Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı haberleri sayfasında Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 302 Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Emniyet kemeri alarmını susturmak için kullanılan 'toka' adı verilen aparat kaza anında ölümlere davetiye çıkarıyor. Oto aksesuarcılarda ve internet alışverişlerinde 10 lira gibi fiyatlara satılan emniyet kemeri tokasıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "Çukura bilerek adım atar mısınız, pencere açıkken dışarıya doğru sarkar mısınız? Bu tokayla kendinize kurşun atıyorsunuz" dedi.
#Emniyet Kemeriİstanbul'da elektrikli scooter kullananlar kurallara uymuyor. Scootera binen 2 kişinin, düşme tehlikesi yaşadığı anlar DHA kamerasına yansıdı. Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı "Elektrikli, havaya, kirliliğe karşı emisyon açısından son derece avantajlı. Ama bunun da güvenli olması için kurallarına ve yönetmeliğine uymamız lazım" dedi.
#İstanbulİstanbul'da koronavirüs tedbirleri kapsamında geçilmesi planlanan kademelendirilmiş mesainin detayları belli oldu. Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, toplu ulaşımı yüzde 60 oranında özel sektör çalışanlarının kullandığını vurgulayarak, "Valilik, İBB ile perşembe günü bir toplantı yaptı. Birlikte bir çalışma yapılacak. Valilik özel sektör için sanayi odalarıyla, özel sektör temsilcileriyle görüşerek buna göre mesaiyi kademelendirecek" dedi.
#İstanbul ValiliğiKanal İstanbul projesi ilişkin tartışma sürüyor. Proje için 200'e yakın akademisyenle çalışarak bin 590 sayfalık ÇED raporu hazırlandı. CNN TÜRK'te Başak Şengül'ün sunduğu Günlük programına konuk olan Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, tartışılan projeyi değerlendirdi.
#Kanal İstanbulİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gelecek yıl otoyollardaki hız limitinin artırılmasıyla ilgili, "120 kilometreyi yüzde 5 ya da 6'lık artışla yükseltip toplam toleransıyla beraber 140 kilometre en üst limit sağlayabilme imkanına sahip olma yönünde bir değerlendirmemiz var." dedi.
#İçişleri Bakanıİstanbul’da trafik yağmurla birleşti, çile katlandı. Megakentte haftanın ilk günü akşam saatlerinde etkisini artıran ve salı günü de devam eden yağmur, İstanbullulara bir kez daha “Gidelim bu şehirden” dedirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerine göre trafik yoğunluğu pazartesi saat 18.30 itibarıyla yüzde 85’i, salı aynı saatte yüzde 80’i gördü. Şimdi diyeceksiniz ki “E, zaten İstanbul deyince akla ilk trafik gelir.” Doğru. Olduğunuz yere çakıldığınız, gıdım gıdım ilerleyen bir trafik... Boş olmasının neredeyse mucize olduğu metrobüsler, tıklım tıklım tramvaylar, saatinde gelmeyen otobüsler... Peki neden? Daha yaşanabilir bir kent nasıl mümkün? İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile konuştum.
#İstanbulTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre trafiğe kaydettirilen motosiklet sayısı bu yıl 1 milyona yaklaştı. Toplamda ise 5 milyon 79 bin 396'ya çıkarak son yılların rekorunu kırdı. Hatta geçtiğimiz yıl eylül ayında otomobilden çok motosiklet satıldı. Peki insanları motosiklete teşvik eden sadece trafiğin günden güne sorun haline gelmesi mi yoksa başka nedenler mi var? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#TrafikMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; “Bugünlerde müfredatla ilgili revizyonlarımız var. ‘Bilim tarihi’ derslerini kimin okutacağı şeklinde bir tartışmalar oluyor. Bilim tarihi lisans programlarından mezun olan arkadaşlarımızın bu dersi vermesi için değişiklik gündemimizde” dedi.
