OECD’nin öğrencilerin kazandığı bilgi ve becerileri değerlendiren uluslararası araştırma programı PISA’nın 2025 uygulaması için çalışmalar başladı. Nisan ayı itibariyle uygulanması planlanan değerlendirme testleri ve anketler için 56 ilden 203 okul belirlendi. Türkiye 2022 yılında yapılan değerlendirmede fen ve matematik alanında gösterdiği yükselişle dikkat çekmişti. Üç yılda bir yapılan değerlendirmede Türkiye bu kez daha da yüksek skorlar elde etmeyi hedefliyor.
#Uluslararası Öğrenci Değerlendirme ProgramıPISA 2022 sonuçlarını Hürriyet Gazetesi için değerlendiren OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’nin matematik ve fen alanlarında PISA tarafından şimdiye kadar ölçülen en yüksek sonuçları aldığını belirtti. Schleicher, “Türkiye matematikte cinsiyet uçurumunu kapatmayı başardı. Türkiye’de kız ve erkek öğrenciler matematikte ortalama olarak benzer düzeyde performans gösterdi” dedi.
#PISAEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçları yayımlandı. Buna göre Türkiye; matematik, fen ve okuma becerilerinin ölçüldüğü her üç alanda sıralamasını yükseltti ve bu alanlarda tüm ülkelerin ortalamasını geçti.
#PISA1997 yılında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından geliştirilmiş bulunan“PISA” (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı - Programme for International Student Assessment) adlı sınav ile 15 yaşındaki öğrencilerin başarıları sınanıyor.
#HürriyetMEB’in geçen yıl başlattığı uygulama kapsamında internet üzerinden yayınlanan eğitim analiz ve değerlendirme raporları, 4 milyon kez indirildi. Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "Raporlar, atılan adımların ve başlatılan yeni projelerin sonuçlarının net şekilde izlenebilmesine imkân veriyor” dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "(PISA) Bu bir eğitim yarışı değil. Türkiye her üç alanda da ilerleme sağlayan tek ülke. Bu olumlu bir yaklaşım ama en üst seviyedeki öğrencilere baktığımızda da bizim oradaki öğrenci sayımız çok az. Dolayısıyla çalışmamız gerekiyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMUSTAFA Kemal ve arkadaşlarının ulusal kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere Samsun’a çıkışlarının 100. yıldönümünü önceki gün Türkiye’nin dört bir tarafında düzenlenen bir dizi tören ve etkinlikle büyük bir coşkuyla kutladık.
#YazarlarEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 3 yılda bir 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve becerilerini değerlendirmek için yapılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) 2015 sonuçları Türk eğitim camiasında bomba etkisi yarattı. 72 ülke arasında yapılan değerlendirmede Türk öğrenciler fen bilimlerinde 52’nci, okuma becerilerinde 50’nci, matematikte ise 49’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin eğitim performansındaki alarm veren düşüşü sivil toplum kuruluşu Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül ile konuştuk.
#Öğrenci Değerlendirme ProgramıMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 9 Mayıs’ta İstanbul'da ‘Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler’ başlıklı uluslararası konferans düzenlenecek. Konferansta geleceğin eğitim sistemleri, dijitalleşme ve değerlerin eğitimdeki rolü gibi başlıklar ele alınacak.
#Eğitimİstanbul’da 19 yaşındaki Semih Çelenk’in, İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’i vahşice öldürdükten sonra, tarihi surlardan atlayarak intihar ettiği olayı hatırlarsınız. Ve hatta 17 yaşındaki Arda Küçükyetim’in Eskişehir’de cami bahçesine düzenlediği saldırıda 5 kişiyi bıçakla yaralayıp, o anları sosyal medyada canlı yayınladığı olayı da... Toplumda infial yaratan bu saldırı ve cinayetlerin faillerinin incel gruplarla bağlantılı olduğunu yazmıştım. Hatta “incel” denilen ve kadınlar tarafından “dışlanmış” ya da “sevgiden mahrum bırakılmış” olduklarını düşünen bu grupların Türkiye’de de giderek yayıldığı, internetin karanlık köşelerinde her tür şiddet olayı ve cinayetlere alkış tuttuklarından da bahsetmiştim. Şimdi dikkat! Özellikle ergen ebeveynleri... Bu bahsettiğim incel kültürü ile “erkek öfkesi” kavramını anlamak ve çocuklarınızı korumak istiyorsanız tüm dünyanın konuştuğu, 4 bölümlük Adolescence, “Ergenlik” dizisine bir bakın derim.
