Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2019 yılında hayata geçirilen uygulama ile 25 kuruş ücret ile satışına başlanan plastik poşetlerin fiyatlarında 2024 yılında da değişiklik yapılmayacağı kararlaştırıldı. Karara göre tüketiciler, alışveriş poşetine yeni yılda da 25 kuruş ödeyecek.
#AlışverişMeclis, genel seçimlerin ardından ilk torba yasayı kabul etti. Yasayla memur maaşları ve emekli aylıklarına enflasyonu telafi etmeye yönelik refah payı getirilirken, bazı vergi oranlarını da artırıldı. En düşük memur maaşı 22 bin 17 lira oldu, memur ve emekli aylıklarında yüzde 25 artış yapıldı. 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilin yeniden imarını hızlandırmaya yönelik önemli düzenlemeler de getirildi.
#Torba YasaTorba yasada yer alan teklife göre; motorlu taşıtlar vergisi, bir sefere mahsus olmak üzere, yıl sonuna kadar yeni tescil edilecek araçlar ve mevcut trafiğe kayıtlı araçlar için iki katına çıkarıldı. Kurumlar vergisi yüzde 25’e yükseldi. Bankalar ise yüzde 30 ödeyecek.
#Torba YasaResmi Gazete'de poşet fiyatlarının 38,5 kuruşa çıktığına dair açıklamanın ardından konuya açıklık getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Plastik poşet fiyatı değişmedi. Vatandaşlarımız için plastik poşet yine 25 kuruş. Marketlerin devletimize ödeyeceği ve çevre projelerimizde kullandığımız plastik poşet geri kazanım katılım payı 38,5 kuruş olarak belirlendi. Yani ne dediysek o!" dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılında alınacak geri kazanım katılım payı tutarlarını güncelledi. Poşet başına devletin aldığı geri kazanım katılım payı miktarı 19 kuruştan, 25 kuruşa çıktı. Marketlerde satılan poşet ücreti değişmediğinden, 25 kuruşun tamamı devlete giderken, 20 ila 39 kuruş arasında değişen poşet maliyeti ile yüzde 18’lik KDV ödemesi de marketlere kaldı.
#PoşetSon yıllarda poşetlerin ücretlendirilmesi ve akabinde poşet beyannamesi konuları uzun süre gündemi meşgul etti. İlk başlarda oldukça yabancı olunan bu kavramlara zamanla alışılmasına rağmen halen poşet beyannamesine dair akıllara takılan çeşitli sorular bulunuyor. İşte en çok araştırılan soruların detaylı yanıtları poşet beyannamesi nedir ve nasıl düzenlenir? Poşet beyannamesi nasıl verilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Poşet Beyannamesi Nedir Ve Nasıl Düzenlenir?Plastik poşet, pil, yağ ve elektronik eşya, ilaç ve ambalajlar için geçen yıl altışar aylık dönemlerle doldurulan geri kazanım katılım payı beyannamesi, bu yıldan itibaren 3 ayda bir verilecek. Söz konusu beyannamelere ilişkin pay ödemesi de 30 Nisan'a kadar gerçekleştirilecek.
#PoşetCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi ve çevreye ilişkin diğer çalışmalara katkılarından dolayı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi tarafından bu yıl ilki verilen "Küresel Amaçlar Eylem Ödülü"ne layık görüldü. Geçen yıl itibarıyla 76 bin kurum ve kuruluş binasında devreye giren Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile projenin başında yüzde 13 olan geri kazanım oranı yüzde 19'a ulaştı. Sıfır Atık Projesi ile 2023'te geri dönüştürülen atıklarda geri kazanım oranının yüzde 35'e ulaşması amaçlanıyor.
#HaberÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre, 2020 yılında plastik poşet kullanımındaki azalma ile çevreye 8 bin 300 ton daha az sera gazı salınımı oldu. Bu uygulama ile 1.8 milyon varil petrol kullanımından da tasarruf edildi. Tasarrufun mali boyutu ise 1.8 milyar TL’ye ulaştı.
