Günümüzde kullanılan PCR sözcüğü pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Anlamını öğrenmek isteyenler ilk olarak açılımını araştırabiliyor. PCR sözcüğünün açılımı hakkında bilgi edinmek isteyenler arama motorlarından yardım alarak bilgilere ulaşmak istiyor. PCR kelimesinin neyin kısaltması olduğu günümüzde araştırılan bir konudur. PCR ne demek ve açılımı nedir? PCR neyin kısaltmasıyla ilgili sizlere tüm detayları derledik.
DNA ve RNA adı verilen nükleik asitler sayesinde canlılarda bulunan bazı özelliklerin hem nesiller boyu aktarılmasına olanak sağlanırken hem de canlılar için önem taşıyan protein üretimi meydana gelmektedir. Bu asitler canlı yaşamı için önem arz eden bağların oluşmasına da katkı sağlamaktadır. Fosfodiester bağı da bu bağlamda ele alınması gereken bir kavram olmaktadır. Peki, Fosfodiester bağı nedir ve nerede bulunur? Fosfodiester bağı sayısı hesaplama nasıl olmaktadır tüm detayları ile derledik.
#SağlıkMaymun Çiçeği hastalığı can alması dolayısıyla gündemde yer almaya devam ediyor. Maymun Çiçeği hastalığı, ilk olarak Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır. Maymun Çiçeği hastalığı ilk olarak 1958'de laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir, bu nedenle 'maymun çiçeği' adı verilmiştir. İşte, bu hastalık hakkında detaylı bilgiler
#Maymun Çiçeği HastalığıMaymun Çiçeği hastalığı, ilk olarak Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır. Maymun Çiçeği hastalığı ilk olarak 1958'de laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir, bu nedenle 'maymun çiçeği' adı verilmiştir. İşte, bu hastalık hakkında detaylı bilgiler
#Maymun ÇiçeğiBiyosentez, enerji odaklı bir süreçtir. Bir bağ kırıldığında elde ettiğimiz süreçte kimyasal enerji kullanılır. Pek çok enzim, prostetik gruplar, örneğin metal ve metal olmayan iyonlar ve koenzimler düzgün çalışması için kofaktörlere ihtiyaç duyar. Peki, Biyosentez nedir tüm detayları ile derledik.
#BiyosentezYaşamın temel unsurları içerisinde bakteriler gelir. Gözle görülmeyen canlılar olması ile beraber aynı zamanda birçok farklı tür ve özellik üzerinden ön plana çıkmaktadır. Peki, bakteri hücresi nedir ve özellikleri nelerdir? Bakteri hücresinin organelleri ve görevleri üzerine merak edilen bilgileri derledik.
#Bakteri HücresiPCR testi, son dönemlerde koronavirüs ile mücadele sürecinde kullanılmaya devam ediliyor. PCR olarak bildiğimiz Polymerase Chain Reaction- Polimeraz Zincir Reaksiyonu, pratik bir şekilde yapılabiliyor, kişinin vücudundaki virüsün varlığını ve vücudun enfeksiyona nasıl yanıt verdiğini gösterebiliyor. Peki, gündemden düşmeyen Polimeraz Nedir, Ne İşe Yarar? Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) Nasıl Yapılır? İşte Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) hakkında merak edilenler…
#Polimeraz NedirOrganizmalarda bulunan hücre ve dokularda aminoasitler bulunur. Aminoasitler için en doğru kullanım yolu ise protein sentezidir. Protein sentez sırasında sırasıyla gerçekleşen 3 farklı olay bulunur. Bunlar transkripsiyon, replikasyon ve translasyon olaylarıdır. Translasyon nedir, nerede gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 97 personel alımı için başvuruları kabul ediyor. Ebe, hemşire, sağlık teknikeri, büro personeli gibi unvanlarda istihdam sağlayacak olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi detayları yayımladı. İşte, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 97 sözleşmeli personel alımı başvuru şartları
#Van Yüzüncü Yıl ÜniversitesiKoronavirüsün kolunu bacağını kıran spreyler, gargaralar, adaçayı ve ebegümeci karışımları, kekik yağları ve dahası… Tüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşılama ve yeni aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken bir yandan da virüse karşı hem koruyucu hem de tedavi edici özellikleri olduğu iddia edilen pek çok ürün ortaya çıkıyor. Peki hangileri gerçekten etkili? Mercek altına aldık...
#Koronavirüsİlk olarak İngiltere'de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonları çoğalarak neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Aşı çalışmalarını sekteye uğratmasından korkulan mutasyonlara bir yenisi daha eklendi. Finlandiya'da görülen bu yeni mutasyonun testlerde de ortaya çıkmadığı açıklandı.
#MutasyonDaha yeni COVID-19 virüsüyle yaşamaya alışmışken, hatta aşılamaların başlamasıyla “Eski normale yakında döneriz” düşüncesi ile hayal kurarken bu kez de virüsün ‘mutasyonlu’ versiyonları çıktı. Yayılma hızı en yüksek ve en riskli olan V1’e Türkiye’de 23 ilde rastlandı, V2 ve V3 versiyonları ise üç kişide görüldü. Mutant COVID-19 virüslere dair tüm bilinmeyenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri araştırdım.
