İstanbul Bağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulBağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbul6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#Depremİstanbul Moda, pek çok iddialı restoranın bulunduğu bir semt. Bu bölgede varlığını sürdürmek isteyen bir restoranın müşteriye iyi hizmet ve kaliteli ürünler sunması gerekiyor. Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açtığı ‘Moda Lezzet Atölyesi’ bulunduğu semtin zorlu rekabet koşullarına rağmen kısa zamanda kendi müşteri kitlesini yarattı.
#ModaDüzce'de, bugün meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu deprem Marmara depremini tetiklemez. Çünkü arada Kocaeli depreminin olduğu koca bir fayzonu var. Zaten Kocaeli depremi Marmara'ya bir gerilim yüklemişti. Düzce depreminin yüklemesi mümkün değil" dedi. Öte yandan Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, bölgede asıl tehlikenin Bolu'da kırılmamış bir fayda olduğunu söyledi.
#DüzceDüzce'de, bugün meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu deprem Marmara depremini tetiklemez. Çünkü arada Kocaeli depreminin olduğu koca bir fayzonu var. Zaten Kocaeli depremi Marmara'ya bir gerilim yüklemişti. Düzce depreminin yüklemesi mümkün değil" dedi. Öte yandan Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, bölgede asıl tehlikenin Bolu'da kırılmamış bir fayda olduğunu söyledi.
#DepremEge Denizi son günlerde beşik gibi sallanıyor. Neredeyse her gün gerçekleşen irili ufaklı depremler, akıllara yeni bir İzmir depremi olur mu? sorusunu getiriyor. Peki Ege Denizi'nde neden sıklıkla deprem oluyor? İzmir başta olmak üzere riskli olan şehirler hangileri? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#DepremMarmara Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinin 18,87 kilometre açığındaki sarsıntı, İstanbul ve çevre illerde de hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 16.38'de Marmara Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinin 18,87 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 6,83 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi.
#İstanbulTürkiye bir deprem ülkesi... Senede en az bir defa orta veya büyük şiddette bir deprem yaşıyor, televizyonlarda günlerce fay tartışmalarını izliyoruz. Ekranların en ilgi çeken simalarından biri de renkli tarzıyla tanıdığımız Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy… Üşümezsoy ile bayramın ilk günü buluştuk. Bize Tatar kökenlerini, çocukluğunda Suriçi’nde girdiği kavgaların bugün ekranlardaki fay tartışmalarında nasıl işe yaradığını, 1970’lerdeki gençliğinde madenlerde mineral ararken devrimciliği nasıl bulduğunu anlattı.
#GazetehaberleriJeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy deprem gündemlerinde görüşlerine başvurulan değişmez isimlerden biri. Üşümezsoy, kendine has giyim tarzıyla da ilgi topluyor. Dün katıldığı televizyon yayınında da yine kıyafetiyle dikkat çekti. Üşümezsoy’a yıllardır dikkat çeken bu tarzını sorduk.
#GazetehaberleriJeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal İstanbul projesinin depremi tetikleyeceği yönündeki söylemlerin doğru olmadığını belirtti. Üşümezsoy, "Bir jeolog olarak verilere baktığım zaman 30-40 kilometrelik bir kanalın (Kanal İstanbul) herhangi bir depreme etkisi olmayacağını söylüyorum. Bu alan Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece'den daha sağlam kayalara sahip. Bu boyutuyla da baktığımız zaman depremi tetiklemez" dedi.
#Prof. Dr. Şener ÜşümezsoyMALTEPE açıklarında yer alan ve İstanbul’un onuncu adası olarak bilinen, yaklaşık bin yıl önce yaşanan deprem sonrası sular altında kalan İstanbul'un pek bilinmeyen adası Vordonisi havadan fotoğraflandı. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy adanın 6,5 büyüklüğündeki birkaç depremle batmış olabileceğini söyledi.
#İstanbulMALTEPE açıklarında yer alan ve İstanbul’un onuncu adası olarak bilinen, yaklaşık bin yıl önce yaşanan deprem sonrası sular altında kalan İstanbul'un pek bilinmeyen adası Vordonisi havadan fotoğraflandı. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy adanın 6,5 büyüklüğündeki birkaç depremle batmış olabileceğini söyledi.
#İstanbulProf. Dr. Şener Üşümezsoy, İzmir ve Denizli’de meydana gelen depremlerin ardından akıllara gelen büyük İstanbul depremine ilişkin, "İstanbul’da bütün yanılgıların sebebi 17 Ağustos’ta kırılan fayın devamı olarak Adalar’dan Çekmece'ye kadar giden Marmara’nın kuzey kenar fayını esas alıyorlar. Ama İstanbul’da faylar Ege Denizi’nden çok daha rahat" dedi.
#İstanbulİzmir'de bu sabah meydana gelen art arda iki depremle ilgili olarak deprem uzmanlarından farklı yorumlar geldi. İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Bu deprem İzmir için uyarıcı bir depremdir" iddiasında bulunurken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, ise "İzmirliler rahat olsun, bu deprem geçen yıl yaşanan Midilli depreminin geç artçısıdır" değerlendirmesinde bulundu
#İzmirAnkara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in, Çanakkale merkezli depremler ile ilgili ortaya attığı 'dış güçler' iddiasını Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy değerlendirdi. Çanakkale depreminin sürpriz olmadığına dikkat çeken Prof. Üşümezsoy, "Burada Sayın Gökçek’in kendi görüşüdür ama sismik araştırmalarla bir deprem yapmak mümkün değil" dedi.
#Melih Gökçekİstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, ardı ardına depremlerin meydana geldiği Manisa'nın Akhisar ilçesi ile ilgili önemli uyarılar yaparak, "Küçük depremler artıkça daha büyük bir yırtılmayı getirecektir. Şehirleşmede dikkatli davranamadık. Zemini de sağlam olmayan Akhisar'daki yapılaşma kriterlerinde bu konu dikkate alınmalıdır" dedi.
#ManisaManisa’da Akhisar ilçe merkezli birbiri ardına meydana gelen depremlerin dikkat çektiğini belirten Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, depremi tetikleyen fay hattının tümüyle kırılmadığını belirterek, "Bu fay hattı tümüyle kırılırsa 6 ile 6.5 şiddeti arasında deprem üretebilir" dedi.
#Manisa