Radyasyon haberleri sayfasında Radyasyon hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4157 Radyasyon haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Nobel ödülleri resmi hesabı, iki Nobel ödüllü ünlü bilim insanı Marie Curie’nin ölüm yıl dönümü sebebiyle laboratuvar çalışmaları sırasında kullandığı defterinin fotoğraflarını paylaştı. Yapılan açıklamada, defterin hala ‘radyasyon saçtığı’ ifade edildi.
#Marie CurieDünya tarihinin bilinen en kötü nükleer felaketi Çernobil'in üzerinden neredeyse 38 yıl geçti. Santralin çevresindeki bölgede insandan arındırılan bölge, vahşi hayvanların yaşam alanına döndü. Bu hayvanların bazılarının radyasyon etkisiyle geçirdiği değişimleri bilim insanları "süper güç" olarak nitelendiriliyor. Hatta bu değişimlerden birinin kanserle savaşta çığır açabileceğine inanılıyor.
#ÇernobilNükleer güç santrallerinin tsunami, deprem gibi senaryolara dayanıp dayanamayacaklarına dair endişeler gündemde tartışmalara sebep oluyor. Akkuyu NGS'deki dört güç ünitesinin her biri VVER-1200 adı verilen Rus reaktör teknolojisine dayanıyor. Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Yücel, “VVER-1200 reaktörleri uçak çarpması, deprem vs. gibi durumlarda reaktörden radyasyon sızıntı olmasını engelleyen bariyerlere, güvenli sistemlere sahiptir. VVER-1200 teknolojisinin 9 büyüklüğündeki bir depremde bile devreye girebilecek aktif ve pasif güvenlik sistemleri sayesinde reaktör, güvenli bir şekilde durur ve herhangi bir sızıntı olmaz” dedi.
#Akkuyu NGSEge Üniversitesi akademisyenleri çocukları elektromanyetik dalgaların zararlı etkilerinden koruyacak giysiler üretecek. Günlük giyime uygun ve yıkanabilir t-shirt ve yelekler tasarlayan ekip, elektromanyetik koruma için uygun ip ve kumaş geliştiriyor. Bir tekstil firmasıyla anlaşan ekibin hazırlayacağı giysiler önümüzdeki yıl satışa çıkacak.
#Ege ÜniversitesiRusya Federasyonu’nun nükleer enerji işbirliği içerisinde olduğu ülkelerin balıkçıları, Leningrad Nükleer Santrali’nin faaliyet gösterdiği Finlandiya Körfezi’nde, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından organize edilen Uluslararası Balık Turnuvası’nda yarıştı. Hindistanlı balıkçıların birinci olduğu yarışmada, tutulan balıkların radyasyon oranının son derece uygun olduğu kayıtlara geçti.
#Nükleer TesisRusya Federasyonu’nun nükleer enerji işbirliği içerisinde olduğu ülkelerin balıkçıları, Leningrad Nükleer Santrali’nin faaliyet gösterdiği Finlandiya Körfezi’nde, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından organize edilen Uluslararası Balık Turnuvası’nda yarıştı. Hindistanlı balıkçıların birinci olduğu yarışmada, tutulan balıkların radyasyon oranının son derece uygun olduğu kayıtlara geçti.
#Nükleer TesisRusya-Ukrayna arasında yaşanan çatışmalar geniş çaplı bir savaş korkusunu büyütürken dün akşam saatlerinde Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nin kontrolünün Rusya’ya geçtiğini duyuruldu. Rusya Savunma Bakanlığı da bölgeye paraşüt birliklerinin yollandığını ve kontrol altına alındığını doğruladı. Bu durum ise akıllara Çernobil'de yaşanan nükleer felaketi getirdi ve yeni bir ekolojik kıyamet korkusuna yol açtı...
#RUSYAUzay çalışmaları yapan bilim insanları yıllardır dünyanın sonunu neyin getireceğiyle ilgili teoriler ortaya atmaya devam ediyor. Göktaşı çarpması, küresel ısınma, iklim krizi, nükleer savaş, uzaylı istilası... Dünyanın sonu ne zaman ve hangi sebeple gelecek merak ediyorsanız NASA'nın bu konuda yaptığı açıklamayı okumak isteyebilirsiniz.