#KoronavirüsHİÇ kuşkusuz ana gündemimiz pandemi, o gündemin bir numaralı maddesi ise “mutasyon meselesi”dir. Mutasyon konusu ortaya çıkan yeni verilerle maalesef can sıkıcı bir sürece girdi. Hepimiz “Ne olacak bu mutasyonların sonucu?” sorusuna yanıt arıyor ve itiraf edelim biraz da korkuyoruz! Peki, korkumuzda haklı mıyız? Mutasyon meselesini ciddiye alalım mı?
#YAZARNipah Virüsü gündemde yer alan konuların başında geliyor. Tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele verirken, Nipah Virüsü ile ilgili bilim insanlarından açıklama geldi. Asya Kıtası'nda yoğun olarak bulunan Nipah virüsü, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı (miyalji), kusma ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri belirtiler ile kendisini belli ediyor. Araştırmalara göre NİV belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı bulunuyor. İşte, Nipah Virüsü ve Nipah Virüsü belirtileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#NipahNipah virüsü, tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele verirken gündeme geldi. Bilim insanlarına göre, yarasaların COVID-19, SARS, MERS, Ebola, Nipah virüsü olmak üzere salgınları ortaya çıkaran çok sayıda virüsün kaynağı olduğu düşünüyor. İlk defa Malezya ve Singapur’da 1998 ve 1999 yılları arasında görülen nipah virüsünün insanlar ya da hayvanlar için herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Zoonotik bir virüs olan bu virüsle enfekte kişilerde, akut solunum yolu hastalığı görülebiliyor. İşte, nipah virüsü (NİV) belirtileri ve hastalıkla ilgili ayrıntılar.
#Nipah Virüsü NedirBiyolojik ve tıbbi araştırmalar için kullanılan PCR testi, Covid-19 ile mücadelede de kullanılıyor. Peki PCR testi nedir? Nasıl yapılır? Kimlere uygulanır? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, PCR testi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#PCR TestiABD'de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19), 19 Ocak'ta ilk vakanın ortaya çıktığının doğrulanmasından bir ay önce yayıldığına ilişkin bulgulara rastlandı. Bulgular kan bağışında bulunanların kanlarının tahlil edilmesiyle elde edildi.
#AbdABD'de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19), 19 Ocak'ta ilk vakanın ortaya çıktığının doğrulanmasından bir ay önce yayıldığına ilişkin bulgulara rastlandı. Bulgular kan bağışında bulunanların kanlarının tahlil edilmesiyle elde edildi.
#ABDPandemi dönemiyle birlikte hayatımıza pek çok yeni kelime girdi. Sağlık Bakanlığı, salgınla birlikte en çok kullanılan kelimelerin daha iyi anlaşılabilmesi için A’dan Z’ye “Kovid-19 sözlüğü” hazırladı.
#KoronavirüsTesla şirketinin CEO’su Elon Musk, aynı gün içinde yaptırdığı 4 COVID-19 testinden 2’sinin pozitif, 2’sinin negatif çıktığını belirterek “testler konusunda bir sahtekarlığın döndüğünü” ileri sürdü. Bilim Kurul Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz ise PCR testlerinin doğruluk oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu söyledi.
#Elon MuskTesla şirketinin CEO’su Elon Musk, aynı gün içinde yaptırdığı 4 COVID-19 testinden 2’sinin pozitif, 2’sinin negatif çıktığını belirterek “testler konusunda bir sahtekarlığın döndüğünü” ileri sürdü. Bilim Kurul Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz ise PCR testlerinin doğruluk oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu söyledi.
#GazetehaberleriÇİN'de geliştirilen aşının 16 Eylül'de ilk kez Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Faz 3 klinik araştırmaları için İstanbul'da ilk gönüllü aşılamaları yapıldı. Marmara Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gönüllü 4 sağlık çalışanına aşı uygulandı.Çinli Sinovac Biotech firmasının geliştirdiği Kovid 19 aşı adayının Faz 3 klinik araştırmaları için ilk gönüllü aşılamaları Ankara ve Kocaeli'nden sonra İstanbul'da da başladı. İstanbul'daki ilk gönüllü uygulamalar Marmara Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hemşireler Oğuzhan Erdinç, Demet Aygüler, Erdal Çinkaya ve ebe Dilara Erişen'e yapıldı. Çalışmanın yürütücüsü, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Koordinatörü Sorumlusu Prof. Dr. Volkan Korten, daha önce de erişkinler için bazı aşı çalışmalarının yürütüldüğünü ancak bir pandemi aşısı olarak ilk kez böyle bir süreç içerisinde yer aldıklarını belirterek "Pandemi nedeniyle çok hızlı ilerleyen ve bir an önce piyasaya girmesi beklenen büyük çapta olan bir aşılama kampanyası bu. O nedenle biz de merkez olarak ilk defa tabii ki böyle bir çalışmaya giriyoruz. Türkiye çapında 25 merkezde toplam 13 bin kişi civarında gönüllüye aşı uygulanacak. Yani her merkeze yaklaşık 650 civarında bir gönüllü düşüyor. İlk etapta gönüllü sağlık çalışanları var. Onlarda bir güvenlik problemi olmadığı görüldükten sonra halka genişletilecek çalışma. Yani her merkezde yaklaşık 60 civarı gönüllü sağlık çalışanına aşı uygulaması yapılacak" dedi.
#FAZ 3