Borsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulFaiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.
#FAİZ İndirimiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Suudilerin sahibi olduğu bir şirket, enerji ve diğer sektörlerde Türkiye'ye 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğinden bahsetti." dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, beklenen enflasyonla ilgili olarak, 'Yıl sonunda da yüzde 41,5 gibi bir tahminimiz var. Gelecek yıl bu zamanlar artık yüzde 20 ile 30 arası, yıl sonunda da yüzde 20'nin altında bir beklentimiz var.' açıklamasında bulundu.
#Cumhurbaşkanı YardımcısıKüresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından "yumuşak iniş" ihtimaline yönelik beklentilerin yeniden güçlenmesiyle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler ABD'de açıklanacak büyüme verisine çevrildi.
#BorsaABD'de açıklanan verilerden alınan sinyallerle faiz indirimine yönelik beklentiler güç kazanırken, yatırımcıların risk iştahında artış görüldü. Fed'in gelecek haftaki toplantısında 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler "yüzde 50'ye yüzde 50" düzeyinde eşit oranda bulunuyor.
#FedAğustos ayında enflasyon aylık yüzde 2.47, yıllık ise yüzde 51.97 oldu. Temmuzdaki aylık yüzde 3.23, yıllık yüzde 61.78 oranları hatırlandığında enflasyonun ağustosta yavaşladığı dikkat çekti. Okulların açılması nedeniyle ağustosta hem aylık hem de yıllık bazda en çok fiyat artışı yaşanan harcama grubu eğitim oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflayonist baskıların azaldığına işaret ederken; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise son çeyrekte de aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş beklediklerini kaydetti.
#EnflasyonTemmuzda konut fiyat endeki aylık yüzde 0.9, yıllık nominal olarak yüzde 38.7 arttı. Böylece Eylül 2021’den sonra en düşük oran görüldü. Fiyatlar reel (enflasyondan arındırılmış) olarak ise yüzde 14.3 azaldı. TCMB verilerine göre İstanbul yüzde 26.8 artışla ülke genelinde son sırada.
#Konut Fiyat EndeksiKonut satışları gerilemeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülke genelinde konut satışları haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 azalarak 79 bin 313 oldu. İlk altı ayda (ocak-haziran) ise yüzde 3.7 azalışla 545 bin 74 konut satışı yapıldı.
#KonutTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiği belirtilerek, daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği ifade edildi.
#TCMBGayrimenkul değerleme platformu Endeksa, konut fiyatlarındaki değişimi inceledi. Buna göre; satılık konut piyasasında yıllık değer değişimlerine bakıldığında fiyatların bir yıl içerisinde yüzde 48.47; bir ayda ise yüzde 0.36 arttığı görüldü. Ancak reel fiyat değişimlerine bakıldığında (enflasyondan arındırılmış) yıllık satılık fiyat değişiminin yüzde 14, aylık fiyat değişimininse yüzde 3 düştüğü gözlemlendi.
#EndeksaHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. Bakan Şimşek "Büyümede dengelenme var. Programın özü de bu. Aşırı ısınmadan ılımlı patikaya geçiş var. Enflasyon evet zirveyi buldu. Başından beri ifade ettiğimiz bir konu. Program gerçekleşmeleri genel olarak bizim hedeflerimizle uyumlu gidiyor" dedi.
#Mehmet ŞimşekSon iki yılda milyonlarca vatandaşın ortak sorunu kiralar oldu. Fahiş artışlar kiracıları, yüzde 25 zam sınırı ev sahiplerini üzdü... Zam sınırının bitmesine sayılı günler kala sürenin uzatılmayacağı yönünde en net açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, “Kira artışında yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok” dedi. Böylece zam sınırının sona ereceği, 2 Temmuz tarihi itibarıyla yeni dönemin başlayacağı da belli oldu. Peki, yeni dönem ev sahibi ve kiracıları nasıl etkileyecek? İşte tarafların hakları...
#KiraTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ikinci enflasyon raporunun tanıtımına ilişkin toplantıda konuşuyor. 2024 yıl sonu enflasyonu yüzde 36'dan yüzde 38'e revize edilerek 2 puanlık artış gerçekleşti.
#Merkez BankasıPiyasalarda risk algısına göre hareketlilik devam ediyor. Gerek mevduat, gerek borsa, gerekse de emtia piyasalarında yerel ve küresel hamlelerin etkisiyle yükseliş ve düşüşler yaşanabiliyor. Borsa İstanbul tarihi yüksek seviyelerde işlem görürken altın son zamanlardaki zirvesinden geriye çekilme yaşadı. Döviz kanadında dolarda yükseliş durdu ve hafif geri çekilmeler yaşandı. Uzman isimler piyasadaki hareketleri ve geleceğe yönelik değerlendirmelerini açıkladı.
#AltınÜlke genelinde konut fiyatları artık eski hızında artmıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şubat ayı verilerine göre; konut fiyat endeksi aylık yüzde 2.2, yıllık ise yüzde 58.3 arttı. Reel azalış yüzde 5.1 olarak kaydedildi. Açıklanan son rakamlarla, hem son 27 ayın en düşük yıllık artış oranı görüldü, hem de Aralık 2019 tarihinde sonra ilk kez yıllık artış enflasyonun gerisinde kaldı. Şubat ayında Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 67.07 olmuştu.
#KonutMerkez Bankası PPK özetinde Şubat ayı tüketici enflasyonu artışında ücret ve geriye doğru endeksleme davranışının devam eden yansımalarının hissedildiği hizmet fiyatlarının yanı sıra Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatlarının öne çıktığı ifade edildi. Bu dönemde özellikle kırmızı et ve bağlantılı işlenmiş et ürünleri ile çiğ süt referans fiyat artışının yansımalarının izlendiği süt ve süt ürünleri fiyatlarında artış oranının belirgin olduğuna işaret edildi.
#Merkez BankasıGYODER, gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini değerlendirdiği, 'GYODER Gösterge' Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 4. Çeyrek Raporu'nu yayımladı. Rapora göre konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 17.5 düşüşle 1.225.926 adede gerileyerek son sekiz yılın en düşük seviyesine indi. Kredi mekanizmasında yaşanan yavaşlama ve tasarrufların azalması ile tasarruf amaçlı konut alımları azaldı.
#GYODER