#Yusuf Tekinİstanbul trafiği, her geçen gün katlanarak artmaya devam ediyor. 5 milyona yakın aracın olduğu şehirde artık günün her saati yoğunluk var. Bu sorunun çözümüne yönelik pek çok proje gündeme geliyor. Son olarak ‘İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı’ kapsamında duyurulan ‘Eminönü'ne ücretli giriş’ uygulaması sosyal medyada çok tartışıldı. Biz de projenin olası etkilerini uzmanlarla konuştuk...
#TrafikSosyal medyaya düşen bu fotoğraf, yorumlara bakınca, bazılarını gülümsetmiş, bazılarına da ‘Ay, ne şeker not” dedirtmiş. Ama kimseler kusura bakmasın bu fotoğraf, bana göre ne “gülümsetecek” bir fotoğraf ne de “şeker.” Ki aklıma da pek çok soru getirdi.
#ŞoförYozgat’ta yaşanan, 12 vatandaşımızı kaybettiğimiz, 19’unun da yaralandığı “katliam” gibi kaza hepimizi şüphesiz derinden üzdü. Ve aklıma da şu soruyu düşürdü: Bunca yol yapıldı, hâlâ nasıl olur da böylesi büyük kazalar yaşanır? Türkiye İstatistik Kurumu 2022 verilerine göre trafik kazalarındaki ölüm sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2.5 azalsa da 2011 yılına kıyasla yüzde 36 artmış durumda. Dolayısıyla bu feci kaza tekil bir örnek mi yoksa yapılması gereken başka şeyler var mı sorusu ile eski AK Parti Milletvekili ve 2017’de Toplu Ulaşım Yasa tasarısını Meclis’e getiren İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama-Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’yı aradım.
#YozgatMega projelerden biri olan Zigana Tüneli bugün hizmete alındı. 14,5 kilometre uzunluğuyla Türkiye ve Avrupa'nın en uzunu, dünyanın ise 3'üncü uzun tüneli olan Zigana ile zamandan 30 dakika avantaj sağlanacak ve yol 10 kilometre kısalmış olacak.
#Zigana TüneliOlası İstanbul depreminde trafiğin nasıl olacağı hayal bile edilemiyor. Trafiğe kayıtlı 5 milyon aracın bulunduğu kentte, acil ulaşım ve tahliye yolları belirli. Buralarda ‘Park etmek ve durmak yasaktır’ tabelaları da asılı. Ancak bu sokaklar sağlı sollu park eden araçlarla dolu...
#Tahliye Yoluİstanbul trafiği, pandemi öncesine kıyasla her geçen gün katlanarak artmaya devam ediyor. 4.5 milyon aracın olduğu şehirde artık günün her saati yoğunluk oluşuyor. Hatta işe gidiş ve çıkış saatleri araç hızı 10 kilometrede seyrediyor. Peki pandemiden sonra trafik neden bu kadar arttı? Kısa vadede hangi adımlar atılırsa biraz olsun rahatlık sağlanabilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Trafik23’ünde henüz hayatının baharındaydı Dilara Gül. ABD’ye gidecek, burslu dans eğitimi alacak, yakın bir gelecekte belki de ülkemize getirdiği başarıları yazacaktım. Olmadı! Güne elektrikli scooter’ı ile yaptığı kaza sonucu ölüm haberi ile uyandık. Bu kaçıncı? Söyleyeyim. Sadece 1 yılda e-scooter kazalarına karışan 11’den fazla kişi öldü, binden fazlası yaralandı. Hiç şüphesiz ‘elektrikli scooter’lar koşar adım bir yerlere yetişmeye çalıştığımız bu modern çağda, gri kentlerin trafik sorununa ilaç gibi geliyor. Karbon salınımı ve egzoz emisyonunu azalttığı için de gönüllere taht kuruyor. Lakin sorulması gereken bir soru daha yok mu? ‘Peki ya kurallar ve tehlikesi neler?’
#E-ScooterGaziantep’te salı günü dershaneden çıkıp scooter’la evlerine dönen 17 yaşındaki liseli Ezgi Alya Yiğit ölmüş, arkadaşı Şimal Toprak ağır yaralanmıştı. Dün de aynı yerde scooter kullanan iki liseli genç araba çarpması sonucu yaralandı. Art arda meydana gelen kazalar ‘scooter sorununu’ yeniden gündeme getirdi.
