Okullar, çocukların yalnızca akademik bilgi edindikleri yerler değil; aynı zamanda duygusal, sosyal ve psikolojik gelişim süreçlerini destekleyen ve şekillendiren kritik ortamlar. Biliyoruz ki gelişim sürecini her çocuk aynı şekilde deneyimlemez. Bazı öğrenciler, hayatın getirdiği stres, belirsizlik ve zorluklarla başa çıkmakta daha dirençli olabilirken, bazıları için bu süreç oldukça zorlayıcı olabilir.
#Okul PsikolojisiMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), ‘öğrenci etkinlik merkezleri’, ‘dil, konuşma ve ergoterapi merkezleri’ ile ‘rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri’ olmak üzere üç yeni özel öğretim kurumu ile ilgili standartların yer aldığı Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi yayımlandı.
#Özel Eğitim KurumlarıGünlük burç yorumları 2 Nisan 2025 Aygül Aydın yorumlarıyla paylaşıldı. Ay, İkizler burcunda ilerliyor. Yaratıcılık ve problem çözme becerilerin yeni farkındalıklar oluşturabilir. Zihnini aktif tutmak ve onu iyi konularla beslemek isteyebilirsin. Bugün aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuzu neler bekliyor? Uzman Astrolog Aygül Aydın 2 Nisan Çarşamba günlük burç yorumları ile okurlarına önemli bilgiler verdi. 2 Nisan Çarşamba 2025 Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor? İşte günlük burç yorumları 2 Nisan Çarşamba 2025!
#BurçlarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 15 Haziran’da düzenlenecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav başvuru ve uygulama kılavuzu yayımlandı. Sınava katılmak isteyen öğrenciler, başvurularını 2-11 Nisan tarihleri arasında e-Okul sistemi üzerinden yapabilecek.
#MEBDüşünün… Minik bir bebek doğduğu ilk andan itibaren çevresindeki sesleri duyuyor, anlamlandıramasa da hafızasına kaydediyor. Günler geçtikçe o masum gözlerle size bakarak mırıldanmaya, sesler çıkarmaya başlıyor. Derken, bir sabah “Baba!” diyor. İşte o an, dil gelişiminin mucizesine tanıklık ettiğiniz an!
#Konuk YazarBeşiktaş, dün akşam Süper Lig’in 27’nci haftasında Dolmabahçe'de Gaziantep FK’ya 2-1 mağlup olarak 9 maçlık yenilmezlik serisini kaybetti. Solskjaer'in Beşiktaş'ın başında ilk Süper Lig yenilgisini aldığı mücadeleyi Hürriyet yazarları Güntekin Onay ile Uğur Meleke bugünkü köşe yazılarında değerlendirdi.
#BeşiktaşGelişimsel özellikleri veya yetenekleri açısından akranlarından anlamlı şekilde önde olan öğrencileri özel yetenekli olarak tanımlayabiliriz. Çocuğun özel yetenekli olması aynı zamanda özel eğitime ihtiyacı olduğu yani özel bir eğitimle desteklenmesi gerektiği anlamına da geliyor.
#Konuk Yazar“İhtiyaç Haritası” iş birliğinde Türk Henkel tarafından hayata geçirilen “İz Bırak” projesinin, depremden etkilenen illerimizden Hatay’da konteyner yaşam alanında hayatlarını sürdüren çocuklara ulaşmayı amaçladığı açıklandı. Proje kapsamında, çocukların eğitici ve öğretici temalardaki ücretsiz atölyelere katılarak hem bireysel potansiyellerini keşfedeceği hem de geleceğe umut dolu bir iz bırakacağı belirtildi.
#HenkelStandartlaştırılmış testler, uzun zamandır dünya genelinde eğitim sistemlerinin temel taşlarından biri olmuştur. Öğrenci performansını değerlendirmek, politika kararlarını şekillendirmek ve üniversite kabullerini belirlemek için kullanılan bu testler, son yıllarda etkinlikleri ve adil olup olmadıkları konusunda yoğun bir şekilde sorgulanmaya başlandı.
#Standartlaştırılmış TestlerESKİDEN veli dediğin akşam ödev kontrol eder, öğretmen ise sabah derse girerdi. Ama dünya değişti. Bugün bir çocuk, yapay zekâ destekli bir eğitim asistanı ile evde bir konuyu sıfırdan öğrenebiliyor. Öğrenciye, yapamadığı soruları aşamalı olarak çözdüren, eksiklerini belirleyip ona özel bir yol haritası çıkaran sistemler var.
#1Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile işbirliği yaparak “Eğitimle Daha İyiye” projesini hayata geçiren MediaMarkt Türkiye, 5 bin çocuğa ulaştı. Projenin 2028’e kadar devam etmesi ve 24 bin çocuğun eğitimine destek olması planlanıyor. Projenin ayrıntılarını MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar ve TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ile konuştuk.
