Kıl dönmesi veya tıp dilinde pilonidal sinüs olarak bilinen hastalık son 100 yıldır bilimsel olarak incelenen ve her ne kadar önemsiz bir hastalık olarak görülse de hastaların yaşam kalitesini etkilemesi, toplumda oldukça yaygın olması ve yüksek tekrarlama riski nedeniyle önemini halen korumakta olan bir hastalıktır. Genel Cerrahi Uzmanı, Obezite ve Metabolik Cerrah Doç. Dr. Fahri Yetişir konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Kıl DönmesiKıl dönmesi (pilonidal sinüs) cilt altında yerleşmiş kıllar ile oluşan, cilt ve cilt altı dokusunun kronik iltihabi hastalığıdır. Kıl köklerinin bulunduğu her alanda görülebilen hastalık, sıklıkla kuyruk sokumunda ortaya çıkar. 40 yaş altı erkeklerde, kadınlara oranla üç kat daha sık görülür.
#Pilonidal Sinüs“Pilonidal Sinüs” halk arasında bilinen adıyla kıl dönmesi, çoğunlukla 15-35 yaş arası genç erkekleri etkiliyor. Ağrı, şişlik, kanlı akıntı, kaşıntı gibi şikayetlerle baş gösteren ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kıl dönmesi nasıl bir rahatsızlık, belirti ve tedavi yöntemleri neler?
#Kıl DönmesiBağırsak sistemimizin son bölümü olan anal kanal ile makat çevresindeki deri arasında olan bir kanal şeklindeki bağlantıya “anal fistül” denir. Genellikle aynı bölgede geçirilmiş “anal apse” hikayesi bulunan hastaların makat çevresinde sivilce benzeri bir yara ve buradan olan kötü kokulu akıntı şikayeti mevcuttur. Bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen anal fistül nedir? Hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri nasıl yapılmalıdır? Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlker Sücüllü konuyla ilgili görüşlerini aktardı.
#Fistül Tedavisi