“Portakalı tüketmenin de kuralı mı olurmuş!” demeyin. Zira doğal C vitamini kaynaklarından biri olarak bağışıklığı güçlendirici etkisiyle öne çıkan, kışın sağlık deposu portakalı tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, o kuralları anlattı ve portakalın faydalarından bahsetti. önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#PortakalÇocukluğumuzda büyüklerimiz biz meyve yerken ‘Soyma kabuğunu çocuğum, vitamini kabuğunda…’ derdi de çoğumuz onları dinlemezdik. Portakalı soyduğumuzda etrafında kalan beyaz tabakayı ince ince soyar, mandalinanın arasındaki beyaz lifleri titizlikle ayıklardık. Meğer büyüklerimizin bir bildiği varmış. Meyvenin sadece kendisinin değil, kabuklarının da şifa deposu olduğunu bilim dünyası kanıtladı desek yanlış olmaz.
#SağlıkYeni yıl yemeğimiz dolapta bir gün önceden hazırlanmış, fırına atılmayı bekliyor. 31 Aralık günü sadece atıştırmalıklarımızı ve mezelerimizi hazırlayacağız. Birkaç ekmek üstü, birkaç tane de bandırmalık sosumuz olmalı. Hem kendi yaptığım pratik tariflerimi hem de Çiy Restaurant’ın başarılı şefi Damla Özay’ın levrekli iki tarifini sizinle paylaşıyorum; hepsi yeni yıl sofranıza lezzet katacak.
#YılbaşıTürkiye'nin pek çok farklı bölgesinde yetişen mantar türleri arasında sığır dili mantarı geliyor. Beyaz rengi olması ile beraber olgunlaşma döneminde ortası çukur bir etki oluşturur. Peki sığır dili mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sığır dili mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Sığır Dili Mantarı NedirNarenciye ya da turunçgil portakal, limon, greyfurt, mandalina, bergamot ve turunç gibi Citrus cinsi meyve ağacı türlerini kapsayan bitki topluluğunun genel adıdır. Vitamin ve lif deposu narenciye grubu meyveler mutfaklarımızda çorbadan tatlıya birçok lezzete yakışır. Peki narenciye ürünlerini mutfakta nasıl kullanmak gerekir? İşte püf noktası...
#Narenciye NedirGeçen hafta mafyanın anayurdu Sicilya Adası’na yaptığım gezinin ilk bölümünde, başkent Palermo’nun labirent sokaklarını, yoksul görüntüleri, lüks caddeleri, pazar yerlerini, adanın batı ucundaki Marsala’yı, üzüm bağlarını, bundan 300 yıl önce aynı yolculuğu yapan Goethe’nin de yardımıyla anlatmıştım. Bu hafta size bu yolculuğun devamını aktaracağım.