Paylaş
Derinin orta tabakasında bulunan kılcal damar uçlarına ulaşan ilaç süratle etkisini gösterir. Mezoterapi, o anda karışımı yapılmış, ilişkisi bu surette oluşmuş, hedef-organa yönelik farmako-dinamik etkisi itibarıyla seçilmiş mikro-doze alopatik ilacın, vücuda intra ve per-dermik yolla verilmesinin bir yöntemidir. İlaçların patolojinin bulunduğu yerin yakınına verildiği tedavi etkinliğinin arttığı yeni ve basit uygulanan bir tedavi metodudur.
TEK ENJEKSİYONLA
Mezoterapide oral olarak verilen ilacın aynısı kullanılır, fakat çok küçük miktardaki bir dozu kullanılır. Aynı zamanda o ilaçların karaciğerden geçen metabolitleri değil, bizzat kendisinin etkili olması tercih edilir. Mezoterapi 2 yada 3 ilacın tek enjeksiyonda kombine edilmesini de sağlar. Mezoterapi usulüne uygun bir şekilde uygulandığında, avuç dolusu ilaç tedavilerinden daha az sıklıkta uygulama gerektirir. Spor hekimliğinde seans aralıkları bir haftadan uzundur. Eğer hastadaki gelişme 3. seanstan sonra hala kayda değer değilse, hastayla diğer tedavi modaliteleri üzerine konuşmak gerekir. Osteoartrit gibi dejeneratif patolojilerde 10 gün aralıkla uygulanan genellikle 2 seans yeterlidir. Daha sonra gerekirse takip eden rapel uygulamalar yapılabilir. Migren ve presbiyopi gibi bir çok diğer endikasyonda ise seans aralıkları bir aya kadar uzamaktadır. Geleneksel olarak mezoterapi uygulaması ağrı olan tarafa yapılır. Geçmişte birçok hekim, siyataljinin ağrılı taraf boyunca enjeksiyon yapılarak tedavi edilebileceğini anlamamış ve bu durum tartışmalara yol açmıştır. Ağrı sendromlarını mezoterapiyle başarılı bir şekilde tedavi etmek için, doğru teşhis en önemlisidir.
FARKLARI NELERDİR?
Mezoterapinin diğer enjeksiyon yöntemlerinden farkları:
* Lokal-bölgesel uygulama
* Yüzeyel intra-dermal ve/veya deri altı uygulama
* Enjektabl ilaçların minimum dozlarda verilmesi
* Diğer rutin uygulamalara göre daha uzun seans aralıkları
* Yan etkinin az olması ve düşük maliyettir.
* Mezoterapi kısa iğneler kullanılarak, özel bir teknikle etkilenmiş dokuların olduğu bölge üzerindeki cilde direkt olarak uygulanan kendine özgü bir enjeksiyon tekniğiyle karakterizedir.
Mezoterapinin öne sürülen etki mekanizması, cilt içerisine verilen solüsyonun daha derine yapılan enjeksiyonlara göre bu bölgede uzun süre kalması ve genel dolaşıma daha yavaş katılmasıdır.
Mezoterapi Fransa’da tıp fakültelerinin eğitimine girmiştir. Ülkemizde ise hekimler ve diş hekimleri tarafından uygulanan Sağlık Bakanlığı onaylı bir sertifikalı eğitim alanıdır. Bağ dokusu, embriyolojik mezodermal kökeni itibariyle, kendisini karaciğer, dalak, lenf düğümleri ve RES’e, dolayısıyla organizmanın bağışıklık mekanizmasına bağlamaktadır. Mezoterapi iğnesinin deriye girişi bir refleks uyarı etkisi oluşturur. Bu etki dermis tabakasında patolojiye yönelik olarak özenle seçilen ilaç karışımlarının yerleşimini sağlamakta ve işlevsel 3 birimden biri veya birkaçında, spesifik düzeltici mekanizmaları da devreye sokmaktadır. İşte mezoterapi, bağ dokusunu spesifik kullanması nedeniyle, ilaçların üç birimden biri ya da birkaçını aktiflemesi işlemini üstlenen ve organizmada yayılmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Dermis tabakasına iğne ile birçok damlacık bırakılması şu durumlara yol açar;
* İğnenin mekanik batırma etkisi, duyarlı sinir uçlarını uyararak, cilt altı damarları genişletici bir etki meydana gelmesine neden olur. * Zamanla bir endorfin salgısına neden olan nosiseptif refleks uyarılır. * Stimulusun kuvveti ve yaygınlığı oranında immünolojik cevabı oluşturan hücreleri uyararak, lokal bir immünolojik refleks oluşur. Dolayısıyla bir ilacı hedefine yaklaştırmanın en iyi çaresi mezoterapidir. Verilen ilacın en kısa zamanda (geleneksel olarak sindirim sistemi, böbrek, karaciğer vb. aracılarına başvurmadan, mikrodolaşımdan genel dolaşıma geçiş yaşanmadan) bağ dokusunun kendine özgü fizyolojisiyle etki edeceği bölgeye gitmesine olanak sağlanmaktadır.
KULLANILAN BAZI İLAÇLAR
Prokain, Papaverinler, vitaminler; E ve C vitaminleri, oligoelementler; çinko, bakır, selenyum, Beta-Blokerler, Miyorelaksanlar, Antienflamatuarlar, Aşılar, hormonlar, antispazmodiklerdir. Mezoterapi, başta kas iskelet sistemi hastalıklarında, damar sistemi hastalıklarında ve estetik sorunlarda olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Kullanım alanları içinde en ön sırada yer alan ağrılardır. Bu yöntem ile patolojik lezyonun bulunduğu deriye veya onun dikine yansımasına, tedavi edici karışımların doğrudan gitmesine yardımcı olunur. * Romatizmal Hastalıklar ve Spor Sakatlıkları. * Damar Hastalıkları. * Jinekoloji. * Gastroenteroloji. * Estetik Tıp.
Paylaş