Bağışıklık sisteminde yaptığı ağır tahribat nedeniyle istenmeyen sonuçlara yol açan HIV virüsünün, cinsel ilişki, kan ve kan ürünleriyle bulaştığını belirten uzmanlar, virüsten korunmada el hijyeni, temizlik kurallarına uyma ve cinsel ilişkide korunmanın önemine işaret ediyor. Özellikle deri bütünlüğünün bozulmasının bulaşıcılık açısından önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, güvenli yerlerde manikür, dövme ve piersing yaptırılması uyarısında bulunuyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Songül Özer, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#HIV Nasıl BulaşırDünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği’nin aldığı kararla her yıl 28 Temmuz günü “Dünya Hepatit Günü” olarak anılıyor. Tüm dünyada yaygın olarak görülen ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olan viral hepatitlere dikkat çekmek ve hastalıkla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak üzere Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu ile konuştuk. Pullukçu; “kayıp hepatitli kalmasın” diyerek risk grubunda yer aldığını düşünen kişilerin, hepatit C enfeksiyonu açısından değerlendirilmek üzere bir hekime başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.
#COVID-19Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, öğrenciler, veliler ve öğretmenler arasında geniş çaplı tepki ve tartışmalara yol açan tüm konularda sorularımızı yanıtladı. TEOG’da gereken dersi aldıklarını belirten Tekin, başörtüsü serbestisinden dövme yasağına, öğretmenlere rotasyondan zorunlu din dersine tüm merak edilenleri anlattı...
KONYA'daki Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Selma Çivi, piercing ve dövmede AIDS tehlikesi olduğunu belirtti. Prof.Dr. Çivi, sağlık görevlileri dışında başkası tarafından yapılan piercing ve dövmenin, AIDS ve kanla buluşan birçok hastalığa zemin hazırladığını söyledi.
14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü vesilesiyle kriterlerini, öncesi ve sonrasında neler gerektiğini ve kan bağışlamanın faydalarını uzmanlara sorduk: “Yaşlanmayı geciktirir, bağışıklığı destekler ve yeni kan üretimini uyararak vücut verimini arttırır.”
#Kan BağışıEski manken Deniz Akkaya’nın 16 yaşındaki kızıyla yaşadığı sorunların benzerleri bu kadar ağır olmasa da ergen çocuk sahibi pek çok ailede yaşanıyor. “Bu dönemi ben ebeveynlerin buz pistinde yürümesine benzetiyorum” diyen Psikolog Yılmazçetin, ailelerin sorunlu olanlar kadar yumuşak geçen ergenlikten de korkması gerektiğine dikkat çekerek, bu dönemde çatışmanın normal olduğunu söylüyor.
#Deniz AkkayaTürk Hava Yolları (THY) kabin memuru alımı 2024 başvuru duyurusu erişimde yer almaya devam ediyor. İlana göre kabin memuru adayları için açılan Take-Off Kabin ilanı kapsamında en az lise mezunu, 01.01.1982- 31.12.2004 tarihleri arasında doğanlar THY'ye başvuru yapabilecek. Başvuru şartları arasında, beyaz renkli bölgelerde dövme, piercing ve yara/yanık/leke benzeri kalıcı iz bulunmaması koşulu aranacak. Kadınlar için 160-180 cm. arası, erkekler için 170-190 cm arası boy olması gerekecek. Peki, THY tecrübesiz kabin memuru alımı ne zaman, başvuru şartları neler? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#THY Kabin MemuruAntalya'da 2 aylıkken Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) teşhisi koyulan ve annesinden yarı uyumlu ilik nakledilen İkra Öner'in (2) vücudu, nakli reddetti. Yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren kızının her gün granülosit kana ihtiyacı olduğunu söyleyen Büşra Öner, “A pozitif granülosit kan arıyorum. Kızımın sizin kanınıza ihtiyacı var" dedi.
#İkra ÖnerTürk Hava Yolları Kadın Kabin memuru alımı son başvuru tarihleri belli oldu. Başvuruların ardından kabin memuru olarak değerlendirme süreci başarıyla geçen adaylar yaklaşık 2 ay süren eğitiminin ardından THY'nin uçuş kadrosuna dahil ediliyor. Peki 2023 THY Kabin memur alımı başvuru şartları neler? İşte, başvuru takvimine ve şartlara ilişkin bilgiler…
#ThyTürk Hava Yolları Kadın Kabin memuru alımı son başvuru tarihleri belli oldu. Başvuruların ardından kabin memuru olarak değerlendirme süreci başarıyla geçen adaylar yaklaşık 2 ay süren eğitiminin ardından THY'nin uçuş kadrosuna dahil ediliyor. Peki 2023 THY Kabin memur alımı başvuru şartları neler? İşte, başvuru takvimine ve şartlara ilişkin bilgiler…
#ThyDünya genelinde her yıl yaklaşık 1.3 milyon insan Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin yol açtığı siroz, karaciğer kanseri gibi nedenler ile hayatını kaybediyor. Hepatit virüslerinde en iyi önlem ise virüsün bulaş zincirini kırmak. Manikür, pedikür salonlarından dövme, piercing yapılan işletmeler gibi birçok yerde, yıllardır uyarılmasına rağmen hepatit virüsleri ile hala karşılaşmak mümkün.
#SağlıkİNŞAAT işçisi 6 çocuk babası Derviş Aslan (44), paslı bıçakla eli kesilince acil servise başvurdu. Tetanos aşısının olduğunu söylediği için kesik tedavisi yapıldı ve taburcu edildi. Ancak 3-4 gün sonra şiddetli kasılmalar ve şuuru kapalı bir şekilde tekrar acile kaldırıldı. 10 yılda bir yaptırılması gereken tetanos aşısı olmadığı için tetanos mikrobu beynini etkiledi ve ölümcül ensefalit tablosu oluştu. Şiddetli kasılma nöbeti ve solunum sıkıntısı ile Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi yoğun bakım servisine kaldırıldı. Yoğun bakım ekibinin müthiş çabasıyla 50 günlük yaşam savaşını kazanan Aslan, doktorlarını bile şaşırttı. Prof. Dr. Namigar Turgut, "Ben meslek hayatımda 33 yılımı doldurdum, 2 tane gebe tetanos vakası gördüm ve bir de bu hasta" dedi.
#İSTANBULHepatit C nedir ve belirtileri nelerdir? sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor. Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığıdır. Hastalık, bir kaç hafta sürebilen hafif bir formdan hayat boyu süren ciddi hastalığa kadar değişen hastalıklara yol açabilir. Akut veya kronik bir hastalığa kadar ilerleyebilen virüs etkileri, virüs bulaştığı andan itibaren altı aylık bir süreç içerisinde semptomların gözlemlenebildiği etkilerdir. Genellikle kan yolu ile bulaşan hastalık, hafif atlatılabileceği gibi oldukça ağır sonuçlara da sebep olabildiği için tedavisinin dikkatli ve detaylı bir şekilde ilerlemesi gerekir.
#Hepatit C