Sessiz hırsız kemik erimesi

Güncelleme Tarihi:

Sessiz hırsız kemik erimesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2013 00:00

Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, kemik erimesi (osteoporoz) hastalığının, kırık oluşturmadığı sürece belirti vermediğini, bilinen aksine de ağrı yapmayarak, sessiz bir hırsız gibi kemikleri zayıflattığıni bildirdi.

Haberin Devamı

Şenköylü, yazılı açıklamasında, kemik erimesinin, dual enerji X-ışını absorptiometrisi testi taramasıyla ortaya çıktığını belirterek, ileri yaş, düşük kadınlık hormon seviyesi, ailede kemik erimesi bulunması, sigara, yüksek düzeyde alkol kullanımı, D vitamin eksikliği, kötü beslenme, düşük vücut ağırlığı ve fosforik asit içeren içeceklerin hastalık açısından yüksek risk içerdiğini kaydetti.

KIRIK OLUŞMADIĞI SÜRECE BELİRTİ VERMİYOR


Kemik erimesinin kırık oluşturmadığı sürece belirti vermediğini, bilenenin aksine osteoporozun ağrı yapmadığını ve sessiz bir hırsız gibi kemikleri zayıflattığını kaydeden Şenköylü, kemik erimesine bağlı kırıkların en çok omurgada görüldüğünü anlattı.


Şenköylü, "Kemikleri zayıflatan bu sorun nedeniyle basit travmalarda bile omurlar kırılabilir. İleri durumlarda hasta hapşırınca omurgası kırılabilir. Hastalarda en sık ortaya çıkan şikayet, sırt ya da bel ağrısıdır. Kırıklar sonucunda oluşan bu ağrılar, hastaların günlük yaşam kalitelerini oldukça etkileyebilir. Bazen çökme kırıkları sonucu olan ağrı, hastayı çok rahatsız etmez ama sırtta kamburluk oluşabilir" bilgisini verdi.

Haberin Devamı

KIRIKTAN SONRA HASTA HEMEN AYAĞA KALKMALI


Kemik erimesine bağlı kırıkların tedavisi hakkında da önerilerde bulunan Şenköylü, şöyle devam etti:


"Öncelikle ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Çünkü bir kez kemik erimesine bağlı kırık geçiren kişinin ikinci kez kırık geçirme riski yüzde 40'tır. Bu nedenle kemik erimesinin sistemik tedavisi büyük önem taşır. Özellikle ileri yaştaki hastalarda hemen ayağa kaldırıp yürütmek, yatmaktan kaynaklanabilecek akciğer iltihabı, akciğere pıhtı atması gibi sorunların önlenmesi için önemlidir. O nedenle bu tip hastalarda vertebroplasti adı verilen ve kemik çimentosuyla kırık hattının sağlamlaştırıldığı ameliyat uygulanır. Bu ameliyat kapalı yöntemle yapılır ve hastaya genel anestezi vermeksizin lokal anestezi yöntemiyle uygulanabilir. Bu sayede genel anesteziye bağlı komplikasyonlardan kaçınılmış olur. Bu girişimin ertesi gününde hasta ayağa kaldırılıp yürütülebilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!