Yaz mevsimi, deniz, kum ve güneşin tadını çıkarma zamanı olsa da, cildimiz için çeşitli zorlukları da beraberinde getirir. Sıcak hava, yoğun güneş ışınları ve nem, cilt sağlığımızı tehdit edebilir. Peki, yaz aylarında en sık karşılaşılan cilt sorunları nelerdir ve bu sorunlarla nasıl başa çıkabiliriz? İşte yazın cildinizde en sık görülen problemler ve onları önlemenin yolları!
#Cilt SorunlarıSabah kalktığınızda yüzünüzde kırışıklıkları fark etmişsinizdir. Bu kırışıklıklar gün içinde kayboluyor olsa da yaşlandıkça ve cilt doğal elastikiyetini kaybetmeye başlayınca kalıcı hale geliyorlar. Son yıllarda çizgi ya da kırışıkları önlediğine dair yorumların yapıldığı ‘güzellik yastığı’ ise oldukça popüler. Peki bu yastık gerçekten de işe yarıyor mu? Kırışıkların oluşmasındaki etkenler neler? Tüm bu sorulara Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato ile cevap aradık.
#SağlıkCildimizi korumak, kurumasını, yaşlanmasını önlemek hepimiz için önemli. Sağlıklı bir cilde sahip olalım diye herkes bir şey öneriyor. Sosyal medyada bakım videoları birbirini kovalıyor. Her ürün bir mucize vaat ediyor! Serumlar, nemlendirici kremler, maskeler, tonikler... Retinol, glikolik asit ve hiyalüronik asit son dönemde en popüler, en çok karşılaştığımız maddeler. Peki, bunların yanlış kullanımda ne olur? Yaşanabilecek sorunları uzmanlara sorduk.
#CiltKusursuz ve sağlıklı bir cilde sahip olmanın sırrı, doğru bir cilt bakım rutininden geçer. Ancak unutmamız gereken önemli bir ayrıntı var. O da her mevsim farklı cilt bakım ürünlerine ihtiyaç duyduğumuz... İlkbaharın enerjisini hissetmeye başladığımız bu günlerde de kullandığımız bazı ürünleri raflara kaldıracağız. Çünkü artık cildimizi canlandırma ve tazeleme zamanı...
#Süheyla BuyrukçuYosun cilt bakımı son yıllarda popüler hale geldi. Yosun, cilde faydalı olan mineraller, vitaminler ve antioksidanlar gibi birçok besin öğesi içerir. Yosun cilt bakımı, yosun peeling, yosun tedavisi ve yosun maskesi gibi çeşitli şekillerde uygulanabilir. İşte yosun cilt bakımı ile ilgili merak edilen bazı konular...
#Yosun BakımıSeboreik dermatit, ciltte kızarıklık, pullanma ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösteren, kronik ve tekrarlayıcı bir cilt rahatsızlığıdır. Bu durum, genellikle saçlı deri, yüz, göğüs, sırt ve diğer yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde görülür. Aşırı sebum üretimi, cildin üst tabakasındaki hücrelerin hızlı büyümesi ve normalden daha hızlı dökülmesi ile ilişkilidir. Bu hücreler yüzeyde birikerek pullanma ve tahrişe neden olabilir.
#Seboreik Dermatitİster kış olsun ister yaz, cildin parlak ve sağlıklı görünmesini sağlamak için düzenli temizlik çok önemli. Çevrenizden ve sosyal medyadan "Yüzünüzü şöyle yıkarsanız, bu ürünü kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız" gibi pek çok farklı görüş duymuş olabilirsiniz. Peki bu iddiaların hangileri doğru? Dermatologlar yanıtladı…
#SağlıkSağlık Bakanlığı verilerine göre meme kanseri kadınlarda en sık görülen 10 kanser arasında birinci sırada. Ancak kendi kendimize yapacağımız düzenli meme muayenesi ve yıllık doktor kontrolleri olası bir meme kanserini erkenden teşhis edip hayatımıza sağlıklı devam etmemizi mümkün kılıyor.
#Meme KanseriGöz makyaj ürünleri 2 tip alerjiye yol açar: “Alerjik konjonktivit” ve “kontakt dermatit”. Alerjik konjonktivit gözlerde kaşıntı, kızarma, yaşarma ve şişme ile kendini belli eder. Kontakt dermatitte ise göz kapaklarında şişme, pullanma ve kızarma gelişir. Kontakt dermatite bağlı geçici kirpik dökülmeleri de izlenebilir.
#Göz MakyajıSaçların bazı kimyasal işlemlere maruz kalması veya dış etkenlerden dolayı kafa diplerinde yara oluşumu görülebilmektedir. Saç derisinde ufak tefek yaralar veya kaşıntıların oluşması normaldir. Fakat bu durum sürekli oluyor veya yara oluşumunda artış gözlemleniyor ise dikkat edilmesi gerekebilir. Peki kafa derisinde yara neden olur ve çıkar? Kafa derisindeki yara nasıl geçer? İşte, kafa derisinde oluşan yaraların tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Kafa DerisiÇağımızın en büyük hastalıklarından birisi egzamadır. Çünkü bu hastalık neredeyse 10 kişiden 7'sinde görülür. Ayrıca egzamanın çok sayıda alt türü olduğu için oldukça yaygındır. Tabi egzamaya karşı önlem almakta mümkündür. Egzamaya iyi gelen yiyecekler nelerdir? Egzamaya iyi gelen meyveler ve sebzeler nelerdir detayları ile derledik.
