Unilever Türkiye Ülke Başkanı ve Unilever Türkiye ve Orta Doğu Ev Bakım Lideri Ali Fuat Orhonoğlu, “Paris İklim Anlaşması’nın belirlediği karbon nötr hedefi 2050 iken, biz değer zincirimizde net sıfır emisyon hedefimizi 11 yıl öne yani 2039 yılına koyduk. Amacımız sürdürülebilirlik alanında başarılarımızı ileri taşımak, gelişim alanlarımızda da gerekli aksiyonları alarak ülkemize ve toplumumuza değer yaratmak. Çünkü Unilever olarak Türkiye için iyi olanın Unilever için iyi olduğuna inancımız tam” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikWaste Free Oceans “Çöp Yakalayıcısı” adı verilen özel bir tarak ağlı tekne kullanıyor. Bir balıkçı tarafından geliştirilen bu araç, petrol sızıntılarının temizlenmesindeki katkılarından dolayı da Fransa tarafından Legion D'Honneur ile ödüllendirilmiş bulunuyor.
#HenkelCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 2017'de başlatılan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde yürütülen Sıfır Atık Hareketi'nin 7. yıl sloganı, "7 Yılda 7 Kıtada" olarak belirlendi. Sıfır Atık hareketi projeleri ile geri dönüşümle 185 milyar lira ekonomiye geri kazandırıldı. Emine Erdoğan, 'Yeryüzüne kulak veren tüm doğa dostlarını Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nı imzalamaya, bu mücadeleye destek olmaya çağırıyorum. Sıfır Atık hareketinin 7’nci yaşı kutlu olsun.' açıklamasında bulundu.
#Sıfır Atık HareketiTÜRKİYE mart ayında yerel seçime hazırlanıyor. Adaylar netleşmeye başladı. Yaklaşık üç aylık bir propaganda dönemi yaşayacağız. Mevcut başkanlar yaptıklarını, diğerleri yapacaklarını anlatacak. Etrafımızı adayların posterleriyle süslenmiş araçlar saracak, müzikler, anonslar sokaklarda yankılanacak vs. Seçmenin gözüne girme yarışında en önemli vaatlerden biri bence atık olmalı. Bakın neden...
#Yerel SeçimWWF - Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Türkiye’de denizlere yılda 24 bin ton plastik atığın karıştığına dikkat çekerek, sahillerdeki atıkların toplanması ve deniz kirliliğine dair bilimsel veri elde edilmesi amacıyla, ‘Sahil Sahiplen’ projesi başlattı.
#WWF - TürkiyeKahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından arama ve kurtarma çalışmaları sona erdi. Şimdi sırada yıkılan binlerce binadan geriye kalan enkazı kaldırma çalışmaları var. Peki deprem sonrası atık yönetimi nasıl olmalı? Doğaya ve canlılara zarar vermeden nasıl adımlar atılmalı? Bölgede sağlık riskini minimuma indirmek için neler yapılmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremWWF’in Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çeken Blue Panda yelkenlisi, WWF Plastik Atıksız Şehirler Ağı Üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’yi ziyaret etti. Ziyaret nedeniyle düzenlenen etkinlikte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in 2030 yılına kadar “plastik atıksız şehir” olmak üzere atacağı adımları içeren eylem planını açıkladı. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise pilot ilçe olarak son iki yıldaki deneyimlerini ve kazanımları paylaştı.
#1Kamuoyunda “kâğıt toplayıcıları” olarak bilinen ve herhangi bir işletmeye bağlı olmaksızın atık toplayıcılığı yapan vatandaşlarla ilgili 2022/6 sayılı Bakanlık Genelgesi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un imzasıyla yayımlandı. “Atık Toplayıcıları” konulu Genelge, serbest olarak atık toplayıcılığı yapanları “sıfır atık bilgi sistemi” ile kayıt altına alarak yetkilendiriyor ve çalışma sistemini düzenliyor.
#AtıkÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “sıfır atık” ve “sıfır atık mavi” projeleri ile atıkların doğaya ve denizlere ulaşarak kirliliğe neden olmasının önüne geçiliyor. Projeyle atıklardan 30 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı. 3 milyon ton sera gazı salınımının önlendi ve 265 milyon ağaç kurtarıldı.
#Sponsorlu İçerikYılbaşından itibaren Türkiye'de kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlarda depozito sistemi geçerli olacak ve ambalaj markete iade edildiğinde ücreti geri alınacak. Her yıl 1 milyon ton ilave atığın oluşmasının önüne geçmeyi hedefleyen sistemle ilgili tüm merak edilenleri uzmanlara sorduk...
#Geri DönüşümGelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için tüm iş süreçlerini sürdürülebilirlik temelli olarak şekillendiren Arçelik, sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir halkası olan Eskişehir ve Bolu’da kurduğu atık elektrikli ve elektronik eşya (AEEE) geri dönüşüm tesislerinde çevresel sürdürülebilirlik performansını daha da ileri taşımak için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de beyaz eşya üreticisi olup kendi geri dönüşüm tesisini kuran ilk ve tek şirket olan Arçelik, AEEE geri dönüşüm tesisleriyle ülkemizdeki geri dönüşüm sektörünün kalitesinin artırılmasına katkı sağlıyor.
#ArçelikCumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2017'de başlatılan "Sıfır Atık Projesi" kapsamında geçen yılın sonuna kadar 17 milyon ton değerlendirilebilir atık toplandı.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıAjans, depozito yönetim sistemini kurma, kurdurma, işletme veya işlettirme, ilgili tarafların depozito yönetim sistemine dahil olmasını sağlama ve bunların yükümlülüklerini belirleme ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen depozito bedeli, ücret ve teminatları alma ve iade etme faaliyetlerini yürütecek.
#PoşetTürkiye, Meclis Başkanlığı’na sunulan 37 maddelik torba düzenlemeyle çevrecilikte yeni bir evreye geçmeye hazırlanıyor. AK Parti Gaziantep Milletvekili Sait Kirazoğlu ve diğer vekillerin teklifiyle pil, elektronik eşyalar, lastik ve akü de depozito kapsamına alınırken, atık motor yağının teslimi zorunlu hale getiriliyor. Elektrikli bisiklet ve scooter kullanıcı yaşı 15 olurken, bu araç sahiplerinin hak ve yükümlülükleri yasal çerçeveye kavuşturuluyor.
#ScooterÇukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, Türkiye'deki plastik atıkların yanı sıra Mısır, Lübnan İsrail, Kıbrıs ve Suriye'nin denize döktüğü çöplerin mikroplastiğe dönüşerek Doğu Akdeniz sahillerine kadar ulaştığını belirtip, "Böyle giderse 2030'da denizlerimiz plastik çorbasına dönecek" dedi.
#Doğu AkdenizÇukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, Türkiye'deki plastik atıkların yanı sıra Mısır, Lübnan İsrail, Kıbrıs ve Suriye'nin denize döktüğü çöplerin mikroplastiğe dönüşerek Doğu Akdeniz sahillerine kadar ulaştığını belirtip, "Böyle giderse 2030'da denizlerimiz plastik çorbasına dönecek" dedi.
#HaberÇin’in Avrupa ve Amerika çöpüne kapıyı kapatmasının ardından Türkiye’de atık plastik ithalatında patlama yaşandı. Uzmanlar, Avrupa’nın kirli çöpleri Türkiye’ye geldikçe Emine Erdoğan himayesinde yürütülen ‘sıfır atık’ projesinin de ‘hayal’ olacağı uyarısını yaptılar. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu da ithal çöpe standart getirilerek denetlenmesi çağrısında bulundu.
#Çin