Disleksi, özgül öğrenme güçlüğü çeken çocuklar/bireyler için kullanılıyor. Bir hastalık değil. Zekâyla da ilgisi yok. Normal ve normalin üzerinde zekâya sahipler. Ankara’da özel bir üniversitede hukuk eğitimi görürken, disleksi olmasına rağmen bir günde 9 sınava girmek zorunda bırakılan hukuk öğrencisinin avukatı Burcu Akar Muratoğlu, bana ulaştı. Türkiye’de bu alanda çalışan sayılı avukatlardan Muratoğlu ile bu çocukların sorunlarını ve haklarını konuştum.
#DisleksiRAM raporu, Türkiye'de çok az bir kitlenin bildiği tasdikleme işlemidir. Açılımı Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) olan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı merkezler aracılığıyla alınan RAM raporu, öğrencinin ya da öğrenime hazırlanan çocukların durumu hakkında tespit sunmaktadır. RAM raporu almak için belirli kriterlere sahip olmak gerekmektedir.
#Ram RaporuMEB, özel eğitime ihtiyacı olan bireyler için özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde sunulan destek eğitim programlarının içeriklerini yeniledi. Zihinsel yetersizlik, otizm spektrum bozukluğu, öğrenme güçlüğü, görme ve işitme yetersizliği gibi yedi farklı engel grubunda sunulan eğitim programları genişletildi ve zenginleştirildi.
#MebMEB tarafından matematik ve Türkçe derslerinden yeterli kazanımları edinemeyen öğrenciler için başlatılan İlkokullarda Yetiştirme Programı'na (İYEP) katılan 87 bin 3 öğrencinin matematik dersinde yüzde 87.59'u, Türkçe dersinde ise yüzde 79.41'i başarıyı yakaladı.
#Milli Eğitim Bakanlığıİki oturum ve 90 sorudan oluşan LGS için katılım sağlayacak olan öğrenciler, bu sınavın başvurularını Milli Eğitim Bakanlığı'nın erişime açtığı ekran üzerinden aileleri yardımıyla gerçekleştirecek. Bu adımın ardından ise süreç, öğrencilerin okullarında yapacakları onay işlemi ile tamamlanacak. 1 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek olan sınavın ardından sonuçlar 24 Haziran'da açıklanacak. LGS sınav giriş belgesi ise 22 Mayıs 2019'da yayımlanacak.
#LgsLiselere Geçiş Sınavı (LGS) başvuru kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıklaması ile erişime açıldı. 3 Nisan'da başlayan LGS başvuruları 14 Nisan'a kadar tamamlanacak. Bu duyuru ile beraber adayların gözü de 2019 LGS sınav tarihine çevrildi. Peki, okul müdürlükleri tarafından başvuruları kabul edilecek olan LGS ne zaman yapılacak? İşte, LGS sınav tarihi ve başvuru klavuzu ile ilgili bazı bilgiler...
#2019 Lgs Sınavı Ne Zaman?Haziran ayında uygulanacak Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için başvuru kılavuzunu yayımlayan Milli Eğitim Bakanlığı, 14 Nisan tarihine kadar müracaatları kabul edecek. Yurt dışından sınava katılım gösterecek öğrencilerin başvuru belgelerini hazırlayacağı LGS için müracaatlar, okul müdürlükleri aracılığıyla gerçekleştirilecek. İşte, LGS kılavuz bilgileri ve sınava dair merak edilen bilgiler
#MEBADI Hüseyin Can Kirman, tam 6.5 yaşında... Geçtiğimiz günlerde babasını kaybetti. Okulların açıldığı ilk gün, on binlerce minik öğrenci ilk kez okullu olmanın sevinci ve heyecanını paylaşırken, o akranlarından farklı olarak bedensel engeli olduğu için, hala kendisini kabul edecek bir okul bulamadı.
#Srebral Palsi2 Nisan, Otizm Farkındalık Günü. Birleşmiş Milletler (BM) otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek için bu günü ilan etti. Tohum Otizm Vakfı’nın verilerine göre, dünyada her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor. Yine dernekten alınan bilgilere göre, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 142 bin otizmli birey olduğu tahmin ediliyor. Bunların 352 bini 0-18 yaş grubu arasında okul çağındaki çocuk ve gençler. Ancak okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30 bin 50. Oysa otizmin tek tedavisi erken tanı ve sürekli yoğun özel eğitim. Peki, bu eğitime ulaşmak o kadar kolay mı? Hayır. Farkındalık günlerinde yükselen duyarlılık maalesef bu çocuklar okul kapısına geldiğinde kayboluyor. Ailelerin eğitim mücadelesi yıllar sürüyor. Okul ve adliye kapılarını aşındırarak bu mücadeleyi veren ve diğer otizmliler için de yol açan ailelerle konuşuk.
#OtizmTohum Otizm Vakfı öncülüğünde 2017’de İstanbul’da 9 bin 18-36 ay yaş grubunda olan çocuk otizm taramasından geçti. 1.233 çocuğun riskli bulunduğu proje kapsamında muayenesi yapılan 234 çocuktan 73’üne otizm tanısı konuldu. Verileri paylaşılan ‘Otizmde Tarama, Tanımlama ve Eğitim Modeli’nin Geliştirilmesi Projesi’yle aile hekimlerine, okul öncesi öğretmenlerine ve sağlık personeline otizmde erken tanı eğitimi de verildi
#MEB- Evlerinde çıkan yangında bacaklarını kaybeden 12 yaşındaki Merve Şınık'a her gün farklı branşlardaki öğretmenler evinde eğitim veriyor- RAM Müdürü Ekin: "Merve'ye öğretmenleri haftada en az 10 saat olmak koşuluyla evde eğitim hizmeti sunuyor"- Merve Şınık: "Öğretmenlerim sayesinde okuyup çok başarılı olacağım"