Prof. Dr. Nevzat Tarhan haberleri sayfasında Prof. Dr. Nevzat Tarhan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 377 Prof. Dr. Nevzat Tarhan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Üsküdar Üniversitesi ile aile içi şiddete karşı bilimsel ve sosyal çalışmaların yürütüleceği, ‘Sosyal ve Bilimsel İşbirliği Protokolü’ imza töreninde konuşan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Tuna Coşkun son 11 bir ayda aile içi şiddet nedeniyle 18 bin 37 başvuru aldıklarını açıkladı.
#Ali Tuna CoşkunÜsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi, Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımıza danışmanlık yapmak üzere girişimlerini tamamladı. Bu kapsamda Almanya’nın Köln kentinde hem eğitim hem de sağlık alanında hizmet sunacağı merkezi Eylül ayında hayata geçirecek. Üniversite-Hastane, öncesinde Köln’deki basın mensupları ve orada yaşayan vatandaşlarımızla ilk buluşmayı gerçekleştirdi. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi olarak Almanya’da varlık göstermeye karar verdik. Eğitim ve sağlık alanındaki ihtiyacı karşılamak üzere hem Türkiyeli hem Almanlar için buradayız. Mükemmellik merkezi oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.
#Üsküdar Üniversitesiİzmir’de taksi şoförü Oğuz Erge’nin ortada hiçbir neden yokken- gerçi bir neden olsa ne yazar, hiçbir neden insan canına kıymak için yeterli değildir- insanlık yoksunu Delil Aysal tarafından 3 kurşunla öldürülmesinin ardından yasta ve isyandayız! Nasıl olmayalım?... O kurşun sadece Erge’ye değil bize, bizi biz yapan değerlerimize daha da önemlisi insanlar ve diğer canlılar için dünyayı daha güvenilir bir yer kılan merhamet duygumuza da sıkıldı. Ki sırf bundan sebep ayrı bir ceza daha verilmeli katil zanlısına. Dolayısıyla bugün merhamet duygusunu masaya yatırmak isterim. Tabii bir de katil zanlısının ne ceza alacağı da tartışma konusu.
#İzmir3 yıl önce de benzer sözler sarf etmiş, büyük tepki çekmişti. Yine geri adım atmadı. Hatta tavrını bir üste taşıdı. Psikolog, Prof. Dr. Üstün Dökmen, Armağan Çağlayan’ın programına konuk oldu ve “Başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olamaz. Olması meslek etiğine aykırıdır. Nötr olamazlar” ifadeleri nedeniyle bir kez daha gündemde. Peki, psikolog ve psikiyatristler ne diyor? Başörtülü olmak bu mesleği yapmaya engel mi? Sordum.
#BaşörtülüKendini ‘bilinçaltı ve kuantum uzmanı’ olarak tanıtan, lüks restoranlarda seminerler veren, piyasa değeri bir buçuk milyon liralık son model bir lüks araba ile arzıendam eden Eylem Amine Altunkaynak’ın videoları sosyal medyayı salladı. Bu sözde uzmanın psikoloji ya da psikiyatri alanında hiçbir eğitimi olmamasına rağmen tek bir semineri 57 bin lira. Akademisinde 8 bin 250 liraya kuantum eğitimi veriyor, miraç hakikati ile 7 bin 250 liraya bilinçaltı temizliyor. Uzman hocalar ‘Daha ne üçkâğıtçılıklar göreceğiz acaba?’ diyerek, ‘kuantum’ ve ‘bilinçaltı temizleme’ diye bir şeyin olmadığını söylüyor. Bir not da benden. Rengârenk kıyafetlerini peçe ile süsleyen sözde uzman, gerçek hayatta peçeli değil. Lüks yaşantısını göstermekten de aşırı zevk aldığını söylüyor.
#Kuantum UzmanıYol vermedi diye aracın içindeki hamile kadına saldıran baklavacı kardeşler, sarı ışıkta gaza basmadı diye 6 kişi bir olup terör estiren trafik magandaları! Örnekleri çoğaltmak mümkün zira trafikte neredeyse her gün benzer bir manzara ile bizzat karşılaşıyoruz. Cezası var mı? Yok. Daha doğrusu düne kadar yoktu. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, trafikte tartıştığı sürücüyü bıçakla yaralayan zanlıya 6 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti başkanı “Umarım bu karar buna yeltenecek insanlara ve sana ders olur” dedi. Gerçekten de ders olur mu? Üst sınırdan ceza hakkaniyetli mi? Trafikte kendimizi neden kaybediyoruz? Avukatlara ve psikiyatristlere sordum.
#MagandaÜniversite giriş sınavlarına 1 hafta kaldı. Yaklaşık 1,5 yıldır tüm dünyayı etkileyen pandemi süreci, gençlerin sınav motivasyonlarını da çok etkiledi. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu süreçte sınav kaygısıyla başa çıkma konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.
#Sınav19 Mayıs Atatürk''ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı pandeminin gölgesinde bir dizi etkinlikle kutlanacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da 81 ilden öğrencilerle online düzenlenecek etkinlikte bir araya gelecek. Ayrıca TRT EBA kanallarında gün boyu 19 Mayıs’ın anlam ve önemini anlatan programlar yayınlanacak.
#Mustafa Kemal AtatürkDuygularını bastırarak stres ve öfkesini belli etmeyen kişilerde görülen örtülü, bir diğer adıyla maskeli depresyonun kansere davetiye çıkardığını belirten Pskiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Kişi gerektiğinde hayır demeli. Bunları bastırdıkça karşımıza iç hastalıkları şeklinde çıkıyor" dedi.
#PandemiFobi tarzında bir hastalık korkusunun ortaya çıktığını belirten Pskiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hastalık fobisi olan kitlenin çoğaldığını ve hastanelerin risk altında olduğunu vurguluyor. Bazı bireylerde örtülü strese de rastlandığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Örtülü stres, duygularını bastıran kişilerde çok oluyor. Duygu ifadesine izin vermedikleri için devamlı stres bağışıklık sistemini bastırıyor. Örtülü stres, vücuttaki uyuyan kanser hücrelerini uyandırır ve kişide kanser başlar” dedi.
#PsikolojiBüyücüler, medyumlar artık teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya başladı! Sosyal medyada, deyim yerindeyse cirit atıyorlar. 48 saat içerisinde, hem de ‘garantili’ online büyü bozma, eski sevgiliyi döndürme hizmeti veren onlarca sahtekâr, insanların manevi duygularından faydalanarak dolandırıcılık peşinde. İşin ilginç yanı ise adres, telefon paylaşarak bu kadar kolayca reklam yapabilmeleri! Peki biz niye kanıyoruz?
#YAZARPandemi koşullarında uzaktan eğitim gören ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören çocuklar, üç haftalık ara tatile başladı. Karne psikolojisinin önemine işaret eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, karnede sadece notların değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
#ÇocukPandemi koşullarında uzaktan eğitim gören ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören çocuklar, üç haftalık ara tatile başladı. Karnede sadece notların değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, karne psikolojisi ve üç hafta sürecek ara tatilin nasıl geçirilmesi gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulundu.
#Karne HaftasıPandemi sürecinde aile içi ilişkilerde de çeşitli değişimler yaşandığını belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ailedeki sihirli kelimenin iş birliği olduğunu vurguladı, “Ailede anne, baba ve çocuklar arasında iş birliği sistemi kurulmuşsa o ailede sorun olsa da çözülür" dedi.
#Pandeminin Ailelere EtkisiPsikolojik farklılıklar bilinmeden yapılan evliliklerde çatışmalar yaşanıyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Nişanlılık, arkadaşlık evreleri uzun sürüyor ama evlendikten sonra doğal davranmaları başlıyor. Doğal davranınca da çatışma çıkıyor. Evliliklerde iyi bir iş birliği kurulursa ömür boyu aşka dönüşüyor. Uzun ilişkilerde kişilik önemli, fiziksel görünüme indirgenen ilişkiler ilkellik düzeyinde ilişkilerdir” dedi, kadın ve erkek arasındaki ilişkilere değindi ve temeli sağlam evlilikler için önemli tavsiyelerde bulundu.
#Aşkın SırrıMevsimlerden en çok etkilenen psikiyatrik hastalığın manik depresiftir. İlkbahar ve sonbahar, bu hastalığın alevlenme dönemidir. "Kişi kolay aşık oluyorsa, içine kapanıp saatlerce düşünüyorsa, dalıp dalıp gidiyorsa kişinin bipolar olduğundan şüphelenmek gerekir" diyen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bipolar bozukluk ve manik depresif rahatsızlıkları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
#BipolarBenlik duygusunun insanın içsel çekirdeği olduğunu ve buna referans merkezi denildiğini belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bir referans merkeziyle doğuyoruz 'ben ve diğerleri' diye. Daha sonra aile içinde gittikçe şekilleniyor. Kişi doğru şekillendirirse yıllar içinde doğru bir kimlik ve kişilik çıkıyor. Yanlış şekillendirirse yanlış kimlik ve kişilik çıkıyor. Bu nedenle benliğimize yapılan yatırım bir insanın hayatta kendine yapacağı en büyük yatırımdır” diye konuştu.
#ÇocukMeslek liseleri ve temiz çevre başta olmak üzere önemli konularda hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle adından söz ettiren BOSİAD, yeni bir proje için daha düğmeye bastı. Gençler ile iş dünyası arasında bağ kuracak Z Planı ile ilgili olarak Üsküdar Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzalandı.
#BOSİADSıra dışı bir olay karşısında yaşanılan korku vücudun stres tepkisi vermesine neden oluyor. Stres tepkisi de biyolojik bozulmalara sebep olabiliyor. Korkunun bulaşıcı olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Birisi korktuğu zaman diğerlerine de bulaşır. Korkulan bir durumla karşılaşıldığı ilk anda ‘Dur, düşün, eyleme geç’ kuralı var. Korku, tehlike, krizdeki yaklaşım tarzı için bunu öneriyoruz. Ayrıca zihinsel hazırlık yapıldıktan sonra yüzleştirme ve sanal gerçeklik programları da kişilerin korkularını yenmesi için uygulanan tedavi yöntemleri arasında” ifadelerini kullandı.
#KorkuDeprem sonrası çocukların psikolojisini değerlendiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuklar için bundan sonraki dönemde aile ve yakın çevre desteğinin önemine işaret ediyor. Kuvvetli travma durumlarında savunma mekanizması olarak beynin kendini kapattığını kaydeden Tarhan, deprem sonrası oluşan tepkilerin normal, 6 haftadan uzun süren etkiler için ise uzman desteğinin önemli olduğunu hatırlatıyor.
#Çocukİzmir’de yaşanan deprem başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerde ve toplum genelinde hemen herkesi psikolojik anlamda etkiledi. Sürekli depremi düşünmenin bireylerde ruhsal hastalıkların başlamasına yol açtığına dikkat çeken Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, depremi psikolojik açılardan değerlendirdi.
#Depremin Etkileri