#Sera GazıÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde insan sağlığını korumanın yolunun, çevreyi, doğal alanları ve tabiat varlıklarını korumaktan geçtiğini söyledi.
#Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi (GEKAP) olarak nitelendirilen plastik poşet, lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, plastik ambalaj, metal ambalaj, cam ambalaj, ahşap ambalaj geri kazanım katılım payı, ocak 2020 itibariyle tüm kalemlerde resmen başladı. Peki, GEKAP beyannamesi ne zaman verilir ve GEKAP beyannamesini kimler verecek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#GekapŞirketler, poşetle ilgili uygulamanın ardından, yılbaşından itibaren devreye giren düzenleme kapsamında, lastik, akümülatör, pil, yağ ve elektronik eşya gibi ürünler için de geri kazanım katılım payı beyannamesi verecek.
#Çevre Kanunuİklim değişikliğinin sonuçlarını daha net gördüğümüz bugünlerde tüketim alışkanlıklarımızı doğa dostu hale getirmek, atık yönetimi yapmak hepimizin sorumluluğu. Plastik ambalajlar, kâğıtlar, kartonlar... Ne yazık ki hepsi geri dönüştürülemiyor, dönüştürülebilen bazı ürünlerin dönüşüm ömrü birkaç kereyle sınırlı. Plastik kullanımını azaltmak için ülkemizde bir yıldır poşetler paralı olsa da hâlâ çöpü azaltmaktan daha etkili bir yöntem yok! İşte, sıfır atık felsefesini hayatınıza kolaylıkla sokabileceğiniz öneriler...
#Plastik1 Ocak 2020 tarihi itibariyle depozitolu olmayan ambalajlı ürünler için üretici ve ithalatçılarından ‘geri kazanım katılım payı’ alınmaya başlanacak. Lastikten aküye, elektrikli eşyadan ilaca, alkollü, alkolsüz içecekten yoğurt ve süte kısaca A’dan Z’ye birçok ürünün ambalajı değerli hale gelecek. Ambalajlar çöp olmaktan kurtulup doğrudan geri dönüşüm sistemine dahil olacak.
#GazetehaberleriTÜRMOB Başkanı Masis Yontan, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan yönetmelik taslağıyla birçok ambalaj malzemesi için katılım payı alınması planlanıyor ve bu malzemeler için bildirimle beyanname isteniyor. Bu malzemelerden bildirim ve beyanname istenmesi, uygulamanın neredeyse imkansız olması soncunu doğuracaktır" açıklamasında bulundu.
#TÜRMOBResmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1 Ocak Salı günü başlayan poşet yasasına göre sektörlerde poşetlerden 25 kuruştan az olmamak üzere ücret alınacak. Bazı alanlarda koşulları karşılayan poşetler ise ücretsiz olarak temin edilebilecek. Peki, hangi poşetler ücretsiz olacak? İşte, yeni yıl ile birlikte yürürlüğe giren poşet yasası ve hangi poşetlerde ücret alınacağına dair bazı bilgiler
#Poşetler Nerede ÜcretsizÇevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Ahmet Varır, ücretli poşet uygulamasıyla ilgili "İlk günün refleksi olsa gerek bazı noktalarda poşet kullanımında yüzde 70'lere varan azalmalar olduğunu görüyoruz" dedi.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıÇevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşet, plastik ambalaj kullanımının azaltılması için plastik alışveriş poşetleri tüketiciye ücretli olarak satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak. Peki, ücretli poşet uygulaması ne zaman başlayacak?
#Ücretli Poşet UgulamasıÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 1 Ocak 2019 itibarıyla başlayacak plastik alışveriş poşetlerinin ücretli olarak temin edilmesine ilişkin uygulamanın usul ve esaslarını açıkladı. Kurum, aralarında meyve, kargo ve kuru temizleme poşetlerinin yer aldığı bazı poşet gruplarının ücretlendirmeye tabi olmayacağını duyurdu.
#Poşet