#TEGVDijitalleşmenin iş hayatına hızla girişi ile işgücü talebinde değişimler yaşandığını belirten QNB Türkiye İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar, “Dijital çağın ilk fazını yaşadığımız bu dönemde bile insanların bilgiye ulaşmaktan ziyade onu yönetmekte ve yorumlamakta zorlandığını söyleyebiliriz. Bu nedenle proje yönetimi, analiz etme, risk yönetimi, problem çözme, karar alma, müşteri yönetimi gibi alanlarda yetkinliklerin geliştirilmesi ve buna yönelik aksiyonların alınması gerekiyor” dedi.
#QNB TürkiyeDeepSeek, yapay zeka dünyasına damga vurdu. Amerika'nın yapay zeka hegomanyasına darbe vuran DeepSeek R1 yapay zeka platformu, kısa sürede milyonlarca kullanıcı erişimine ulaştı. DeepSeek-V3, doğal dil işleme (NLP) teknolojisini kullanarak, insan dilini anlama ve yanıtlama hızıyla dikkat çekiyor. Gelişmiş algoritmaları sayesinde, kullanıcıların sorularını hızlı ve doğru bir şekilde yanıtlıyor. İşte, DeepSeek yapay zeka aracı hakkında detaylı bilgiler
#Deepseek“Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım.” Sait Faik AbasıyanıkTürk edebiyatının usta hikayecisi “yazmasam deli olacaktım” diyerek yazmanın psikolojik boyutuna vurgu yapıyor. Elbette yazmanın en önemli katkılarından birisi rahatlama sağlaması, peki bu kadarla sınırlı mı?
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursiyeri Sena Karataş Öztürk, Sanal Gerçeklik (VR) temelli eğitim veren ve dünyada bu alanda tek olan sanal okulu araştırdı. Öztürk, doktora tez çalışması için yaptığı araştırmada Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) bu okulda, VR teknolojileri sayesinde sanal sanat eğitiminin nasıl uygulanabileceğini ele aldı. Öztürk’ün doktora çalışması Florida Sanat Eğitimi Birliği tarafından ödüllendirildi.
#ABDHepimizin eğitim hayatında matematik ile ilgili iyi ya da kötü anıları vardır. Bu anılar ilerleyen yıllarda matematiğe olan tutumumuzu dolaylı olarak da matematik başarımızı etkiler. Matematik başarısı için öncelikli olan şeyler ‘matematiği sevmek’ ve ‘sabır’dır. Matematiği sevmek ve matematik ile uğraşırken sabırlı olmak gerekir. Ancak bilmediğimiz bir şeyi nasıl sevebiliriz ve o alanda nasıl başarılı olabiliriz? Matematik nedir?
#Konuk YazarCoğrafya, insanla doğal ortam arasındaki karşılıklı etkileşimleri bunların sonucunda gelişen faaliyetlerle durumları dağılış, ilişki kurma, karşılaştırma, nedensellik gibi ilkelere göre bilimsel yöntemler kullanıp açıklayan ve elde ettiği sonuçları bütüncül bir bakış açısıyla sentez olarak ortaya koyan bir bilim. Coğrafya, hem sosyal hem de fen bilimlerini kucaklar ve çok sayıda bilim dalından yararlanır. Coğrafyanın, nasıl öğrenileceği ve nasıl öğretileceği bu alanın konusu.
#Konuk YazarDünya hızla değişiyor ve bu değişim her yeni nesille birlikte etik algılarımızı, değer yargılarımızı ve bilginin anlamını yeniden şekillendiriyor. Ben 70’li yıllarda başladım ilkokula. Benim neslim için bilgiye erişim, emek ve çaba gerektiren bir yolculuktu. Bilgi, sadece bir araç değil, aynı zamanda bir güç ve anlam kaynağıydı. Bu yüzden bizler okul hayatımızı anlatırken öğretmenlere büyük anlam yükleriz. Hepimizin hayatında “hayatımı değiştirdi” dediğimiz bir öğretmen vardır. Bilginin peşinden koşmak, bizim nesil için bir öğrenme süreciydi. Araştırmalar yapmak, kütüphaneleri ziyaret etmek ve sayfalarca not almak, sadece bilgiye ulaşmanın değil, aynı zamanda özdenetimi geliştirmenin de bir yoluydu. Kopya çekmek, etik bir ihlal olarak görülürdü ve suçluluk duygusu uyandırırdı; çünkü çaba sarf etmeden bir sonuç elde etmek, ahlaki bir eksiklik olarak algılanırdı.
#Konuk YazarSeviye Eğitim Kurumları Koordinatörü Ali Murat Karabağ, sınavlarda öğrencilerin karşısına çıkan açık uçlu soruların önemine değinerek “Açık uçlu sorular çocukların bilgiye ulaşmasını sağlamanın yanı sıra bilgiyi nasıl kullanacaklarını anlamalarına da yardımcı olur. Bu tür sorular aynı zamanda dil gelişimlerini de hızlandırır çünkü fikirlerini daha detaylı ifade etmeleri gerekir” dedi.
#Seviye Eğitim Kurumları Koordinatörü