Ameliyatta kullanılan mercekler, ameliyat sonrası gözlük gerekip gerekmeyeceğini belirler. O nedenle doğru mercek seçimi çok önemlidir. Katarakt gözün içindeki merceğimizin şeffaflığını yitirmesidir. Yaşla birlikte gözümüzün içindeki mercek şeffalığını ve elastikiyetini yitirir. Şeffaflığını yitirmesine “katarakt” adı verilir. Elastikiyetini yitirmesine ise “presbiyopi” adı verilir. Katarakt görme kaybına yol açarken, presbiyopi ise yakını gözlüksüz görememeye yol açar. Katarakt veya yakın görüş ameliyatında, şeffalığını veya elastikiyetini yitrimiş kendi merceğimiz alınır ve yerine yapay bir mercek konur.
#GözAtagöz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan, gözde kırma kusurunun göz hastalıkları içinde en sık rastlanılan ve bulanık görmeye yol açan göz problemi olduğunu belirtti. Op. Dr. Yeşilbalkan, "Göz aks uzunluğuna bağlı oluşan miyopiler genelde çok küçük yaşlarda ortaya çıkar. Günümüzün gelişen teknoloji şartlarında bilgisayar, tablet, telefon kullanım sürelerinde artış yaşanmakta, bu durum da miyopiyi tetiklemektedir" dedi.
#1Kırk yaştan sonra gözlerimizde yaşlanmaya bağlı çeşitli değişiklikler baş gösterir. Bu değişikliklerden bir kısmı doğal yaşlanma sürecinin bir parçası sayılırken, bir kısmı ise tedavi edilmesi gereken hastalıklar olarak karşımıza çıkar.
#GözPresbiyopi yakını görme yeteneğinin yaşa bağlı olarak kaybolmasıdır. 40 yaş sonrasında daha önce hiç göz problemi yaşamayanlarda bile ortaya çıkar. Presbiyopi gelişmeye başladıktan sonra kişi okuduğu kitabı, dergiyi, saatini veya bir restoran menüsünü 35-40 santim daha uzakta tutma ihtiyacı duyar.Bulanık görmenin yanında okurken baş ağrısı, göz ağrısı, yorgunluk ve uyku hali olur.
#Op. Dr. Sinan GökerMEZOTERAPİ dünya genelinde cilt yenileme, anti-aging, bölgesel zayıflama, selülit, çatlaklar, lekeler, yara izleri, saç tedavisi, akut ve kronik ağrı, spor yaralanmaları, çeşitli deri hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Uzmanı Doç.Dr. Funda Aksu, Mezoterapi’yi anlattı: Mezoterapi, bitkisel ve farmakolojik ilaçların enjeksiyonu yoluyla mezoderm kaynaklı organ patolojilerinin iyileşmesini sağlayan bir uygulama metodudur. Mezodermden köken alan cildin derm tabakasına ilaç enjeksiyonu yöntemidir. Mezodermi uyararak, mezoderm kaynaklı organ patolojilerinin semptom ve şikayetleri büyük ölçüde azaltan bir tedavi metodudur. Amaca uygun olarak seçilen ilaç karışımları bölgesel, küçük dozlarda, özel iğneler ve özel tekniklerle verilir.
#1Kırk yaş sonrası gözlerimiz önemli değişiklikler geçirir… Kırk yaş sonrası hepimizin yakın görüşü bozulmaya başlar. “Presbiyopi” olarak adlandırılan bu durum, gözümüzün içindeki lensin yaşla birlikte esnekliğini kaybetmesinden kaynaklanır. Presbiyopi ayrıca gözlerde yorulmaya ve göz/baş ağrısına yol açar. Presbiyopi için yakın gözlüğü veya kontakt lens kullanılabileceği gibi, trifokal (akıllı) göz içi lens ameliyatı da olunabilir.
#Göz SağlığıATAGÖZ Tıp Merkezi göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan, gözde kırma kusurunun göz hastalıkları içinde en sık rastlanılan ve bulanık görmeye yol açan göz problemi olduğunu belirtti. Op. Dr. Yeşilbalkan, “Göz aks uzunluğuna bağlı oluşan miyopiler genelde çok küçük yaşlarda ortaya çıkar. Günümüzün gelişen teknoloji şartlarında; bilgisayar, tablet, telefon kullanım sürelerinde artış yaşanmakta, bu durum da miyopiyi tetiklemektedir” dedi.
#1Kırk yaş sonrası yakını görememe problemine “presbiyopi“adını veriyoruz. Presbiyopi için tedavi seçenekleri arasında yakın gözlükleri, uzak-yakın birarada (progresif) gözlükler, multifokal (çok odaklı) kontakt lensler ve göz içi trifokal (akıllı) lens ameliyatı yer alıyor.
