15 günlük tatil arasından sonra 5 Şubat Pazartesi günü okullarda ikinci dönem başladı. Birinci yarıyılın son haftası da karne haftası olarak adlandırıldığı için, sınavlar çoktan bitmiş ve öğrenciler genelde akademik ortamdan kopmuş oluyorlar. Neredeyse bir aya yakın bir zamanı kapsayan tatil havası, neredeyse topyekün okul olarak, idareci, öğretmen ve öğrenciler akademik ortama ara veriyorlar ve yeniden, tabiri caizse kaldığı yerden veya silbaştan bir daha başlayacak. Farklı eğitim kademeleri açısından bakıldığında, okul öncesi, ilköğretim 1 ve 2’nci kademe, orta öğretim ve yüksek öğretimde farklılıkların olması kaçınılmaz. Ayrıca özellikle orta öğretimde okulun eğitim niteliğine bağlı olarak ( Mesleki, Anadolu, İmam Hatip, Sanat, Spor, Turizm vs.) ta öğrencilerin ve oğlun tepkileri farklılaşacak.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı tarafından, 2023-2024 eğitim öğretim yılına ilişkin illere gönderilen yazıda, okullarda obezite ve dijital bağımlılıkla mücadele edileceği, öğrencilere sınıflara geçmeden önce kültür fizik hareketleri yaptırılacağı, velilere maddi külfet oluşturmamak adına okul kıyafetlerinde değişiklik yapılmayacağı belirtildi.
#Milli Eğitim Bakanlığı81 ilde anaokulu ve ilkokul birinci sınıflar için bugün uyum eğitimi başladı. Uyum eğitimleri çerçevesinde çocukların okulunu, sınıfını, arkadaşlarını tanıması ve okul kurallarını öğrenmesi sağlanacak. Diğer sınıflar için ise eğitim 12 Eylül'de başlayacak. İstanbul'da velileri ile birlikte gelen minik öğrenciler annelerinden ayrılmak istemeyerek gözyaşı döktü.
#OkulErgenlik dönemi 11-12 yaşlarında başlayıp neredeyse yirmi yaşa kadar süren, bedensel, duygusal ve sosyal değişiklikleri içeren dönemin genel adıdır ve hayatın diğer dönemlerinden farklıdır. Bu dönemin başlangıcına ön ergenlik denir. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, ön ergenlik ve ergenlikte görülen değişimler hakkında bilgi verdi.
#EğitimTeknolojinin şüphesiz hayatımıza getirdiği sayısız faydalar var. Ancak teknoloji kullanımı üzerinde kontrolün kaybolması ve teknolojinin ölçüsüz ve sınırsız kullanılması ciddi zararlara sebep olabilir. Günümüzde internet ve ekran kullanımını da kapsayan teknoloji kullanımı; ebeveynler tarafından en çok sınır getirilmeye çalışılan konuların başında geliyor. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, bilinçli teknoloji kullanımı rehberi oluşturdu.
#EğitimOkul ve aile iki farklı toplumsal kurumdur ve farklı beklentiler etrafında şekillenmişlerdir. Bu iki farklı kurumun çocukların öğrenim-eğitim konusunda çıkar birliği geliştirmesi, yapılan araştırmalarda görüldüğü üzere verimliliği arttıran en önemli faktördür. Özel Ata Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, okul ve aile iş birliğinin çocuğun başarı ve gelişimi üzerindeki etkilerini açıkladı.
#Ata KolejiBir buçuk yıl süren uzun bir aradan sonra okulların yüz yüze eğitime geçmesi ile birlikte okul-aile ve öğrencinin yeniden bir araya geldiği, heyecan veren bir uyum sürecini geride bıraktık. Uzaktan eğitim süreci ile birlikte aile-okul ve öğrenci üçgeni içinde farklılaşan sorumluluklar oldu. Özel Ata Koleji Ortaokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, psikososyal uyumu sağladığımız bu günlerde aile olarak ergenlik dönemindeki çocuklarımızın sorumluluk duygusunun gelişimine sağlayacağımız katkılar ve onların akademik-sosyal ve duygusal gelişimini hızlandıracak faktörler hakkında bilgi verdi.
#Eğitimİlkokul 1.sınıfa başlamak çocuklar için olduğu kadar, anne ve babalar için de ayrı bir mutluluk ve heyecandır. Okul, çocuğun ailesinden ayrılarak sosyalleşme sürecini yaşadığı ilk temel kurumdur. Çocuk, okul ortamında ilk olarak ailesi haricinde dış çevreyle ilişkide bulunarak, diğer bireylerin kendi yaşamındaki yerini oluşturur. Aileden ve evden ilk uzaklaşma, kuralları olan farklı bir sosyal ortama ilk kez girme ve bunun bir parçası olma, okul hayatına başlangıcın en özel ve önemli getirileri olarak karşımıza çıkar. Özel Ata Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, çocukları okula yeni başlayacak aileler için ‘’Okula Merhaba’’ kılavuzu hazırladı.