#NASAUltraviyole ışınlarına ve radyasyona maruz kalmanın katarakt oluşumunu hızlandırdığını ifade eden Op. Dr. Adnan İpçioğlu, genellikle 60 yaşından sonra görülen katarakt hastalığının artık daha erken yaşlarda ortaya çıktığına dikkat çekti.
#KataraktCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Parçacık Radyasyonu Test Altyapısı'nın kurulumu tamamlandı. Test altyapısı ile kritik uydu bileşenlerinin, uzaya gönderilmeden önce uzaydaki radyasyon ortamına karşı dayanıklılığının test edilmesi ve böylece bu alanda dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.
#UzayTBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkileri (TAB) Araştırma Komisyonu’na sunum yapan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, kanser tedavisinden sonra vücuttaki radyasyonun giderilmesinde etkili olan ‘meyan’ bitkisinin tarım ilaçlarının etkisiyle Türkiye florasından yok olmaya başladığını açıkladı. Önemli uyarılarda bulunan Prof. Şekeroğlu, şu değerlendirmeleri yaptı:
#GazetehaberleriYapılan bir araştırmada, cep telefonların yaydığı radyasyon miktarının uluslararası kuruluşların belirlediği ve şirketlerin belirttiği miktardan ortalama üç kat fazla olduğu belirlendi. Araştırma kapsamında iPhone, Samsung ve Motorola'nın çeşitli modelleri Kaliforniya'da bulunan ve Federal İletişim Komisyonu'nun akreditesine sahip laboratuvarda test edildi.
#Cep TelefonlarıGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı.
#Doç. Dr. Canan DağdevirenMeme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türü olarak kabul ediliyor ve bu hastalığın erken teşhisi ve kişiye özel tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınması mümkün hale gelebiliyor. AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, doğru ve zamanında tanı ile tedaviye başlamanın hastaların tedavi sürecindeki başarısı için kritik olduğunu vurguluyor.
#Sponsorlu İçerikAnne olmayı çok istiyordu ama meme kanseri kemiklerine yayılıp hamilelik şansını yok etmişti. Tam o esnada en yakın arkadaşından bir teklif geldi; “Bebeğini ben taşıyabilir miyim?”
#Meme KanseriYurt genelinde güneşli ve yağışsız hava hakim. Bazı yerlerde ise mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaşanıyor. Peki kış mevsimini nasıl geçireceğiz, İstanbul'da kar yağışı görülecek mi? Bu soruların cevabını CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen yanıtladı.
#İstanbulYurt genelinde güneşli ve yağışsız hava hakim. Bazı yerlerde ise mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaşanıyor. Peki kış mevsimini nasıl geçireceğiz, İstanbul'da kar yağışı görülecek mi? Bu soruların cevabını CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen yanıtladı.
#MeteorolojiAnkara’da yaşayan iki çocuk annesi A.Z., ablasının meme kanserine yakalandığını duyunca sağlık taraması yaptırarak kendisinin de meme kanseri olduğunu öğrendi. Ardından annesine de meme kanseri tanısı konulan A.Z., “Bir ay arayla ablam, ben ve annem kanser olduğumuzu öğrendik. Etlik Şehir Hastanesi’nde tedavimizi olarak sağlığımıza kavuştuk, bu süreçte birbirimize daha çok kenetlendik ve bağlandık” dedi.
#Etlik Şehir HastanesiThe Office dizisinin sevilen yıldızı Jenna Fischer sosyal medya hesabından meme kanserine yakalandığını duyurarak hayranlarını üzdü. Geçirdiği zorlu tedavi sürecinin ayrıntılarını da anlatan ünlü oyuncu hikayesini paylaşmak için ekim ayı olan Meme Kanseri Farkındalık Ayı sırasında ilham aldığını söyledi.
#Jenna FischerHenüz 20’li yaşlarında yaşadığı hafıza problemleri sonrası korkutucu bir teşhis alan Linda Loprasert, tüm gücüyle savaştı ve hastalığı yendi. Ancak iyileşmesi, hayatına kaldığı yerden devam edebileceği anlamına gelmiyordu. Hafızası bozulan ve yaşadıklarını hatırlamakta güçlük çeken genç kadın 8 yılda tam 14 kez işten kovuldu. Bunların dördünde ise sadece bir gün çalışabildi…
#Beyin TümörüUzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzayAnne olmayı çok istiyordu ama meme kanseri kemiklerine yayılıp hamilelik şansını yok etmişti. Tam o esnada en yakın arkadaşından bir teklif geldi; “Bebeğini ben taşıyabilir miyim?”
