İş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüRandstad’ın 2024 İK Trendleri ve Ücret Raporu’nda, yapay zekâ konusunda kurumların çekimser davranması dikkat çekti. Teknoloji alanında faaliyet gösteren sektörleri değerlendiren Randstad Türkiye Genel Müdürü Ufuk Gedikli’ye göre Z kuşağı, iş verenlerin yapay zekâya olan mesafeli duruşunu pozitif anlamda değiştirecek.
#UFUK GEDİKLİSon olarak Barselona Futbol Kulübü’nün stadı Spotify Camp Nou’nun yenilenmesi işini alan Limak Holding projeyi Avrupa’ya giriş olarak görüyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “Türk müteahhitlerin iş kalitesi, mühendislik gücü dünya çapında bir marka haline geldi. Avrupa ve Amerika’da altyapıların eskidiğini görüyoruz. Bu durum Türk müteahhitler için yeni fırsatlar yaratıyor” diye konuştu.
#BarselonaYetenek savaşları arttıkça şirketler işveren markası stratejilerine daha çok dikkat etmeye başladılar. Araştırmalara göre günümüzde ücret ve yan haklar halen bir çalışanı şirkete çeken en önemli etken. Ancak, bir yeteneği şirkette tutma söz konusu olduğunda işveren markasının yüksek olması büyük önem taşıyor.
#İşveren MarkasıGünümüz iş dünyası Y kuşağının etkisiyle hızla değişirken şimdi de Z kuşağı ile karşı kaşıya. Nüfus bilimciler Z kuşağının en yaşlılarının 18 ila 23 yaş arasında olduğunu kabul ediyor. Araştırmacılar Z kuşağının kendinden önce gelen Y kuşağına göre çok farklı olduğunu düşünüyor. Bu konuda yapılan çalışmalara göre Z kuşağının yüzde 37’si kendi şirketini kurmak istiyor, yüzde 19’u esnek çalışmaya çok önem veriyor.
#Z KuşağıRandstad’ın Workmonitor Raporu yayınlandı. Raporda teknolojik gelişimler de dahil olmak üzere birçok ana başlık altında ülkelerin iş yaşamı sistemi ele alınmış. Raporda aynı zamanda iş memnuniyeti de sıralanmış. İş memnuniyeti Çin, Norveç ve ABD'de azalırken Avustralya, Kanada, Almanya, Macaristan, Yeni Zelanda ve Türkiye'de artış göstermiş. İşte sıra sıra iş memnuniyet raporu... (Sıralama memnuniyeti en az olan ülkeden, en çok olan ülkeye doğru ilerlemektedir)
#MemnuniyetTürkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 88 bin kişi artarak 3 milyon 531 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0.1 puanlık artış ile yüzde 10.8 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2018 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 507 bin kişi artarak 29 milyon 265 bin kişi, istihdam oranı ise 0.2 puanlık artış ile yüzde 48.2 oldu. Özel istihdam büroları 2018’i istihdam piyasası açısından temkinli bir yıl olarak nitelendiriyor ve 2019’da da bunun devam edeceğini öngörüyorlar. Pek çok şirkette işe alımlar durmuş vaziyette, genel olarak ‘bekle ve gör’ durumu hakim. Özel istihdam büroları 2019’da da bu havanın devam edeceğini, dönemsel işlerin artışa geçeceğini düşünüyorlar. Hatta bu dönemde outplacement (işten çıkarılan çalışana sunulan iş bulma, yeniden işe yerleştirme danışmanlığı) hizmetlerinin de arttığı dikkat çekiyor. Özel istihdam bürolarının yöneticilerine istihdam piyasasını sorduk.
#İstihdamTÜİK verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı aralık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 619 bin kişi arttı. İstihdam piyasası 2018’e de hızlı başladı. Özellikle finans, ilaç, perakende ve eğitim sektörleri hareketli bir ilk çeyrek yaşadı. Özel istihdam büroları, yakalanan bu ivmenin ikinci çeyrekte daha da artmasını bekliyorlar.
#İstihdamTürkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, işverenlerle yapılan iş birliklerinin ve işverenlere verilen teşviklerin işçinin hakkını kimseye vermek anlamına gelmediğini belirterek, “İşverene yönelik yapılan tüm yatırımların, tüm atılımların, tüm iş birliklerinin ve tüm teşviklerin çok anlamlı ve önem ifade ettiğine inanıyoruz.” dedi.
