Türkiye’de alternatif yatırım fonlarının büyüklüğü temmuz ortası itibarıyla yıllık yüzde 154 artarak 283.5 milyar TL’ye ulaştı. Küresel çapta merkez bankalarının yılın son çeyreğinde başlayacak faiz indirimlerinin ise girişim sermayesi yatırımlarını yeni rekor seviyelere taşıması bekleniyor. Alternatif portföy yönetim şirketi Re-Pie Portföy’ün Yönetim Kurulu Başkanı Emre Çamlıbel, girişim sermayesi yatırım fonlarının, girişimlerin hayata geçmesine ya da büyümesine destek olduğunu; ülke ekonomisine önemli katkı yaptığına dikkat çekti.
#YatırımAlternatif portföy yönetim şirketi Re-Pie Portföy, yeni bir yatırımı hayata geçireceğini duyurdu. Şirketin yeni fonu Artnouve Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF), Bodrum’da sürdürülebilirlik odaklı yaşam alanı kuracak. Ultra lüks otel markası Aman’ın Bodrum’daki Amanruya otelini satın alan Artnouve GSYF’nin ilk projesi, otelle birlikte Bodrum-Demirbükü’nde toplam 400 dönüm üzerinde gerçekleştirilecek.
#Re-Pie PortföyGeleceğin potansiyel unicornlarına yatırım yapmak isteyenlerin, gayrimenkullerin değer artışından ve kira gelirinden faydalanmayı hedefleyenlerin adresi alternatif yatırım fonları, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızlı büyüyor. Türkiye’de faaliyet izni almış ilk alternatif yatırım fonu yönetim şirketi olan ve şu anda sektörün liderliğini üstlenen Re-Pie Portföy’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Ali Ergin ile sektörü, girişimleri, gelecek beklentilerini konuştuk.
#Mehmet Ali ErginYatırım yapmak isteyen kişiler en kolay yöntem olan faiz, altın, döviz gibi alanlara yöneliyor. Ancak araştırma ve uzman görüşleriyle ilerlendiğinde farklı yatırım araçları da bulunuyor. Profesyonel ekipler tarafından yönetilen ve amacı kâr ettirmek olan fonlara para girişi günden güne artıyor. Fon piyasasında seçilen fonun risk durumuna göre kazancı da farklılık gösterebiliyor. İşte fon piyasasına ilişkin bilinmesi gerekenler...
#FonMerkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Meclis’te milletvekillerinin karşısına çıktı, ilk sınavını verdi. Kur hedefi, KKM ile ilgili soruları yanıtlayan Erkan, ‘kademeli, dengeli, sakin’ çıkışı işaret ederken, milyar dolarlık yatırım talepleri yağdığının altını çizdi. Erkan, “Yurtdışından milyar dolarlık yatırım teklifi geldi. 22 yıldır Amerika’da olduğum için genellikle bana bu ülkeden yatırımcılar geliyor. Milyar dolarlık teklif mektubu masamda” diye konuştu.
#Hafize Gaye ErkanTürkiye’de son yıllarda alternatif yatırım fonlarına ilgi katlanarak büyüyor. Girişim ve gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 100 milyar lirayı aşarken; SPK’nın verilerine göre tüm pazarlarda faaliyet gösteren 60 portföy yönetim şirketinin yönettiği fonların büyüklüğü 2.1 trilyon lirayı geçti.
#SPKİngiltere’den Japonya’ya kadar birçok ülkenin dijital sağlık yatırımcıları Türkiye’yi yakın markaja aldı. 2022’de çıkarılan ‘Uzaktan sağlık yönetmeliği’ süreci hızlandırdı. Yatırımcılar için 25 sayfalık Türkiye raporu hazırlayan EY CESA Bölgesi Sağlık ve Yaşam Bilimleri Kıdemli Danışmanı Ufuk Eren, “Türkiye’nin petrolü sağlık altyapısı olabilir. İyi sondaj yaparsak dünya pastasından aldığımız payı üç katına çıkarabiliriz” dedi.
#Dijital Sağlık“Corporate & Ventures Day” etkinliğinde teknoloji girişimcileri, kurumsal dünyanın liderleri ve girişim sermayesi temsilcileri bir araya gelerek yeni teknolojileri, yatırım ekosisteminin gelişimini ve girişim sermayesi yatırım fonlarını güncel konu başlıkları ile değerlendirdi.
#GirişimcilikTürkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin hazırlattığı rapora göre; 2020 yılı sonunda 142 milyar TL büyüklüğe ulaşan Yatırım Fonları yatırımcısına enflasyonun üzerinde getiri sağladı. 2020’de yatırım fonlarının ağırlıklı ortalama getirisi enflasyonun 7 puan üzerinde gerçekleşti. Yatırım fonlarının gösterdikleri performans, TEFAS işlem hacmindeki rekor artışla karşılığını buldu. Böylelikle yatırımcıların yeni gözdesi yatırım fonları oldu.
#Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri DerneğiSon bir yılda sermaye piyasalarına hızla artan ilgi, manipülatörlerin iştahını kabartırken, sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları, piyasa dolandırıcılarının bireysel yatırımcıları tuzaklarına çektikleri avlanma alanına dönüştü.
#Borsa ManipülatörleriGaranti Emeklilik’in Fon Koçu, BES yatırımcısının en büyük şikayeti olan düşük getiri sorununu yendi. Ekim ayı itibarıyla risk almak istemeyen katılımcıların tercihi olan ‘en düşük risk’ profilinde getiri yüzde 20.53, ‘çok yüksek risk’ profilindeki getiri yüzde 23.35 oldu. Yıllıkta ise en düşük risk profilinin getirisi yüzde 24.65, çok yüksek risk profilinin getirisi yüzde 28. 3 oldu. Aynı dönemde TL mevduat getirisi yüzde 20.65 oldu.
#BESTürkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, mevduatta stopaj oranının düşürülmesine yönelik son vergi düzenlemesinin yatırım fonları ve borçlanma araçlarında da olması gerektiğini ve bununla ilgili taleplerini ilettiklerini belirterek yatırım araçları arasındaki dengenin korunması gerektiğine dikkat çekti.
#TopaçBugünün döviz kurları ve piyasa ortamı, sermayelerin en iyi nasıl değerlendirileceği ile ilgili olarak akla pek çok soru getiriyor. Tam da bu noktada, girişimleri yatırım aracı olarak kullanan girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF), devletin özel olarak desteklediği güvenli yatırım araçları arasında değerlendiriliyor. Girişim sermayesi yatırımları konusunda uzmanlaşan BUBA Business Angels, bu dönemin girişimlere yatırım yapma dönemi olduğunu ifade ederken, yatırım fonlarının mutlak başarısının ise takım çalışmasından geçtiğinin altını çiziyor.
#ÜniversiteTürkiye’de değişen enerji politikası finansal araçlara da etki ediyor. Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji fonu 50 milyon dolar büyüklüğüyle kuruluyor. Önce güneş enerjisine yatırım yapacak Actus Portföy, yeni fonu için ardından rüzgâr ve biyokütle santrallarına ortak olacak.
#Actus Portföy