ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in, ‘Türkiye ile müzakerelerin bitirilmesi’ çıkışı üye ülkelerin çoğundan destek görmezken Avrupa Parlamentosu (AP) da bu fikre soğuk olduğunun sinyallerini net şekilde veriyor. AP’deki ana siyasi grupların liderleri, müzakerelerin tamamen sonlandırılmasından yana değil. Bununla birlikte, daha önceki AP kararlarına da yansıyan, müzakerelerin askıya alınması fikri öne çıkıyor.
#Avrupa Parlamentosuİtalya’nın Lampedusa Belediye Başkanı Salvatore Martello, Lampedusa adasıyla ana kara arasındaki feribot seferlerinin durdurulmasını isteyen Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz’a sert gösterdi. Martello, “Öyle bir açıklama ki ben bunu bir naziden beklerim, bir AB ülkesinin resmi temsilcisinden değil” dedi.
#A 10 UçağıCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella ve beraberindekilerle görüştü. Heyet, Anayasa değişikliği sonrası Cumhurbaşkanı’na tanınan bazı yetkilerin demokrasi ile bağdaşmadığını savunarak, Türkiye’nin AB’ye üyeliğine desteği sürdürmek için üç şart öne sürdü.
#CHPAvrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un görevi gelecek hafta sona eriyor. AP salı günü yeni başkanını seçecek. Başkanlık sırası şimdi muhafazakarlarda derken başkanlık kavgası patlak verdi. Kavgaya gizli belge eklenince, ortalık iyice karıştı.
#APAvrupa Parlamentosu, dün AB ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararı 37 oya karşı 479 evet oyuyla ezici bir farkla kabul etti. 107 parlamenter ise çekimser kaldı. Karar metnine son anda, Türkiye’de Lozan Anlaşması hakkında yapılan açıklamaların ‘kaygı verici’ olduğu ifadesi de eklendi. Çağrı’ niteliğinde olan karar, müzakerelerin otomatik olarak askıya alınacağı anlamına gelmese de AP’nin Türkiye algısının tamamen olumsuza döndüğünün göstergesi niteliğinde. Ankara’nın kararı işleme sokmadan Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilciliği aracılığıyla AP’ye iade etmesi öngörülüyor.
#Avrupa ParlamentosuAVRUPA Birliği’nin (AB), Avusturya hariç, tüm ülkelerinin yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye ile üyelik müzakerelerinin devamından yana görüş bildirdiği bir ortamda Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile müzakere sürecinin ‘geçici olarak dondurulmasına’ ilişkin bir kararı gündemine aldı.
#ABAVRUPA Birliği Komisyonu’nun vize muafiyeti tavsiyesinde bulunmasının ardından gözlerin çevrildiği, onay merkezlerinden biri olan Avrupa Parlamentosu’ndan gelen ilk sinyaller son derece olumsuz. Siyasi onayın en riskli kurumu olan AP, tüm kriterler karşılanmadan konunun onay sürecine sokulmasına karşı çıkıyor.
#APAvrupa Parlamentosu’nda Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının ele alındığı oturumda konuşan AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, insan hakları medya ve sivil toplumda yaşananlar nedeniyle Türkiye ile aralarındaki mesafenin azalmayıp artığını söyledi. Timmermans, Türkiye’nin AB tarafından görmezden gelindiği geçmiş yılların hiçbir şeye yaramadığını belirtti.
#ABCUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın Brüksel’de Avrupa Birliği kurumlarının yöneticileriyle yaptığı görüşmelerde mülteci krizinin çözümü için Ankara’nın desteğini almak isteyen AB’nin Türkiye’de başta basın özgürlüğü olmak üzere ciddi sorunlara karşı gözünü kapadığı yönündeki eleştiriler giderek yoğunlaşıyor.
#SuriyeAVRUPA Parlamentosu’ndaki ana akım siyasi grupların başkanları örneğine nadiren rastlanan bir şekilde ortak bir açıklamaya imza atarak, “Türkiye’de barış çağrısı” yaptı. Şiddetin Türkiye’ye dönmesinin kendilerinde şok etkisi yarattığını vurgulayarak sivillere, polislere ve askerlere yönelik şiddeti güçlü şekilde kınayan grup başkanları, “Türkiye’nin sınırları içinde barışa ihtiyacı var ve şiddete son verilmesi Avrupa Birliği katılım sürecinin yapıcı şekilde devamı açısından yaşamsal önemde” ifadelerini kullandı.
#TürkiyePARİS’te hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırının ardından küresel bir boyut kazanan “Je suis Charlie” protestosu Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda da kendine yer bulurken kontrolsüz seyahat olanağı sağlayan Schengen sistemine yönelik tartışmalar iyiden iyiye kızışıyor.
#VizeParis’te hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırının ardından küresel bir boyut kazanan “Je suis Charlie” protestosu Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda da kendine yer bulurken kontrolsüz seyahat olanağı sağlayan Schengen sistemine yönelik tartışmalar iyiden iyiye kızışıyor.