#İşkurYaz aylarının bitmesiyle istihdam piyasası da hareketlenmeye başladı. Bu yıl istihdam açısından en hareketli sektörler otomotiv, bilişim, hızlı tüketim, perakende olurken en çok arananlar da her zaman olduğu gibi satış ve pazarlama kadroları oldu. Fakat bu yıl İK rolleri ve dijital roller de oldukça talep gördü. Hükümetin açıkladığı 1 milyonun üzerindeki istihdam artışı hedefinin de etkisiyle işe alım piyasası 2018’den umutlu.
#2018 İstihdam Piyasasıİnsan kaynakları seçme, yerleştirme ve danışmanlık şirketi Randstad’ın yılın 4 çeyreğinde paylaştığı “Workmonitor/İnsan Kaynakları İstihdam Araştırması Raporu” yayınlandı. Global olarak, katılımcıların yüzde 84’ü şirketlerinin dijital stratejisinin olmasının önemini doğrularken, yüzde 59’u da şirketlerinin elle tutulur bir dijital stratejisinin olduğunu söylüyor.
#RandstadTürkiye’de geçen yıl sadece 13 bin kişiyi işe yerleştiren özel istihdam büroları, geçen hafta çıkan ‘geçici iş’e olanak tanıyan yasadan sonra işsizliğin yüzde 2 azalmasını bekliyorlar. Bu da 600 bin kişinin iş bulması veya kayıt altına alınması anlamına geliyor. Fakat bu rakamlara çok da hızlı erişilmeyecek gibi görünüyor, zira adaylar, ‘geçici işe’ mesafeli bakıyor.
#Geçici İş İlişkisiİşe alım ve insan kaynakları alanında hizmet veren Randstad’ın 34 ülkede yaptığı ankete göre pek çok uzman farklı ekiplerin daha iyi performans verdiğini ve daha fazla çalışan bağlılığı yarattığını ileri sürüyor. Ancak, çalışanlar arasında farklı etnik köken, yaş, cinsiyet, dini inanç ve cinsel yönelim söz konusu olduğunda kabullenmenin aynı doğrultuda yüksek olmadığı da görülüyor.
#Anketİnsan ömrü uzadı, emeklilikte geçirilen yıllar da arttı. Bazı tahminlere göre rahat bir emeklilik için kazancın yüzde 40’ını biriktirmek gerekiyor. Randstad’ın anketine katılan çalışanların yüzde 77’si ülkelerindeki emeklilik yaşından daha uzun yıllar çalışacaklarını düşünüyor.
#RandstadÇalışanlar, kendilerini geliştirmek, yeni bir vizyon edinmek veya başka bir ülkeye kapağı atmak için yurtdışında iş arıyorlar. 2014’te 36.597 kişi İŞKUR aracılığıyla farklı ülkelerde iş buldu. Türklerin yurtdışında inşaat, hızlı tüketim, otomotiv, teknoloji, mühendislik, çağrı merkezi ve tercümanlık alanlarında iş bulma şansı daha çok. Yurtdışında çalışma planı yaparken iyi bir araştırmayla o ülkenin yabancı çalıştırma şartları neler, izinler nereden nasıl alınır, nereye başvurulmalı konularının öğrenilmesi gerekiyor.
İşe alım ve insan kaynakları alanında hizmet veren Randstad’ın 2003 yılından beri yılda dört kez yayınladığı Randstad Workmonitor’ün 2014 yılsonu verileri, önümüzdeki yıllarda iş hayatında yer almaya başlayacak Z kuşağı ile ilgili verileri göz önüne seriyor. 33 ülkeyi kapsayan Randstad Workmonitor 2014 yılı 4. çeyrek sonuçlarına göre; 2015 için çalışanların genel görünümü iyimserlikte artış, işe alınabilirliğe odaklanma ve Z kuşağına hazırlanma olarak karşımıza çıkıyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümünden mezun. Yeditepe Üniversitesi’nde MBA yaptı. Siemens, Telsim, D-Market ve Vodafone Türkiye’de satış alanında çalıştı. Kale Endüstri Holding bünyesindeki Kale Güvenlik Sistemleri Genel Müdürlüğü’ne getirildi. En son Huawei Türkiye’de çalıştı.