#Ata KolejiPandemi nedeniyle ilkokul, ortaokul, lise ve okul öncesi öğrenciler olağandışı bir dönemin daha sonuna geldi. Toplam 18 milyon 241 bin 881 öğrenci ve 1 milyon 117 bin 686 öğretmen yarın üç haftalık tatile girecek. İkinci dönemin 15 Şubat pazartesi günü yüz yüze başlaması planlanıyor.
#KarneYüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi günlük yaşam alışkanlıklarımızı kökünden değiştirirken, bu süreç özellikle de sosyalleşmenin ve öğrenmenin odak noktasındaki öğrenciler için çok daha zorlu geçiyor. Pandeminin gölgesinde bir eğitim-öğretim döneminin daha sonuna gelinirken Uzman Klinik Psikolog Dilara Yamanlar, zillerin online çalıp karnelerin online alınacağı bu eğitim döneminin sonunda anne babaların çocuklarına yapıcı ve şefkatli yaklaşmalarının son derece önemli olduğunu vurguluyor.
#ÇocukHerkes kendine uygun bir mesleği tercih edip bu alanda eğitim alıyorlar. Özellikle öğretmenlik geçmişten günümüze en çok tercih edilen meslekler arasında yer alıyor. Sınıf öğretmenliği nedir? Tüm ayrıntıları sizler için derledik.
#Sınıf Öğretmeni Nedir?Okulların açılması ile risk haritalarının nasıl uygulanacağı konusunda eğitmenler araştırmalar yapmaya başladı. Veliler bu alanda oldukça endişeli olabiliyor. Bunun ana nedeni sosyal medyada oluşan bilgi kirliliğidir. Risk haritaları okullar için önemli çalışmalardır. Eğitmenler bu alanda oldukça titiz davranmakta ve hazırladıkları haritalar ile öğrencilerinin güvenliğine maksimum dikkat etmektedir. Peki, sınıf risk haritası nedir? Ne işe yarar? Sınıf risk haritası nasıl doldurulur? İşte detaylar.
#Sınıf Risk Haritası Nedir?Pandemi sürecinde belki de en çok ihmal edilen ve bilişsel, zihinsel, duygusal, akademik ve daha birçok alanda doyurulması en zor çocuklar olan üstün potansiyelli çocuklarımız olmuştur.
#Üstün Potansiyelli ÇocuklarOkulumuzun içerisinde birçok farklı bölüm bulunmaktadır. Bu bölümleri farklı amaçlar için kullanırız. Okulumuzdaki her bir bölüm bizim için çok önemlidir. Bu yüzden mutlaka bölümleri iyi bilmeli ve yerlerini öğrenmeliyiz. İşte 1. sınıf hayat bilgisi okulun bölümleri konu anlatımı.
#1. Sınıf Hayat Bilgisi Okulun Bölümleri Konu AnlatımıEbeveynler olarak çocuklarınızın hangi zeka türüne sahip olduğunu bilmek, okul başarısını desteklemeniz konusunda size birçok kapı açabilir. Belki akademik yazılardan rast geldiğiniz belki de okul çağlarınızdan aşina olduğunuz, çoklu zeka ve öğrenme stilleri kavramlarını ebeveyn gözünden ele alarak, yeni eğitim sistemine girişte, her ebeveynin, çocuğunun hangi öğrenme stili ile öğrendiğini, hangi zeka türümün daha ağır bastığını ve hangi alanlara yönelik çalışma yapması gerektiğini öğrenmesi gereken bir süreçte olduğumuza inanıyorum.
#ÇOCUKİnternet ve sosyal medyanın son dört yıldaki değişimine baktığımızda, aktif sosyal medya kullanımında 12 milyon, aktif internet kullanımında ise 16 milyonluk artışın gerçekleştiği “We are social” raporlarına yansımaktadır. Tüm bu değişimlerin içine pandemi sürecinde artan kullanımın eklenmediğini düşündüğümüzde sayının daha fazla artması ve çevrimiçi olma süresinin uzaması muhtemel gözükmektedir.
#EğitimDin, dil, ırk ayrımcılığının yanı sıra gözlük takmak, çilli olmak gibi fiziksel özellikler nedeniyle pek çok çocuk zorbalığa maruz kalıyor. Çocuğumuza ayrımcılığı, bunun neden yanlış olduğunu nasıl anlatacağız? Klinik psikolog Burcu Gençer’e göre en önemlisi, ayrımcı dili kendi hayatımızdan çıkarmak...
