Omurganız teknolojiye yenilmesin

Güncelleme Tarihi:

Omurganız teknolojiye yenilmesin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2016 13:36

Teknolojinin yaşamın her alanına girmesiyle, omurga kaynaklı rahatsızlıkların da yaygın bir şekilde görülmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, “Küçük önlemlerle omurganızı koruyabilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

Evde ve işyerinde bilgisayar ya da mobil cihazlar başında uzun vakit geçirenlerin bazı ergonomik önlemler almalarının omurga sağlığı için büyük önem taşıdığını belirten Medicana International Ankara Hastanesi Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, “Omurgamız, kuyruk sokumu hariç 24 kemikten oluşan mükemmel bir yapı olup ayakta durmamız ve hareket etmemiz için de vazgeçilmezimiz. Ancak omurga kaynaklı ağrılar, oldukça yaygın görülen problemler arasında yer alıyor” dedi. Şenköylü, alınacak tedbirleri ise şöyle sıraladı: “Haftada ortalama üç gün yapılan düzenli egzersiz ya da evde yapılan günlük bel-sırt-boyun egzersizleriyle omurga kaynaklı ağrı sıklığı ve şiddeti azaltılabilir. Özellikle duruş bozukluklarıyla oluşan omurga kaynaklı ağrıların tedavisinde anti-inflamatuar ve kas gevşetici olarak adlandırılan ilaçlar etkindir.

Haberin Devamı

GÖZ HİZASINA AYARLAYIN

Bunlara ek olarak bazı ergonomik önlemler de önem taşır. Sürekli masa başında çalışıyorsanız en azından her saat başı kalkıp odanın içinde kısa yürüyüşler yapın, kollarınızı açıp duvara yaslanarak germe egzersizleri uygulayın. Masaüstü bilgisayarınızın ekranını göz hizasında ayarlayın.
Kullandığınız koltuğun yüksekliğini, kalça ve dizlerinizin birbiriyle açısı 90 derece olacak şekilde düzenleyin. Böylece dik oturma sağlanır ve hem boyuna, hem de bele binen yük azaltılır. Bel arkasına konacak bir yastıkla bel kavisinizi destekleyin.

KULAKLIKLA KONUŞUN

Çalışırken telefonla çok konuşuyorsanız telefonu kulağınız ile omuzunuz arasına sıkıştırmak yerine kulaklık ile konuşmayı tercih edin. Aksi taktirde boyun ve omuz sorunlarına davetiye çıkarırsınız. Evde laptop ya da tablet bilgisayarla çalışırken de cihazın açısını gözlerinize uygun ayarlayarak boyun omurlarına fazla yük binmesini önleyin. Ayrıca uzanarak ya da uygunsuz postürde bu cihazların kullanımı, omurgayı çevreleyen kasları zorlayarak ağrıya neden olabilir. O nedenle bu tip cihazların mümkünse masa başında dik oturarak kullanımı gerekmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!