Bilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın KöksalARAŞTIRMA üniversitesi olma çalışmaları kapsamında Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi oluşturan Akdeniz Üniversitesi, Türkiye’deki üniversiteler arasında tarihin en büyük proje çağrısını başlattı. 4 kritik alanda proje çağrısı yapan Akdeniz Üniversitesi, biyogüvenlik, rejeneratif tıp, biyoteknolojik moleküller ve sağlıkta teknolojik ekipmanlar alanında yürütülecek bilimsel çalışmalar için toplamda 115 milyon TL’lik bütçe ayırdı. Hürriyet Editör Masası’na konuk olan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, hem araştırma çalışmalarının detayları hem de üniversitenin geleceği açısından atılan tüm adımları detayları ile paylaştı.
#Akdeniz ÜniversitesiARAŞTIRMA üniversitesi olma çalışmaları kapsamında Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi oluşturan Akdeniz Üniversitesi, Türkiye’deki üniversiteler arasında tarihin en büyük proje çağrısını başlattı. 4 kritik alanda proje çağrısı yapan Akdeniz Üniversitesi, biyogüvenlik, rejeneratif tıp, biyoteknolojik moleküller ve sağlıkta teknolojik ekipmanlar alanında yürütülecek bilimsel çalışmalar için toplamda 115 milyon TL’lik bütçe ayırdı. Hürriyet Editör Masası’na konuk olan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, hem araştırma çalışmalarının detayları hem de üniversitenin geleceği açısından atılan tüm adımları detayları ile paylaştı.
#Akdeniz ÜniversitesiBaşkanlığımızca 03.06.2011 tarih ve 642 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası ve 11.09.2013 tarihli ve 28762 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 2013/5286 karar sayılı Bölge Kalkınma İdarelerinde Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara göre 7 sözleşmeli uzman personel alımı yapılacaktır.
#Personel Alımıİnsan nedir? Peki ya robotlar? Herkesin değerlendirmeleri neden birbirinden farklı? Birinin ‘iyi’ dediğine diğeri neden’ kötü’ der? Onunki bu sorulara bir cevap vermek üzere geçmiş bir ömür… Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu Onursal Başkanı ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi ile hem eski fotoğraflara göz attık hem de bu soruların cevaplarına yanıt aradık…
#Prof. Dr. Ioanna KuçuradiYükseköğretim Kurulu’nun ilk başkanı ve Bilkent Üniversitesi eski Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı, ölümünün 11. yılında Bilkent Üniversitesi Bölge Ülkeleri Kurs Programları Direktörlüğü’nce online olarak anıldı.
#Bilkent Üniversitesi Eski Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı39 yılı geride bırakan YÖK, yeni yaşında üniversitelerde kaliteyi ve liyakatı önceleyen yenilikçi çalışmalara ‘Yeni YÖK’ mottosuyla imza atmaya hazırlanıyor. Yeni YÖK'ün akademide liyakata dayalı araştırma görevlisi ve öğretim üyesi alımlarının merkezi bir planlamayla kritik teknoloji alanlarında yapılması için başlattığı çalışmalar artarak sürecek. Projenin son aşamasında, YÖK tarafından liyakat sahibi nitelikli doktoralı gençler ile üniversiteler ülkede ilk defa uygulanacak kurgu ile bir platformda eşleştirilecek. Anadolu'daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek eksiklerin hızla giderilmesinin hedeflendiği ‘YÖK Anadolu Projesi’nin ise bu ay içerisinde gerçekleşmesi planlanıyor.
#YökSağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden mezun olanlar ‘Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans Diploması’ ile birlikte ‘fizyoterapist’ unvanını alırlar. Fizyoterapinin geçmişi Hipokrat zamanına kadar gitmektedir. Hastalar o zamanlarda da masaj, manuel terapi yöntemleri ya da hidroterapiyle, yani suyun tedavi edici özellikleri kullanılarak tedavi edilmeye çalışılıyordu. İşte, fizyoterapist mesleği hakkında detaylı bilgi
#FizyoterapistFizyoterapistler günü, 1985 yılından bu yana Türkiye'de kutlanmaya devam edilmektedir. 1985 yılında alınan kararla 8 Nisan tarihinde kutlanmaya başlanan fizyoterapistler günü, 1995 yılında Türkiye Fizyoterapistler Derneği adına Prof. Dr. Hülya Kayıhan tarafından WCPT Genel Kurulu'nda yapılan öneri doğrultusunda 8 Eylül tarihinde 'Uluslararası Fizyoterapi Günü' olarak kutlanmaya başlandı. İşte, Türkiye'de fizyoterapinin Türkiye'deki gelişimi hakkında bazı bilgiler
#FizyoterapiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kuruluşundaki temel amaç olarak tüm insanların mümkün olan en yüksek sağlık düzeyine ulaşmalarını hedeflemektedir. 1948 yılında kurulan Dünya Sağlık Örgütü, bu amacını gerçekleştirmek için uluslararası sağlık çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye, 1949 yılında Dünya Sağlık Örgütü'ne resmen üye olmuştur
#DsöGüvenç Dağüstün, son günlerde magazin dünyasının gündemindeki isimler arasında yer alıyor. Devlet Konservatuvarı'nda eğitim alan Güvenç Dağüstün, bu eğitimini uluslararası arenada birçok alanda göstermiştir. Sinema çalışması da sergileyen Güvenç Dağüstün, ilk çalışmasını Ulak filminde gerçekleştirmiştir. İşte, merak edilen isim hakkında bazı bilgiler
#Güvenç Dağüstünİstiklal Marşımızın yazarı olan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hayatı son günlerde merak edilen konulardan biri. Mehmet Akif Ersoy'un kim olduğunu ve nasıl bir hayat sürdüğünü merak eden vatandaşlar, konu hakkında internette araştırma yapıyor. Peki, Mehmet Akif Ersoy kimdir? Mehmet Akif Ersoy ne mezunu? Mehmet Akif Ersoy kaç yılında vefat etti?
#Mehmet Akif ErsoyMehmet Akif Ersoy hayata gözlerini yumuşunun 81. yılında törenlerle anılmaya devam ediyor. İstiklal Marşımızın yazarı olan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, 1920 yılında TBMM'de Burdur milletvekili olarak yer almıştır. Milli marş yarışmasına katılarak İstiklal Marşını yazan Mehmet Akif Ersoy, para ödülü almamak kaydıyla marşı bağışlamıştır. İşte, Mehmet Akif Ersoy'un hayatına dair bazı detaylar
#Mehmet Akif ErsoyBükreş’te düzenlenecek 12.Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı farklı ülkelerden yüzlerce bilim insanını bir araya getirecek. Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Özyürek, “Kurultay, Türkçemizin özel olarak ele alınması, tarihsel kaynaklarının araştırılarak incelenmesi bakımından büyük öneme sahip”diye konuştu.
#12.Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı