Haziran, migren farkındalık ayı... Şiddetli ataklarla seyreden bir baş ağrısı tipi bu... Evde kendimize hangi soruları sorarak migrenimiz olup olmadığını anlayabiliriz? Tedavisi var mı? Kadınlarda mı daha çok görülüyor, erkeklerde mi? Hangi besinler migren ataklarını tetikler? Uzmanlara sorduk.
#MigrenMERSİN'de yaşayan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Özge, başka bir bilim insanıyla birlikte hazırladıkları 'Çocuk ve Ergen Baş Ağrıları' adlı kitabıyla, uluslararası tıp dünyasının en prestijli ödüllerinden olan ve British Medical Academy tarafından verilen 'Book Award' Ödülü’nün sahibi oldu.
#NörolojiAlzheimer hastaları, eninde sonunda tıbbi ve sosyal desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu destek, Alzheimer hastası yakınları için de önemli. Ülkemizde maalesef kurumsal bakım, ihtiyaç duyulan hastaların sadece binde 1 ila binde 4’üne cevap verebiliyor. Hastalara bakanların çoğu, bir yıl içinde ‘tükeniyor’...
#AlzheimerTÜRKİYE ALZHEİMER DERNEĞİ MERSİN ŞUBESİ'NİN, ALZHEİMER HASTALARI İÇİN İNŞAATINA BAŞLADIĞI YAŞLI YAŞAM MERKEZİ’NE ANKARALI ÖĞRENCİLERDEN DESTEK GELDİ. ANKARA’DA ÖZEL BİR KOLEJDE OKUYAN ÖĞRENCİLER, "BİR TUĞLA DA SİZ KOYUN" KAMPANYASI KAPSAMINDA 20 BİN LİRA TOPLAYARAK, DERNEĞE BAĞIŞLADILAR. ÖĞRENCİLER, 20 BİN LİRALIK ÇEKİ, BUGÜN MERSİN’E GELEREK YAŞLI YAŞAM MERKEZİ’NDE DERNEK BAŞKANI PROF. DR. AYNUR ÖZGE’YE TESLİM ETTİLER.
Bilim İlaç ve Mersin Üniversitesi, Alzheimer hastalığı konusunda toplumsal bilinci artırmak, hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla hayata geçirdiği “40 Işık - 40 Hayat” projesiyle Alzheimer’li hastası olan 40 aileye ve onların aracılığıyla Türkiye’deki yüz binlerce Alzheimer’li hasta ve yakınına ışık oldu.
Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı Almanya genelinde büyük bir coşkuyla kutlandı. STK’ların organize ettiği etkinliklere bölgelerdeki başkonsoloslarımız da katıldı. Münih, Duisburg, Bottrop, Köln, Nürnberg ve Bremen’de yapılan etkinliklere çok sayıda veli de katıldı.
#AlmanyaKoronavirüs kısıtlamalarının büyük bir bölümü yarın sona eriyor. AVM’leri doldurmaya devam edecek, restoran veya kafelerde saatlerce sohbet edecek miyiz? Sinema, tiyatro ve konserlere koşacak mıyız? Tokalaşma, sarılma, kucaklaşma, el öpme gibi alışkanlıklarımız rafa mı kalkacak? Bilim kurulu üyesinden öğrenciye, turizmciden emekliye; 19-81 yaş aralığındaki 100 kişiye eski alışkanlıklarını devam ettirip ettirmeyeceklerini sorduk.
#GazetehaberleriAlzheimer, Türkiye’de de çığ gibi büyüyen bir sorun. Alzheimer Derneği’ne göre Türkiye’de 600 bin aile bu hastalıkla ile mücadele ediyor. Nüfus yaşlanmaya devam ettikçe bu rakam da artacak. Ancak Türkiye bu dalgaya hazır değil. Ne kamu kurumları ne yerel yönetimler ne de özel sektör. Alzheimer’lıya özel gündüz ve yatılı bakımevlerinin sayısı iki elin parmağını geçmiyor. İhtiyaç duyan hastaların sadece yüzde 0.1 - 0.4’üne yanıt verilebiliyor.
#AlzheimerYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiAYNUR Tartan, “Kendinizle yüzleşin” başlıklı yazısında “Scio terapi”nin migrenden alerjiye, sindirim problemlerinden ruhsal travmalara kadar birçok soruna derman olduğunu anlatıyordu. Kendisinin de denediği ve çok başarılı bulduğu bu terapiyi “Nobel ödüllü sistem, NASA’lı bilim adamı Prof. Dr. William Bill Nelson tarafından bulunmuş” diye tanıtıyordu. 10 Aralık’ta Hürriyet Cumartesi’de çıkan bu yazıya iki akademisyenden eleştiri geldi. Bahçeşehir Üniversitesi’nden İlker Berkman bu terapiyi “bilimdışı safsata” olarak nitelendirdi. ODTÜ’den Prof. Dr. Kürşat Çağıltay da benzer görüşleri dile getirirken “NASA’da (ABD Havacılık ve Uzay Dairesi) çalışan böyle birisi yoktur. Böyle bir Nobel Ödülü kategorisi de bulunmamaktadır” dedi.
#Faruk Bildirici