Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Eğitim neferleri, Türkiye’nin dört yanında geleceğin mimarları öğrencilerin hayatlarını inşa ediyor. Kız çocuklarına voleybolu sevdirerek onlara şampiyonluklar kazandıran da var, verdiği sıra dışı ev ödevleriyle akranlarıyla iletişimlerini geliştirmek isteyenler de, babalara masal okutarak çocuğuyla arasındaki bağı güçlendirenler de.
#ÖĞRETMENLERTaslağı ortaya çıktığı günden beri tartışmalara neden olan ‘Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’ dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmenlerine nöbet tutma, sınavlarda görev alma şartı getirildi. Bu görevlerin öğrencilerin rehber öğretmene olan güvenini sarsacağını söyleyen eğitimciler, “Kaygılarımızın hiçbiri dikkate alınmamış” diyerek yönetmeliğe tepki gösterdi.
#AdayMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmenliği üzerinde çalışıldığını ve önümüzdeki günlerde onaya sunulacağını duyurdu. Tekin, basında yönetmelik hakkında çıkan haberlerin rehber öğretmenleri yanlış bilgilendirdiğini belirterek, Twitter’dan özetle şu açıklamayı yaptı:
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması sürecinde son aşama olan ‘sözlü sınav’ sonuçlarını açıkladı. Atama tercihleri, 14 Kasım’da başlayacak ve 20 Kasım saat 16.00’ya kadar sürecek. Sonuçlar ise 23 Kasım’da açıklanacak.
#KPSSOrtaokullarda sınıfta kalma geri gelmişti. Kimlerin sınıfı geçip kimlerin kalacağına ilişkin detaylar da Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişiklikleriyle netleşti. İşte sınıf geçme ve kalmanın şartları:
#Milli Eğitim BakanlığıDers zili 11 Eylül’de çalacak ve yeni eğitim-öğretim yılı başlayacak. Çocuğunuz okulda kendi yaş grubu tarafından sözlü, psikolojik ve fiziki şiddete maruz kalırsa yani akran zorbalığına uğrarsa ne yapılabilir? Akran zorbalığı ne demek? Akran zorbalığına uğrayan çocuğunuzla ilgili nereye ve nasıl başvurmak gerekir? Yargı kararları nasıl? Okurlarımın soruları ışığında avukat Burcu Akar Muratoğlu’nun değerlendirmeleri bakın şöyle...
#Akran Zorbalığı“Dahilerin hastalığı” olarak nitelendirilen disleksili çocuklarla ilgili 3 Temmuz’da yayınlanan yazımın ardından ailelerden şikâyet yağıyor. Kocaeli’nde yaşayan bir anne de disleksili ortaokul öğrencisi oğlu için hukuk mücadelesi veriyor. Anne, mevzuata rağmen destek eğitim sınıfı açmayan, derse geç kaldığı için okul kapısında bekleten okul müdürü ve öğretmeni avukatı Burcu Akar Muratoğlu aracılığıyla önce savcılığa ardından TİHEK’e şikâyet etti.
#Dahilerin HastalığıDisleksi, özgül öğrenme güçlüğü çeken çocuklar/bireyler için kullanılıyor. Bir hastalık değil. Zekâyla da ilgisi yok. Normal ve normalin üzerinde zekâya sahipler. Ankara’da özel bir üniversitede hukuk eğitimi görürken, disleksi olmasına rağmen bir günde 9 sınava girmek zorunda bırakılan hukuk öğrencisinin avukatı Burcu Akar Muratoğlu, bana ulaştı. Türkiye’de bu alanda çalışan sayılı avukatlardan Muratoğlu ile bu çocukların sorunlarını ve haklarını konuştum.
#DisleksiMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanlığının oluşumu, teşkilat yapısı, görevleri ile çalışma usul ve esasları yeniden düzenlendi. Bu düzenlemeye göre, başkanın teklifi ve onayı ile kurul üyeleri arasından en fazla iki başkan yardımcısı görevlendirilebilecek. Ayrıca, ‘Eğitim Araştırmaları Daire Başkanlığı’ kurulduğu bilgisi yönetmelikte yer aldı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Yönetmeliği, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
#Resmî GazeteÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “sıfır atık” ve “sıfır atık mavi” projeleri ile atıkların doğaya ve denizlere ulaşarak kirliliğe neden olmasının önüne geçiliyor. Projeyle atıklardan 30 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı. 3 milyon ton sera gazı salınımının önlendi ve 265 milyon ağaç kurtarıldı.
