Güncelleme Tarihi:
Kıl dönmesi iş hayatı ve sosyal hayatı engelleyen en önemli hastalıklardan bir tanesi.
Hastalığın neden oluştuğu araştırıldığında iki ayrı sebep ön plana çıkmaktadır. Bunlardan birincisi doğuştan var olan iki vücut yarımı birleşimi esnasında orta hatta bulunan kıl köklerinin bir birleşme hatası olarak meydana geldiğini savunmaktadır. İkincisi ise bu hastalığın kopan saç kılları dökülmesi esnasında tutunmasına ve vidanjör etki ile burada kist oluşması ile sonuçlanan edinsel bir hastalık olduğunun savunmaktadır.
Sonuç olarak hangi nedenle olursa olsun hastalık genel cerrahide büyük popülasyonu ilgilendirmektedir. Yaşam konforunu ve iş hayatını temelden etkileyen kıl dönmesi hastalığına kesin çözüm arayışı ile çare aramaktadırlar.
Hastalığın sebepleri arasında; aşırı kilo, hareketsiz yaşam, uzun süreli oturarak iş yapma, yoğun saç ve vücut kılı ile hijyen kurallarına uymamak görülmektedir. Deneyimsiz ellerde ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi kötü sonuçlar doğurmaktadır. Tanı genellikle hasta şikayetleri ile beraber fizik muayene ile konulur.
Hastalarımız bu hastalığı tarif ederken; “Dönem dönem kuyruk sokumumda ağrı oluşuyor”, “Vücudumun orta hattında bir ya da daha fazla delik var”, “Kuyruk sokumum enfeksiyon kaptı”, “Apse ve şişlik hissediyorum. Canım yanıyor ve dokunamıyorum” şeklinde ifadeler kullanmaktadır.
Bunlardan bir ya da birkaçının olması pilonidal sinüs hastalığını akla getirmektedir
Genel cerrahi hastalıkları arasında tedavi sonrasında sosyal ve iş hayatına dönüş süresi en uzun hastalıklardan bir tanesi kıl dönmesi hastalığıdır. Hastalar uzun süre oturmazlar ve pansumanları uzun süre devam eder.
KIL DÖNMESİNDE BİLİMSEL YÖNTEMLERLE AMELİYATSIZ TEDAVİLER
FENOL YÖNTEMİ
Kıl dönmesinde kullanılan ameliyatsız tedavi yöntemidir. Fenol uygulamasının yaptığımız vakalarda yüzde 83'e varan başarı izlenmiştir. Tedavi için hastalıklı doku etkin bir biçimde temizlenmektedir. Hastalıklı dokunun çıkarılmasının ardından doku boşluğu kıl köklerini öldüren bir ajan ile doldurulur
LAZER YÖNTEMİ
Ameliyatsız kıl dönmesi tedavi tekniklerinden bir diğeri lazer yöntemidir. Çeşitli lazerlerle kıl köklerinin ve etrafındaki dokunun, dairesel yayılan ışınlar sayesinde yakılması ve bu yanma esnasında dokuların yapışarak kapanması sağlanmaktadır. “Laft” olarak adlandırılan bu yöntemle hastalarımızın ağrı ve tekrarlama oranları büyük ölçüde azalmakta, çok kısa bir zaman içinde sağlığına kavuşmaktadır.
arpanetmedya.com'a katkılarından dolayı teşekkürler.