Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#Sağlıkİçinde bulunduğumuz ayın yaygın ve bulaşıcı olan RSV enfeksiyonunun yayılma zamanı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, ailelere uyarılarda bulundu. Güzel, “Koronavirüsün yanında bu virüse de dikkat etmek gerekiyor. RSV özellikle iki yaş altındaki çocuklarda bronşiyolit ve zatürre gibi akciğer hastalıklarının en sık görülen etkenlerinden biridir ve hayati tehlikeye neden olabilir” dedi.
#RSVİçinde bulunduğumuz ayın yaygın ve bulaşıcı olan RSV enfeksiyonunun yayılma zamanı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, ailelere uyarılarda bulundu. Güzel, “Koronavirüsün yanında bu virüse de dikkat etmek gerekiyor. RSV özellikle iki yaş altındaki çocuklarda bronşiyolit ve zatürre gibi akciğer hastalıklarının en sık görülen etkenlerinden biridir ve hayati tehlikeye neden olabilir” dedi.
#Prof. Dr. Ahmet GüzelProf. Dr. Ahmet Güzel, şiddet içerikli video oyunlarının çocuklarda korku nöbetlerine yol açtığını; bunun hastanelerde acil servise başvurularda da fark edildiğini belirerek, özellikle oyun sırasında ani patlama şeklindeki ışık huzmelerinin beyindeki dalgaları uyardığını söyledi.
#İnternetBilirkişi olduğu Sümerbank Davası'nda tehdit ve hakarete maruz kaldığı iddiasıyla daha önce suç duyurusunda bulunan Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Gökkuş, kampüse parmak izi okuyucu sistemi satın aldı. Ancak parmak iziyle giriş sisteminin hukuki alt yapısının bulunmadığını öğrenen dekan, cihazları kartlı sisteme dönüştürdü.
İstanbul'da erken evrede kolon kanseri teşhisi konulan 24 yıllık öğretmen Süleyman Topsakal, Öğretmenler Günü'nde yapılan ameliyatla bağırsaklarındaki kitleden kurtuldu. Süleyman Topsakal, "Öğretmenler Günü'nde şifa bulmak benim için çok büyük bir kutlama ve güzel bir anı oldu" dedi.
#İstanbulİstanbul'da erken evrede kolon kanseri teşhisi konulan 24 yıllık öğretmen Süleyman Topsakal, Öğretmenler Günü'nde yapılan ameliyatla bağırsaklarındaki kitleden kurtuldu. Süleyman Topsakal, "Öğretmenler Günü'nde şifa bulmak benim için çok büyük bir kutlama ve güzel bir anı oldu" dedi.
#İstanbulOkula başladıkları günden üniversiteye geçiş sürecine kadar ölçme değerlendirme sürecinde çoğunlukla test formatıyla karşı karşıya kalan ve büyük oranda dijital mecralar üzerinden iletişim kurmaya alışık olan yeni nesil, yazılı anlatımda kendini ifade etmekte zorlanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, ‘test kuşağı’ olarak değerlendirilen bu neslin üniversiteye geldiğinde hala temel yazım kurallarını bilmediğine dikkat çekerek, “kendini yazıyla iyi ifade edemeyen bir üniversite öğrencisi grubuyla karşı karşıyayız” dedi.
#Z Kuşağıİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Türk Devletleri Teşkilatı’nda alınan, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin bulunduğu ‘ortak alfabe’ kararı kafaları karıştırdı. Bu harfler halihazırda kullandığımız alfabeye eklenecek mi? Nerelerde kullanılacak, ne işe yarayacak? Tüm bu soruları Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Prof. Dr. Mustafa Öner, Hürriyet okurları için yanıtladı: “Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türk alfabesine girmeyecek. Yazı değişikliği olmayacak. O harfleri diğer Türk devletleri kullanacak.”
#Türk Devletleri TeşkilatıCumhuriyet’imizin 101’inci yıl dönümü Avrupa’daki tüm temsilciliklerde coşkuyla kutlandı. Büyükelçiliklerin ve başkonsoloslukların verdiği resepsiyonların tümünde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucularına, kuruluşa giden yolda şehit olanlara ve geçen hafta Ankara’daki terör saldırısında yaşamını yitiren TUŞAŞ şehitlerine saygı duruşunda bulunuldu.
#AlmanyaAtatürk din konusunda şunları söylüyor: “Allah birdir ve büyüktür. Allah büyük bir kuvvettir. O’na daima inanmak lazımdır. Allah’ın emri çok çalışmaktır. İtiraf ederim ki düşmanlarımız çok çalışıyorlar. Biz onlardan daha çok çalışmaya mecburuz. Din vardır ve lazımdır. Dinime, gerçeğin kendisine nasıl inanıyorsam öyle inanıyorum. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur. Türk Milleti daha dindar olmalıdır, yani bütün sadeliği ile daha dindar olmalıdır, demek istiyorum. İnsanlara manevi mutluluk vermiş olan dinimiz, son dindir. Çünkü dinimiz; akla, mantığa ve gerçeklere tamamen uymakta ve uygun gelmektedir.”
#AtatürkYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Amrullayev ile Türkiye Azerbaycan Üniversitesini ziyaret etti. YÖK Başkanı Özvar, üniversitedeki öğrenci sayısının önümüzdeki yıl itibarıyla artacağına dikkat çekti.
#Erol ÖzvarDoğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu ve beraberindeki heyet, geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Adnan Sözen'i makamında ziyaret etti.
#AdanaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ahlat'ta Malazgirt Zaferi'nin 953. yıl dönümü dolayısı ile düzenlenen törende konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kardeşliğimizi asla bozamayacaklar. Anadolu'daki varlığımız hala hazmedilemiyor. Vatanımıza yönelik senaryoları yırtıp atarak yolumuza devam ediyoruz. Bizler bu toprakların emanetçisi değil, asıl sahipleriyiz.' dedi.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanDeprem Uzmanı Yoshinori Moriwa Türkiye'de deprem riski bulunan bölgeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beklenen İstanbul depremine dikkat çeken Moriwaki, '1760'da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye'deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor.' dedi. Moriwaki ayrıca, “Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
#İstanbulKars Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olan 69 yaşındaki Ayşen Arda İşçi, diplomasını bozkurt işareti yaparak aldı. Avusturya'ya attığı goller sonrası yaptığı bozkurt işareti nedeniyle UEFA’nın A Milli Futbol Takımı oyuncusu Merih Demiral için verdiği 2 maç men cezasını haksızlık olarak nitelendiren İşçi, "Bozkurt işaret siyasi değil Türklüğün işaretidir. Bizlerde Asenalarız. Ne mutlu Türküm diyene. Ben bu işareti yaparken her hangi bir siyasi amaç düşüncesinden yapmadım. Futbolcumuza verilen cezayı kınama ve tepki amaçlı yaptım" dedi.
#KarsKars Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olan 69 yaşındaki Ayşen Arda İşçi, diplomasını bozkurt işareti yaparak aldı. Avusturya'ya attığı goller sonrası yaptığı bozkurt işareti nedeniyle UEFA’nın A Milli Futbol Takımı oyuncusu Merih Demiral için verdiği 2 maç men cezasını haksızlık olarak nitelendiren İşçi, "Bozkurt işaret siyasi değil Türklüğün işaretidir. Bizlerde Asenalarız. Ne mutlu Türküm diyene. Ben bu işareti yaparken her hangi bir siyasi amaç düşüncesinden yapmadım. Futbolcumuza verilen cezayı kınama ve tepki amaçlı yaptım" dedi.
#Kars