Türkiye’de geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Dijital Şiddet Araştırması, siber zorbalığa en çok gençlerin maruz kaldığını gösteriyor. Siber zorbalık, yürütülen çok sayıda farkındalık çalışmasına rağmen, gençleri en çok mağdur eden durumlar arasında yer almaya devam ediyor.
#Prof. Dr. Emel BaştürkSiber zorbalık, dijital ortamda kasıtlı olarak bir başkasını küçük düşürme, hakaret, tehdit ve taciz gibi her türlü zarar verici davranışı ifade ediyor. Birinin görüntülerini rızası olmadan sosyal ağlarda paylaşma ya da paylaşmakla tehdit etme, hakkında dedikodu çıkartma, alay etme ve ısrarlı takip gibi davranışlar siber zorbalık davranışlarından sadece bir kaçı.
#Konuk YazarCOVID-19 salgını sürecinde internet kullanıcı sayısı ve kullanım oranlarında da ciddi bir atış yaşandığını biliyoruz. We are Social’ın verilerine göre 2021 yılında internet kullanıcı sayısı yaklaşık yüzde 7,5 artarak 4.66 milyara ulaştı. Bu rakam bize çevrimiçi ortamın ne kadar büyük bir etkileşim alanı yarattığını gösteriyor. İnternet ve sosyal ağlara bağlandığımızda böylesine büyük bir grubun parçası oluyoruz.
#We Are SocialSiber zorbalık’ internet üzerinden tehdit, hakaret, taciz, hedef gösterme olarak tanımlanıyor. Her meslekten, her yaştan insan bu zorbalarla karşı karşıya kalıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, gençlerin yüzde 25’inin siber zorbalığa maruz kaldığını söylüyor. Saldırganların cezalandırılmasını sağlayacak düzenlemeler isteniyor.
#Sanal ZorbaKayseri Lisesi, Anadolu’daki en verimli eğitim kurumlarından. Mezunları arasından bakanlar, cumhurbaşkanları, namlı politikacılar, sanatçılar, akademisyenler, işadamları çıkmış. Lise, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde yine gündeme geldi.