#ScooterTEM Otoyolu’nda sapağa yönelen bir otomobilin, motosikletine çarparak sürüklediği gazeteci Rauf Gerz bariyerlere girerek feci şekilde hayatını kaybetti. Bu kaza, yıllardır dikkat çekilen ‘katil bariyer’ konusunu bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar Rauf Gerz’in yaptığı kazayı şöyle değerlendirdi:
#Rauf GerzTÜİK'in son verilerine göre 1 yılda İstanbul trafiğine 247 bin 415 yeni araç eklendi. İstanbul'daki araç sayısı 4 milyon 688 bin 22'ye yükseldi. Uzmanlar, İstanbul nüfusunun dörtte biri oranına ulaşan araç sayısının hem insan sağlığı hem de trafiği katlanılamaz hale getireceği konusunda uyardı.
#IstanbulEmniyet kemeri alarmını susturmak için kullanılan 'toka' adı verilen aparat kaza anında ölümlere davetiye çıkarıyor. Oto aksesuarcılarda ve internet alışverişlerinde 10 lira gibi fiyatlara satılan emniyet kemeri tokasıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "Çukura bilerek adım atar mısınız, pencere açıkken dışarıya doğru sarkar mısınız? Bu tokayla kendinize kurşun atıyorsunuz" dedi.
#Emniyet Kemeriİstanbul ve Çanakkale Boğazlarından 2-3 gündür etkisi gösterin sis nedeniyle boğazlarda geçmek isteyen yüzlerce yük gemisi uzun süre beklemek zorunda kaldı. Boğaz girişlerinde gemi yığılmaları oluşurken gecikmenin zararının milyonlarca dolar olduğu tahmin ediliyor
#GemiTürkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da COVID-19’dan sonra toplu ulaşım kullanımı yarı yarıya düştü. İBB verilerine göre 2019’un ilk 6 ayında toplu taşımayla 1 milyar 101 milyon 89 bin 475 kez yolculuk yapılırken, bu rakam 2021’in aynı döneminde 562 milyon 117 bin 871 oldu.
#Toplu Taşımaİstanbul'da elektrikli scooter kullananlar kurallara uymuyor. Scootera binen 2 kişinin, düşme tehlikesi yaşadığı anlar DHA kamerasına yansıdı. Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı "Elektrikli, havaya, kirliliğe karşı emisyon açısından son derece avantajlı. Ama bunun da güvenli olması için kurallarına ve yönetmeliğine uymamız lazım" dedi.
#İstanbulİstanbul'da elektrikli scooter kullananlar kurallara uymuyor. Scootera binen 2 kişinin, düşme tehlikesi yaşadığı anlar DHA kamerasına yansıdı. Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı "Elektrikli, havaya, kirliliğe karşı emisyon açısından son derece avantajlı. Ama bunun da güvenli olması için kurallarına ve yönetmeliğine uymamız lazım" dedi.
#Scooterİstanbul Boğazı'nda ağır tonajlı gemilerin geçişi sırasında avlanan küçük balıkçı tekneleri büyük tehlike oluşturuyor. Gemi kaptanları, canlarını tehlikeye atan balıkçıları uyarmak için uzun uzun korna çalmak zorunda kalıyor. Devasa gemilerin balıkçı teknelerinin yanından geçişi, havadan görüntülendi.
#İstanbul Boğazıİstanbul Boğazı'nda ağır tonajlı gemilerin geçişi sırasında avlanan küçük balıkçı tekneleri büyük tehlike oluşturuyor. Gemi kaptanları, canlarını tehlikeye atan balıkçıları uyarmak için uzun uzun korna çalmak zorunda kalıyor. Devasa gemilerin balıkçı teknelerinin yanından geçişi, havadan görüntülendi.
#İstanbul BoğazıMega kentin uzun yıllardır en büyük problemi trafik, pandemide içinden çıkılamaz bir hal aldı. İşe gidiş ve işten dönüş saatlerinde yoğun olan yollar, artık günün her saati kilit durumda. Peki bunun sebebi nedir? Normalleşme sonrasında yollar eski normaline dönecek mi?
#İstanbul Trafiği