#Göz DamlasıKırk yaşından sonra hepimizin yakın görüşü bozuluyor. Markette fiyat etiketini ya da ürünlerin son kullanma tarihini okuyamıyoruz. Restoranda menüyü veya hesabı göremiyoruz… Cep telefonumuza her bakışımızda yakın gözlüğümüzü aramamız gerekiyor…
#Yakın GözlüğüKAŞKALOĞLU Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, gözü bozuk olmasa da insanların çoğunun 40 yaş sonrasında yakını görmede zorluk çektiğini belirterek, hastanın durumuna göre lazer veya göz içi mercek ameliyatlarının başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.
#İzmirKaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, gözü bozuk olmasa da insanların çoğunun 40 yaş sonrasında yakını görmede zorluk çektiğini belirterek, hastanın durumuna göre lazer veya göz içi mercek ameliyatlarının başarılı sonuçlar verdiğini söyledi. Presbiyopi veya yakın görme bozukluğunun yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıktığını ifade eden Dr. Asena, yaşla birlikte göz merceğinin uyum yeteneğinin yavaş yavaş kaybolduğunu ve insanların çoğunun okumak veya yakın iş yapabilmek için gözlük kullanmak zorunda kaldığını dile getirdi. Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, şu bilgileri paylaştı:
#İzmirGözlük kullanmak istemeyenlerin akıllı mercek tedavisine başvurduğunu dile getiren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Sipahier, tedavide yaşın önemine dikkat çekerek, "Beynin bu merceklere adaptasyon sağlaması için insanın yaşının belirli bir seviyede olması gerekiyor. 30-35 yaşındaki hastalara mercek kullanmıyoruz” dedi.
#Göz Hastalıkları UzmanıGöz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özgür Yaşar, akıllı mercek operasyonunun katarakt hastalarına umut olabileceğine dikkat çekerek, “Bu tedavi sonrasında hasta, artık ömür boyu bir daha katarakt hastası olmaz. 5-10 dakikada uzağı, yakını ve orta mesafeyi net bir şekilde görmenizi sağlayan, yakın gözlüğü ortadan kaldıran bir teknolojidir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Özgür YaşarGöz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özgür Yaşar, akıllı mercek operasyonunun katarakt hastalarına umut olabileceğine dikkat çekerek, “Bu tedavi sonrasında hasta, artık ömür boyu bir daha katarakt hastası olmaz. 5-10 dakikada uzağı, yakını ve orta mesafeyi net bir şekilde görmenizi sağlayan, yakın gözlüğü ortadan kaldıran bir teknolojidir” dedi.
#GözGöz ön yüzeyindeki kornea tabakasının yüzeyine yerleştirilir. Bu sayede gözdeki kırma kusurları tedavi edilebilmektedir. Op. Dr. Şeyda Atabay, kontakt lensin göz kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak geliştirilmiş ince saydam mercek olduğunu belirterek bilinçsiz lens kullanımına karşı uyarılarda bulundu.
#LensTeknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon ile geçirdikleri zaman her geçen gün artış gösteriyor. Yeni nesil, doğal olarak dijital dünyaya doğuyor, bir önceki nesile göre çok daha fazla dijital cihaz kullanıyor. Son dönemde akademik eğitimleri bile dijital olarak ilerliyor. Pandemi döneminde evlerinde kalan herkesin televizyon, bilgisayar ve telefonları ile geçirdiği sürede de artış gözlemleniyor.
#Göz SağlığıGözlükten kurtulmanın en sık kullanılan çözümü excimer lazer tedavisidir. Lazer tedavisi 18-60 yaş arası yapılabilse de 40 yaşından sonra pek tercih edilmez. Bunun nedeni 40 yaşından sonra ek olarak presbiyopi (Yakını görememe hastalığı) oluşmasıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Albayrak, 40 yaşından sonra yakın ve uzakta gözlükten kurtaran yöntemleri anlattı.
#SağlıkGözde kırma kusurları en sık rastlanılan ve direkt olarak görme kalitesini bozan ve tedavisi en kolay yapılan göz hastalıklarının başında geldiğini ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, konuyla ilgili önemi bilgiler paylaştı.
#GözKırk yaşından sonra hepimizin yakın görüşü bozuluyor. Yakını net görebilmek için gözlük, uzak-yakın bir arada kontakt lens ya da akıllı (trifokal) lens (mercek) ameliyatı devreye giriyor. Son yıllarda çok yaygınlaşan akıllı lens ameliyatları ile ilgili merak edilenleri Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar cevapladı.
#Akıllı Lens