerektiğini de gösterdi.
#FortinetSiber güvenlik uzmanları, COVID-19 döneminde özellikle KOBİ ölçeğindeki şirketleri kıskacına alan Dharma adlı fidye yazılımına dair detaylı analizinin sonuçlarını paylaştı. Fast food mantığıyla herkesin ulaşabileceği bir hizmet olarak sunulan Dharma, tuzağa düşürdüğü KOBİ’lerden ortalama 8 bin 620 dolar fidye talep ediyor.
#Sophos