İstanbul Bağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulBağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulYaz aylarının gelmesiyle birlikte, sıcak hava ve yeterince dikkat edilmeyen besin hijyeni yaz ishali vakalarında önemli bir artışa neden oldu. Acil servisler son bir haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Özellikle çocuklarda sık görülen bu hastalık, son günlerde yetişkinleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, hastalığın ani artışının nedenlerini ve alınabilecek önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Sağlık6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#Depremİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de 7 yaş üstündeki çocuklardaki solunum yolu enfeksiyonunda bir artış olduğuna dikkat çekip, "Bu mevsimsel bir artış. Bunların ciddi bir kesimi 'mikoplazma' olabilir" dedi.
#Prof. Dr. Alper Şenerİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de 7 yaş üstündeki çocuklardaki solunum yolu enfeksiyonunda bir artış olduğuna dikkat çekip, "Bu mevsimsel bir artış. Bunların ciddi bir kesimi 'mikoplazma' olabilir" dedi.
#Alper Şenerİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Çin'de yeni görülen Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi JN.1 ile ilgili paniğe kapılacak bir durumun olmadığını söyledi. Şener, "Her varyant bizi birazcık diken üstünde tutsa da aşılı popülasyonların, özellikle genç yaşta ise herhangi bir yandaş hastalığı yoksa çok korkacağı bir şey yok" dedi.
#Çinİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Çin'de yeni görülen Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi JN.1 ile ilgili paniğe kapılacak bir durumun olmadığını söyledi. Şener, "Her varyant bizi birazcık diken üstünde tutsa da aşılı popülasyonların, özellikle genç yaşta ise herhangi bir yandaş hastalığı yoksa çok korkacağı bir şey yok" dedi.
#KoronavirüsTürkiye'de özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları kuduz şüphesini gündeme getirirken, ölümcül olması nedeniyle en çok korkulan hastalıkların başında geldiğini belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, "2030-2040 yıllarında Türkiye'nin nüfusuna eş değer bir sokak hayvanıyla karşı karşıya kalabileceğimiz öngörülüyor. Bu korkunç bir rakam" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerTürkiye'de özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları kuduz şüphesini gündeme getirirken, ölümcül olması nedeniyle en çok korkulan hastalıkların başında geldiğini belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, "2030-2040 yıllarında Türkiye'nin nüfusuna eş değer bir sokak hayvanıyla karşı karşıya kalabileceğimiz öngörülüyor. Bu korkunç bir rakam" dedi.
#Sokak HayvanlarıProf. Dr. Alper Şener, İngiltere'de Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris'e (EG.5.1) ilişkin, "Türkiye için olağanüstü bir durum olduğunu düşünmüyorum. Zikredilen Omicron alt grup varyantı nedeniyle Türkiye için bir vaka, yoğun bakım ve hastaneye yatış sayısında artış olacağını düşünmüyorum" açıklamasında bulundu.
#ÇanakkaleİZMİR'de, Prof. Dr. Alper Şener, havaların ısınmasıyla 'yaz ishali' ya da 'turist ishali' olarak adlandırılan rahatsızlıklarda artış olabileceğini belirterek, "Rus ya da İtalyan salatası gibi mayonezli gıdalar, kumpir ve midyeler, hızlı tüketilmesi gereken besinlerdir. Isı dereceleri arttıkça bakterinin üreme potansiyeli fazladır. Bu gıdalara dikkat etmek gerekir" dedi.
#İzmirSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemlerde artan kızamık vakalarının ardından ortaya çıkan 'kızamık salgını' iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı kızamıkla ilgili 'Bir salgın var' demeden terminolojik olarak bu terimi kullanmak çok doğru değil. Bir kümelenme olabilir, yani beklenenden daha fazla, sık görülen olgu olabilir ama bu duruma 'salgın' demek için henüz erken, elimizde net bir veri yok" dedi.
#Prof. Dr. ŞenerSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemlerde artan kızamık vakalarının ardından ortaya çıkan 'kızamık salgını' iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı kızamıkla ilgili 'Bir salgın var' demeden terminolojik olarak bu terimi kullanmak çok doğru değil. Bir kümelenme olabilir, yani beklenenden daha fazla, sık görülen olgu olabilir ama bu duruma 'salgın' demek için henüz erken, elimizde net bir veri yok" dedi.
#Sağlık BakanlığıSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisine bağlı olarak antibiyotiksiz iyileşme döneminde enfeksiyon sonrası çocuklarda kalp zarı iltihabı, kalp iltihabı, eklem iltihabı ve böbrek iltihabı görülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener, bu yüzden Strep A bakterisi görülen çocuklarda antibiyotik tedavisinin şart olduğuna dikkat çekti.
