Güncelleme Tarihi:
Dün yapılan açıklamada, genel seçimlere sadece bir kaç gün kala açılan soruşturmanın hükümet karşıtı medyaya yönelik saldırıların en son örneği olduğu belirtilerek “Soruşturma hemen durdurulmalı” mesajı verildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb şunları söyledi: “Gazetecilik görevini yerine getiren Cumhuriyet gazetesi ve Can Dündar bir ceza soruşturmasına muhatap olmamalılar. Bu ceza soruşturması durdurulmalı ve Türkiye’nin siyasi liderleri gazetecileri tehdit etmeye artık bir son vermeli. Cumhuriyet gazetesine yönelik ceza soruşturması ve tehditler, hükümetin, kendi gidişatının herhangi bir şekilde sorgulanması karşısında gösterdiği, artık endişe verici ölçüde sistematik hale gelmiş baskıcı tavrın en son örneğidir.”
BASKIYI KINIYORUZ
AVRUPA Parlamentosu’ndan (AP) Türkiye’deki basın özgürlüğüyle ilgili tepki geldi. AP’deki Sosyalistler ve Demokratlar’ın Başkanı Gianni Pittella, modern bir demokraside basın ve ifade özgürlüğüne, seçimlere birkaç gün kala, mutlaka saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti. Pittella yazılı açıklamasında, “Türkiye’de medya ve ifade özgürlüğüne cumhurbaşkanı ve ulusal makamlarca uygulanan ve gittikçe sıkılaşan baskıyı mümkün olan en güçlü ifadelerle kınıyoruz” dedi. Türkiye Raportörü Kati Piri de Can Dündar hakkında istenen cezayı ‘saçma ve çok endişe verici bir gelişme’ olarak değerlendirdi.
GAZETECİYE SAYGI DUYUN
İSPANYA Gazeteci Dernekleri Federasyonu (FAPE), Türkiye’de medyaya yönelik baskıya tepki gösterdi. 65 gazeteci derneği ve 21 bin İspanyol gazeteciyi temsil eden FAPE'nin Başkanı Elsa Gonzalez Diaz, AK Parti Hükümeti’nin basına yönelttiği suçlamaları haber alma özgürlüğüne saldırı olarak niteledi. MİT TIR’larıyla ilgili haber yapan Cumhuriyet gazetesinin ajanlıkla suçlandığına ve Birgün gazetesinden Barış İnce’nin yargılandığını vurgulayan Gonzalez Diaz, “FAPE olarak özgür ve dürüst haber yapmak için çalışan gazetecilere saygı duyulması çağrısını yapıyoruz” dedi.