#YazarElazığ, Manisa, ve Malatya'da depremden etkilenen bazı okullar için hasar tespit çalışmaları ve yıkım kararları resmi makamlar tarafından kamuoyuna duyuruldu. Yarıyıl tatilinin bitmesinin ardından, deprem olan illerde öğrenci ve velilerin gözü okulların açılacağı tarihe çevrildi. Valiliklerden yapılan açıklamalara göre, deprem olan şehirlerde yarın okullar açılacak mı sorusu yanıt buldu. Depremden etkilenen il ve bazı ilçelerde okullarda yarıyıl tatilinin uzatıldığı duyuruldu. Peki, 15 tatil hangi illerde uzatıldı? İşte, tatilin uzatıldığı iller ve ilçeler.
#Hangi İllerde Yarıyıl Tatili UzatıldıAksaray’daki Mehmetçik İlkokulu’nda otizmli öğrencilerin diğer çocukların velileri tarafından ‘yuhalandığı’ iddiasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfettiş görevlendirdi, okul müdürü açığa alındı. Okula alınmadığı için 12 yaşına kadar 8 okul değiştirmek zorunda kalan otizmli Rüzgar’ın annesi Banu Boralı ise eğitimdeki sıkıntılarını paylaştı:
#Gazetehaberleriİlköğretim Kurumları ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, son hali ile merak konusu oldu. Yeni dönem başlarken merakla araştırılmaya başlanan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, geçtiğimiz aylarda son hali ile Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. İşte, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları yönetmeliği hakkında son bilgiler
#Okul Öncesi Yönetmeliği1999 doğumlu üçüz kardeşler yıllarca abileri E.A.’nın cinsel istismarına maruz kaldı. Okuldaki rehberlik servisinin dağıttığı forma yazılan “Size abimin bana ne yaptığını söyleyeceğim ama lütfen kimseye söylemeyin” cümleleri ile ortaya çıkan korkunç olayda abi E.A.’ya önce 50 yıl hapis cezası verildi. 9. sınıftaki kız arkadaşına da cinsel istismarda bulunan E.A. hakkında verilen karar bozuldu ve beraat etti.
#Cinsel İstismar‘Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Okula başlama yaşı, ara tatiller gibi yeni düzenlemeler yönetmelikte yer aldı. İlk ve ortaokullarda teneffüs süreleri 10 dakikadan 15’e çıkarıldı. İkili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika olacak.
#MebMİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Ortaöğretimde yeni model”i açıkladı. Ancak önceden sızan bilgilere bakılınca lise büyük oranda değişecek. Yeni lise sistemi 2020-2021 eğitim öğretim yılında 9’uncu sınıflarda başlayacak. Kademeli geçişte en çok dikkati çeken maddelerden biri, ders sayılarının azalması ve öğrencilerin istediği dersi seçmesi.
#Milli Eğitim BakanlığıMİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Ortaöğretimde yeni model”i bugün açıklayacak. Ancak önceden sızan bilgilere bakılınca lise büyük oranda değişecek. Yeni lise sistemi 2020-2021 eğitim öğretim yılında 9’uncu sınıflarda başlayacak. Kademeli geçişte en çok dikkati çeken maddelerden biri, ders sayılarının azalması ve öğrencilerin istediği dersi seçmesi.
#YazarlarEvlerinin inşaatı tamamlansın diye çalışmak için okuldan ayrılmayı düşünen lise öğrencisi Engin Tarhan için okul arkadaşları ve öğretmenleri seferber olup onu hayalini kurduğu eve kavuşturdu. Okulun atölyesinde Tarhan'ın inşaat halindeki evleri için kapı, pencere, mutfak dolabı ve korkuluk yapan, evin su ve elektrik tesisatını döşeyen öğrenci ve öğretmenler, kaymakamlığın da desteğiyle kısa sürede evi oturabilir duruma getirdi.
#EğitimRİZE'de, 6'ncı sınıfta okuyan M.C. (10) adlı kız öğrenci, sınıfta şakalaştığı erkek öğrenci A.K.A.'yı kalemtıraş bıçağı ile yüzünden yaraladı. Sosyal medyada olayın, çocukları ve gençleri intihara sürüklediği öne sürülen 'Momo' oyunu yüzünden yaşandığı yönünde paylaşımlar yapıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, olayın 'Momo' oyunu ile ilgisinin bulunmadığı, çocukların arasındaki şakalaşmadan kaynaklandığını belirledi.
#Momo