#Strep ABilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) vaka sayılarının Türkiye'de 40 bine dayandığını belirtti. Şener, "Biz aslında son 3 yıldır Covid-19 pandemisine konsantre olduk ama tüm dünyada devam eden sessiz bir 'HIV pandemisi' var. Bu sessiz pandeminin gürültülü pandemiye dönmesinin önüne geçilmesi gerekiyor" dedi.
#PandemiBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) vaka sayılarının Türkiye'de 40 bine dayandığını belirtti. Şener, "Biz aslında son 3 yıldır Covid-19 pandemisine konsantre olduk ama tüm dünyada devam eden sessiz bir 'HIV pandemisi' var. Bu sessiz pandeminin gürültülü pandemiye dönmesinin önüne geçilmesi gerekiyor" dedi.
#İzmirDünyada paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken, İsveç'ten güzel bir haber geldi. Lund Üniversitesi'nden bilim insanları Strep A enfeksiyonu geçirip iyileşen bir hastanın kanında özel bir antikor keşfetti. Peki bu keşif ne anlama geliyor? Hastalığın seyrini değiştirebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 65 yaş üstüne erişkin yaş grubunda özellikle grip aşılarının bu sene çok önemli olduğunu belirterek, yaklaşık 2 yıldır grip enfeksiyonu görülmediği için 65 yaş üstü grubunda hastaneye yatış ve ağır zatürre geçirme riskinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alper Şener, gribin diğer solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak ölüm riski içerdiğine de dikkat çekerek, “65 yaş üstünde yandaş hastalığı olanlarda özellikle bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullananlarda, kanser, akciğer, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan grup ile sirozu olanlarda ölümcül riskle seyredebiliyor” dedi.
#GripHATAY’da, narenciye üreticilerinin korkulu rüyası olan Akdeniz meyvesi sineklerinden kurtulmak isteyen üreticiler, bahçelerinde ‘cazibe’ tuzakları uyguluyor. Pet şişenin içine çiftleşmek isteyen sineklerin salgıladığı kokuya benzer kimyasal koyularak, burada toplanmaları sağlanıyor.
#HatayHATAY’da, narenciye üreticilerinin korkulu rüyası olan Akdeniz meyvesi sineklerinden kurtulmak isteyen üreticiler, bahçelerinde ‘cazibe’ tuzakları uyguluyor. Pet şişenin içine çiftleşmek isteyen sineklerin salgıladığı kokuya benzer kimyasal koyularak, burada toplanmaları sağlanıyor.
#HatayTurunçgil kanseri, portakal, limon, mandalina gibi pek çok türü tehdit ediyor. Bitki türü kanserleri arasında yer alan ancak ülkemizde ilk kez tespit edilen turunçgil kanseri, ağacın gelişimini olumsuz etkileyerek kurumaya kadar götürebiliyor. Mustafa Kemal Üniversitesi Bitki Sağlığı Kliniği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şener Kurt, Türkiyede daha önce görülmeyen ve turunçgillerde bir çeşit kansere neden olan hastalık tespit ettiklerini, üreticilerin yaptığı yanlış tedavi sonucu turunçgil üretiminin tehlike altında olduğunu söyledi.
#Turunçgil KanseriSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, solunum yollarında seyreden 'üçlü virüs' artışına dikkat çekerek, "Bu sene maske ve mesafe kurallarına uyduğumuz için 2 yıldır unuttuğumuz rinovirüs, influenza ve RSV'de tırmanış başladı. Bu tırmanış trendine henüz Covid-19 katılmadı. Aralık ayından itibaren viral hastalıklardaki tırmanış trendi devam ederse Covid-19 vakaları artacaktır" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ÜyesiSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, solunum yollarında seyreden 'üçlü virüs' artışına dikkat çekerek, "Bu sene maske ve mesafe kurallarına uyduğumuz için 2 yıldır unuttuğumuz rinovirüs, influenza ve RSV'de tırmanış başladı. Bu tırmanış trendine henüz Covid-19 katılmadı. Aralık ayından itibaren viral hastalıklardaki tırmanış trendi devam ederse Covid-19 vakaları artacaktır" dedi.
#İzmirProf. Dr. Alper Şener, okulların açılmasıyla birlikte Covid-19 olgu sayılarında ufak tefek tırmanışlar yaşanabileceğini hatırlatarak, bunun bir dalga tarzına dönmesini beklemediğini kaydetti. Prof. Dr. Şener, "Bu yaz dönemini rahat geçirdiğimiz gibi sonbahar ve kış dönemini rahat geçirecek ülkeler içerisindeyiz" dedi.
#Prof. Dr. Alper Şener