#Meme KanseriÇin'in yeni nesil nükleer programının ilk örneği olarak dikkat çeken denizaltı, Wuhan limanında battı. Denizaltıda nükleer yakıt olup olmadığı bilinmezken, olay ABD'li yetkililer tarafından uydu görüntüleriyle tespit edildi. Uydu görüntülerine göre, batışının ardından büyük yüzer vinçler bölgeye gelerek denizaltıyı nehir yatağından kurtardı.
#ÇinKanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkAilesi onu aile doktoruna götürdüğünde 11 yaşındaki Ronnie bir yıldır dayanılmaz boyun ağrıları çekiyordu. Doktoru, bu ağrıların sebebinin telefona bakmak için uzun süre eğilmek olduğunu düşünüyordu. Ağrılar geçmeyince doktoru Ronnie’yi tekrarlayan zorlanma yaralanması olduğu düşünülen durum için yardım alması amacıyla bir fizyoterapiste yönlendirdi.
#Beyin Sapı TümörüBir dönem tüm dünyada podyumların aranan isimlerinden olan süpermodel Elle Macpherson'ın kanser açıklaması geçtiğimiz günlerde gündeme bomba gibi düştü. 7 yıl evvel meme kanserine yakalandığını, şu an ise remisyonda olduğunu belirten Macpherson'ın açıklamasında asıl çarpıcı detay, kemoterapi, radyasyon gibi konvansiyonel tedavi yöntemlerine başvurmadan iyileştiğini söylemesiydi. Ancak burada çok önemli bir detay gözden kaçıyordu. Neydi o uzmanların altını kalın kalın çizdiği detay?
#SağlıkTürk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı (TARLA), Türkiye’nin ilk kullanıcı tabanlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı olarak bilim insanlarına hizmet veriyor. Dünyanın sayılı merkezlerinden olan TARLA’da çok yüksek hızlı küçük parçacıklar üzerine çalışmalar yapılabiliyor. Merkezin baş araştırmacısı Dr. Veli Yıldız, TARLA’nın ileride Türkiye’nin CERN’ünü kurmaya aday bir merkez olduğunu söyledi.
#TARLAYouTube’un eski CEO'su Susan Wojcicki, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Yılda yaklaşık 230 bin yeni vaka ile teşhis edilen bu tür kanser, akciğerlerin büyük hücrelerinin kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkıyor. Hastalık yaygın olmasına rağmen genellikle de geç teşhis ediliyor. Peki bunun arkasında yatan nedenler neler? Türkiye’de ne sıklıkla görülüyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Doç. Dr. Pelin Uysal ile mercek altına aldık.
#SağlıkBAZEN önceliklerimizin sırasını kaçırıyor ve daha alt sıralarda yer alması gereken konuları farkında olmadan en tepeye oturtuyoruz. Sağlık, hiç tartışmasız tüm önceliklerin üstünde olmalıdır. Sağlığımız aksadığı, bozulduğu zaman kıymetini anlıyoruz. Arabamıza, evimize gösterdiğimiz özeni sağlıkta esirgiyoruz. Ne zamanki yatağa ya da hastaneye mahkum oluyoruz, o zaman jeton düşüyor. Ama bazen çok geç olabiliyor. Dr. Neşe Erdinç, hayata ve sağlığa dair şunları anlattı;
#1Dünyanın gözü İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü işgal ve katliamlardayken Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta beklenmedik gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle başlayan savaşta Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına girdi. Ukrayna'nın binlerce askerler Rusya topraklarında ilerlediği söylenirken Putin, konuyla ilgili olarak günler sonra ilk açıklamayı yaptı.
#UKRAYNAUkrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nin bulunduğu bölgede çıkan yangına ilişkin yaptığı açıklamada, “Rus işgalciler Zaporijya Nükleer Santrali topraklarında yangın çıkardılar. Şu anda radyasyon seviyeleri normal düzeyde” dedi.
#Zaporijya Nükleer SantraliAvrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) sezonluk tahminleri üzerinden uyarılarda bulunan Prof. Dr. Barış Önol, çok sıcak geçen yaz aylarının ardından yeni tahminlere göre sonbahar aylarının öngörülerinin de çok sıcak bir döneme işaret ettiğini açıkladı.
#Sonbahar