#Sponsorlu İçerikMilli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Sistemi (MEBBİS) üzerinden yapılacak uzman ve başöğretmenlik eğitim programına başvurular 10 Haziran'a kadar devam edecek. ‘Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’na ilişkin takvime göre, uzman öğretmenlik eğitimleri 18 Temmuz-5 Eylül, başöğretmenlik eğitimleri de 18 Temmuz-19 Eylül arasında gerçekleştirilecek.
#MEBBİSÖğretmenlik meslek kanunu maddeleri yürürlüğe girmesinin ardından gündeme geldi. Öğretmenlik mesleğini kariyer mesleği haline getiren öğretmenlik meslek kanunu hakkında açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Özer, "Yarın yönetmelikte bahsi geçen uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili eğitim programını ve sınav takvimini tüm kamuoyuyla paylaşacağız ve 2022 yılı bitmeden süreci nihayete erdireceğiz." dedi. Kanun kapsamında öğretmenlerin uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için öngörülen yazılı sınavlar, yılda bir defa yapılacak. Peki, öğretmenlik meslek kanunu nedir, neleri içeriyor? İşte, öğretmenlik meslek kanunu hakkında ayrıntılar...
#Öğretmen Meslek KanunuMEB personel alımı başvuruları ile ilgili son dakika açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanlığı 750 müfettiş yardımcısı alımı ile üst kadrolarını genişletmeye hazırlanıyor. Bakanlık, il milli eğitim müdürlüklerinde istihdam edilmek ve Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarının rehberlik, işbaşında yetiştirme, denetim, değerlendirme, inceleme, araştırma ve soruşturma hizmetlerini yürütmek üzere Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yarışma sınavı yoluyla 750 ‘Eğitim Müfettiş Yardımcısı’ alımı yapacak. Yarışma sınavı ile gerçekleşecek olan alım süreci, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşacak. Peki,Milli Eğitim Bakanlığı 750 personel alımı başvuruları ne zaman? İşte, başvuru şartları ve tarihleri.
#Mebİçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, HDP eski Milletvekili Semra Güzel hakkında çıkan yakalama kararlarıyla ilgili ise “Arıyoruz, şu ana kadar bildiğimiz adreslerde bulunamadı ama kolluk birimlerimiz yoğun bir şekilde aramaya devam ediyorlar. Farklı değerlendirmeler var ancak kesinleştiğinde bunu paylaşmış olacağız” dedi.
#İçişleri BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığınca okullarda kalite güvence sisteminin aktif hâle getirilmesi için kurulan yeni teftiş sistemi kapsamında tüm illerde eğitim müfettişleri başkanlıkları kuruldu. Bu doğrultuda illerin eğitim müfettişi ihtiyacını karşılamak üzere sınavla 750 eğitim müfettiş yardımcısı alınacak. Sınav başvuruları 16-27 Mayıs tarihleri arasında MEBBİS üzerinden yapılacak.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda kalite güvence sisteminin aktif hale getirilmesi amacıyla yeni bir teftiş sistemi kurdu. Daha önce teftiş sistemi sadece inceleme ve soruşturmaya odaklanırken yeni sistemde teftişin fonksiyonlarına rehberlik ve denetleme, izleme ve değerlendirme fonksiyonları da dahil edildi.
#MEBYüz yüze eğitime dönüş sürecindeki 180 günde hayata geçirilen 50'nin üzerinde eğitim projesi ve politikasına ilişkin derlenen 120 sayfalık kitap Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) internet sitesi üzerinden yayınlandı. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlık görevini devraldığı 6 Ağustos'ta yaptığı, önceliğinin okulları yüz yüze eğitime hazır hale getirmek olduğuna yönelik açıklamasını hatırlatarak, o günden sonra yüz yüze eğitime geçiş için 180 günlük çalışma yürüttüklerini söyledi.
#MEBÜlkemizde özel gereksinimli bireylerle ilgili hukuki, sosyal, kültürel düzenlemelerin Cumhuriyet sonrası dönemde çağdaş ülkelerle paralel bir seyir izlediği söylenebilir. Türkiye’de özel gereksinimi olan bireylerle ilgili hizmetlerinin başlıca yasal dayanakları, 1997 yılında yürürlüğe giren 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve buna dayalı olarak çıkarılan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ile 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun’dur. 2009, 2010 ve 2012 yıllarında da değişikliklere uğrayan yönetmelik son şeklini ise 2018 yılında aldı.
#PROF. DR. S. SUNAYYILDIRIM DOĞRU KİMDİR?