#EgzamaKış aylarında soğuk, nemsizlik ve rüzgâr gibi nedenler cildimizin kurumasına, gerilmesine ve pul pul dökülmesine sebep olabiliyor. Uzmanlar, kış aylarında sağlıklı cilt dokusunun korunması için hindistan cevizi yağı, susam yağı ve kenevir tohumu yağı gibi soğuk sıkım doğal yağların bakım rutinlerine dahil edilmesini öneriyor.
#CiltGözler, yüz makyajında önemli bir yer tutuyor. Göz çevresindeki cildin diğer cilt bölgelerinden farklı, ince bir yapısı var... Göz çevresinde kullanılan bütün ürünler sadece göz çevresindeki cilt için değil; göze kaçma ihtimali nedeniyle göz için de güvenlik standartlarını sağlamalı…
#Göz SağlığıKekik; hoş kokusu, değişik lezzeti ile beraber sofranın vazgeçilmez şifa kaynakları içerisinde bulunmaktadır. İçermiş olduğu mineraller, yağlar, vitaminler sayesinde sağlığa birden fazla yararı bulunmaktadır. Kökleri, oldukça eski zamanlara dayanmış olup tıpta kullanımı çok fazladır. Peki kekik suyu neye iyi gelir ve faydaları nelerdir? Kekik suyu içmenin ve kullanmanın cilde, saça ve adet söktürücü yararları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kekik SuyuGünümüzde birbirinden farklı cilt sorunları ortaya çıkabilir. Ciltte meydana gelen bu sorunların önlenmesi için de doğru ürün kullanımına ihtiyaç vardır. Özellikle egzama çoğu kişide görülebilir. Egzama sabunu olarak ne kullanılır ve nasıl kullanılır? Egzamaya iyi gelen doğal sabunlar nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Egzama SabunuBirçok farklı kullanım alanı ile beraber sülfat öne çıkıyor. Kimyasal bir formül üzerinden inorganik bir yapı şeklinde ifade etmek mümkündür. Peki, sülfat nedir ve ne işe yarar? Sülfat nerelerde kullanılır? İşte bu konular üzerine merak edilen bilgiler.
#Sülfat NedirEgzama; deriyi kurutan, kaşıntıya ve bazen de kabarcıklara sebep bir çeşit deri hastalığıdır. Birden fazla sebebe bağlı olarak görülebilmektedir. Ancak kesin egzama nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Egzamaya yol açan birden fazla etken olduğu gibi saç, el, yüz ve yağlı egzaması gibi çeşitleri vardır. Egzamaya iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler sayesinde evde çare üretmek mümkün. Peki egzama nasıl geçer? Evde egzamaya ne iyi gelir? Saçtaki egzama nasıl geçer? Egzama ve kaşıntıya ne iyi gelir? Strese bağlı egzama nasıl geçer? Yüzdeki egzamaya ne iyi gelir? Yağlı egzama nasıl geçer? İşte egzama nedenleri ve evde egzamaya iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler...
#Egzamaİnsanların başına gelen çok sayıda alerji türü vardır. Bu alerjiler bazı kişilerde yoğun, bazılarında ise seyrek şekilde görülebilir. Merak edenler için Şampuan alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Şampuan alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Şampuan AlerjisiSabun alerjisi cildin kimyasal ürünlere karşı verdiği reaksiyonlar arasında bulunmaktadır. Sabun alerjisi, kişinin sabun kullanımı sonrasında ciltte meydana gelen döküntü, kaşıntı ve kızarıklık gibi hassasiyet durumlarıdır. Sabun alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Sabun alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Sabun AlerjisiFolik asit, insan vücudu için gerekli olan asitlerden biridir ve B9 vitamini olarak adlandırılır. Her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin iki farklı türüdür. Folat, besinlerde B9 vitamininin doğal olarak bulanan şeklidir. Folik asit de sentetik olarak üretilen folat türevidir. Peki folik asit ne işe yarar, hangi besinlerde var? Folik asit eksikliği nelerdir? İşte tüm merak edilenler...
#Folik AsitDeride tipik olarak keskin sınırlı kırmızı alanlar üzerinde yerleşmiş, parlak, beyaz kepekler ile belirti gösteren sedef hastalığı, aynı zamanda tekrarlayan kronik bir deri hastalığıdır. Peki sedef hastalığı hangi aylarda tekrarlıyor, tedavisi nasıl yapılıyor? Sedef hastalığı ile ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
#Sedef Hastalığı BelirtileriFolik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik Asit