#İncelEsenyurt Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi’nin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Evlatlarımızı tütün, sigara, alkol, uyuşturucu başta olmak üzere bağımlılık yapan her türlü kötü alışkanlıklara karşı korumakta kararlıyız. Gençler, bir cumhurbaşkanı olarak değil, bir baba olarak değil, bir büyüğünüz olarak özellikle sizlere rica ediyorum, adeta yalvarıyorum” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanEsenyurt Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bir müjdeyi buradan paylaşmak istiyorum. 2025 yılında 1381 engelli öğretmenimizin atamasını yapıyoruz. Bakanlığımız çok yakın zamanda duyuruya çıkacak ve başvuruları kabul edecek” dedi.
#Engelli ÖğretmenCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Öğretmenlere yönelik şiddette cezaların artırıldığını söyleyen Erdoğan, "Öğretmenlerimize karşı işlenen yaralama, tehdit gibi suçlarda cezaların artmasını ve caydırıcılığı temin ettik. Bizim kültürümüzde öğretmene asla el kalkmaz, öğretmenin eli öpülür. " dedi. Öğretmen atamaları ile ilgili de müjde veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2025 yılında 1381 engelli öğretmenimizin atamasını yapıyoruz. Bakanlığımız yakın zamanda duyuruya çıkacaktır." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarTürkiye, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2023 sonuçlarına göre, 4’üncü sınıf fen bilimleri alanında OECD ülkeleri arasında 2’nci, bu alandaki ortalama puanıyla tüm Avrupa ülkeleri arasında da birinci sıraya yerleşti. Türk Eğitim Derneği (TEDMEM) hazırladığı analiz raporunda Türkiye’nin TIMSS 2023 sonuçlarını değerlendirirken; “ Bulgular, Türkiye’nin uluslararası eğitim değerlendirmelerinde geçmişte sıkça karşılaşılan olumsuz tabloların aksine, önemli bir iyileşme ve başarı örneğine işaret ediyor. Bu verilerin, yalnızca mevcut durumu yansıtan bir başarı göstergesi olarak değil, eğitim sisteminin daha geniş bir perspektiften değerlendirilmesine olanak tanıyacak bir fırsat olarak görülmesi önemlidir” diyor.
#TIMSS 2023OECD tarafından, PISA 2022 raporundan elde edilen veriler ışığında ‘Yaşam İçin Öğrenme Stratejileri ve Tutumları’ başlıklı yeni bir belge yayınlandı. OECD’ye üye ülkelerdeki öğrencilerin yaşam boyu öğrenmeye ne kadar hazır olduklarının irdelendiği rapor, Türkiye’deki öğrencilerin diğer ülkelere kıyasla okulda yeni bilgiler edinmeyi sevdiğini ortaya koydu.
#OECD2024-2025 Eğitim-öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başladı. Okul öncesinde lisenin son sınıfına kadar milyonlarca öğrenci ve yüzbinlerce öğretmen ders başı yaptı. İşin içine aileleri ve diğer okul ve eğitim paydaşlarını da katınca ülke nüfusunun neredeyse yüzde 90’ını ilgilendiren ve hatta kapsayan önemli bir sürecin başladığı söylenebilir.
#Yeni Eğitim-Öğretim Yılı BaşlarkenTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği 'Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak' başlıklı etkinliğin protokol konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öte yandan Bakan Tekin, konuşmasında "Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
#Yusuf Tekin