Yoğun ekran kullanımı göz sorunlarını tetikliyor

Güncelleme Tarihi:

Yoğun ekran kullanımı göz sorunlarını tetikliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2023 16:39

ATAGÖZ Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan, gözde kırma kusurunun göz hastalıkları içinde en sık rastlanılan ve bulanık görmeye yol açan göz problemi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Göz aks uzunluğuna bağlı oluşan miyopilerin genelde çok küçük yaşlarda ortaya çıktığını kaydeden Op. Dr. Yeşilbalkan, günümüzün gelişen teknoloji şartlarında bilgisayar, tablet, telefon kullanımı sürelerinde artış yaşandığını, bu durumun da miyopiyi tetiklediğini ifade etti. Gözde kırma kusuru nedeninin çoğunlukla göze gelen ışığı kırma özelliklerine sahip olan kornea ve mercekteki kırma gücündeki farklılıklardan kaynaklandığını belirten Yeşilbalkan, “En sık rastlanan, çoğunlukla genç ve orta yaş kesimde daha sık karşımıza çıkan miyopi, uzağı görememedir. Miyop kişiler uzağı çok bulanık görürken, yakını çok rahat görmekte ve okuyabilmektedir. Burada sorun gözün kırıcılığının fazla olmasıdır. Göz aksının, yani gözün uzunluğunun artması da miyopiye sebebiyet verir. Göz aks uzunluğuna bağlı oluşan miyopiler genelde çok küçük yaşlarda ortaya çıkar. Günümüzün gelişen teknoloji şartlarında bilgisayar, tablet, telefon kullanım sürelerinde artış yaşanmakta, bu durum da miyopiyi tetiklemektedir” dedi.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARDA KISITLAYIN

Küçük yaşlarda miyopi oluşmasının nedenlerine değinen Yeşilbalkan, “Uzun süre tablet ve telefonla oynamak, özellikle küçük yaşlarda miyopi oluşmasına neden olabilmektedir. Yapay ışık aydınlatması olan alanlarda çokça vakit geçiren çocuklarda miyopi riski artabilmektedir. Yeni doğan bebeklerin önemli bir yüzdesi hipermetrop olarak doğar ve bu durum çocuk büyüdükçe düzelir. Çoğunlukla tedavi gerektirmez. Ancak bazı durumlarda hipermetrop dereceleri çok yüksek yahut iki göz arasında numara farklılığı yüksektir. Bu durumlar mutlaka tedavi edilmelidir” diye konuştu.

OKUL BAŞARISINI ETKİLER

Okul çağındaki hipermetropinin, okul başarını etkilediğini kaydeden Yeşilbalkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dönemde ders çalışmaya isteksizlik, çabuk yorulma, ders çalışırken çabuk sıkılma, okurken satır atlamalar, gözlerde kızarıklık veya çeşitli tiki olan çocuklar hipermetropi açısından mutlaka araştırılmalıdır. Hipermetropi 40 yaş sonrası göz merceğindeki değişiklikler sonucu daha sıklıkla karşımıza çıkmaya başlar ve yaşa bağlı yakını görme bozukluğu olan presbiyopi adını alır. Yaşla birlikte bu bozukluk artış gösterir. Astigmatizma bir diğer kırma kusurudur. Göze gelen ışınların aynı noktada toplanmayıp dağılması neticesinde görmede sorunlar oluşturmaktadır. Özellikle yoğun bilgisayar çalışanları ve gece araba kullanıcılarında bu sorun çok rahatsız edicidir. Astigmatizmanın sebebi kornea, mercek veya optik sinir bozukluklarıdır. Genelde astigmatizma numarası yıllar içinde çok fazla değişiklik göstermeyebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!