Omurga kaynaklı ağrıların teknolojinin ilerlemesiylebirlikte önemli sağlık problemleri arasına girdiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, omurga kaynaklı ağrılarla başa çıkma yollarını anlatıyor.
#Omurga Kaynaklı AğrılarOrtopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr.Alpaslan Şenköylü cevaplıyor; Omurgaya sıçrayan kanserlerin tedavisiOmurga; sırtımızda, boynumuzda, belimizde yer alan, bizi taşıyan ve dik durmamızısağlayan çok önemli bir anatomik yapıdır. Bir başka önemli özelliği ise içorganlarda bulunan kanserlerin sıçradığı hedef organ olmasıdır. Özellikleerkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda meme kanseri olmak üzere birçok kansertürünün hedef organıdır. Bunun sebebi omurgamızın kan yapan kemikler arasındayer alıyor olması ve dolaşımı güçlü bir organ olmasıdır. Bu nedenle bu tipkanserleri olan hastaların belli aralıklarla omurgalarını kontrol ettirmelerive eğer omurga kaynaklı ağrıları varsa bu durumu doktorlarıyla paylaşmalarıgerekmektedir. Bu tarz durumlarda tek bir sıçrama söz konusu ise bizim içindaha avantajlıdır fakat farklı organlara aynı anda sıçraması söz konu ise bubiraz daha sıkıntılı bir durum yaratabilir. Bu biraz da kanserin kemoterapi veışın tedavisine hassasiyeti ile ilgili bir durumdur. Ancak hastada önünegeçilemeyen ağrılar, felç durumu ya da patolojik kırık görülmesi durumundaameliyat seçeneği ortaya çıkmaktadır.
#OmurgaOrtopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr.Alpaslan Şenköylü cevaplıyor; Skolyozun tanısı nasıl konur?Skolyoz tanısının konmasında gözlem önemli bir yertutmaktadır. Skolyozun tanısı için öne eğilme testi kullanılır. Bu testte şüpheduyulan kişinin, dizlerini kırmadan öne doğru eğilirken ellerini kavuşturupdizlerinin arasında tutması istenir. Bu sırada hastanın tam arkasında durularakomurga ve sırtta bir asimetri olup olmadığı kontrol edilir. Eğer asimetri varsaskolyoz olduğu düşünülür. Ama daha sağlıklı bilgi alabilmek için bir deformitecerrahına başvurmak gerekir.
#SkolyozOrtopedi ve travmatoloji Uzmanı Prof. Dr.Alpaslan Şenköylü cevaplıyor; Omurganın sessiz hırsızı: Kemik erimesiKemikerimesi, hekimler arasında sessiz hırsız olarak adlandırılır. Nedeni iseözellikle ileri yaşla birlikte ve menopoz sonrasında olma durumu söz konusuolduğunda, hasta kemik erimesine aday olmaktadır. Çünkü östrejen dediğimizkadınlık hormonunun kemikler üzerindeki etkisi ortadan kalktığında, kemiğinmikro mimarisinin bozulmasıyla oluşan kemik erimesi dediğimiz problem ortayaçıkmaktadır. Sessiz hırsız dememizin nedeni ise kemik erimesinin ağrıylakendini göstermemesidir. Kemik erimesinin ağrıyla ortaya çıkması içinkırıkların söz konusu olması gerekmektedir. Bu kırıkları özellikle omurga baştaolmak üzere uyluk kemiğinin boyun kısmı, el bileği ve ayak bileği gibikemiklerde görmekteyiz. Normalde omurga kemiği ya da uyluk kemiğininkırılabilmesi için yüksek enerjili travmalara maruz kalmak gerekirken, kemikerimesi görülen hastalarda halıya takılıp düşme durumlarında bile bu kırıklargerçekleşebilmektedir. Kemik erimesini engellemek için genç yaşlarda kemikyoğunluğumuzu arttırıcı kalsiyum açısından zengin gıdalarla beslenmek(Özellikle genç kadınlar için) kemik yoğunluğumuzun artmasına neden olacaktır.
#Kemik Erimesi