Pembe İzler (Pİ) Kadın Kanserleri Derneği ve Pantene bir işbirliği yaparak kanser tedavisi gören kadınlara peruk bağışında bulunmaya başladı. Kampanya kapsamında 1685 kişi, kanser tedavisi gören kadınlar için saçlarını bağışladı. Dernek tüm kadınları saç bağışına çağırdı...
#Pembe İzler (Pİ) Kadın Kanserleri DerneğiKanser Haftası içindeyiz, geçtiğimiz yıl bu zamanlarda meme kanseri sebebiyle ben de kemoterapi alıyordum. İlk kemoterapiden 15 gün sonra saçlarım dökülmeye başladı. Öbek öbek hem de. Saç, kaş, kirpik... Kalmıyor. İkinci en büyük travmayı yaşıyorsunuz. Kendinizi daha az kadın ve ölüme yakın hissediyorsunuz. O noktada peruk yetişiyor yardımınıza. Zira bu hastalığın tedavisinin olmazsa olmazı moral ve iyi bir peruk da mucizevi bir şekilde hayat kurtarabiliyor. Ancak peruk, birçok hasta için ucuz ve kolay ulaşılabilir değil. SGK, kemoterapiyi karşılasa da psikolojik destek ve peruk gibi ekstraları karşılamıyor. Tam da bu sebeplerle Pi Kadın Kanserleri Derneği bugüne kadarki en büyük peruk bağışını başlattı. Bu sene öncelikse depremzede kadınların...
#Pi Kadın Kanserleri Derneği10 yılı hemşire 20 yılı da yönetici olmak üzere 30 yılını hastanelerde geçiren ve herkese ‘düzenli mamografi çektirin’ diye tavsiyede bulunan Arzu Karataş, meme kanseri olduğunu son evrede öğrendi. 18 kemoterapi aldığı bir yılı sevdikleriyle birlikte olduğu için ‘en anlamlı yılımdı’ diye tarif eden Karataş, iyileşir iyileşmez kanser hastaları kadınlara kucak açtı. Kurduğu Pİ Kadın Kanserleri Derneği ile 4 yılda 1100 kadının hayatına dokundu.
#Arzu KarataşKanser tedavisi uzun, zorlu ve maddi olarak da yıpratıcı bir süreç. SGK, meme kanseri tedavisinde kemoterapiyi karşılasa da bazı akıllı ilaçların ücretini karşılamıyor. Ayrıca, almanız gereken vitaminler, psikolojik destek, peruk gibi kalemler de var... Tam da bu noktada birçok hastanın yardımına kanserle mücadele dernekleri koşuyor. 7 yıl önce meme kanseri teşhisi konulan Pİ Kadın Kanserleri Derneği Başkanı Arzu Karataş ile hem kendi sürecini hem de ihtiyacı olan kadınların desteğe nasıl ulaşacağını konuştuk.
#Meme Kanseri100’den fazla türü ile sık görülen kanser, günümüzün korkulan hastalıklarının başında geliyor. Ama tıptaki gelişmeler, erken tanı oranını artırıyor. Erken tanı ise tedavi oranını yükseltiyor. Bu şansı yakalamak için kanser türleri hakkında toplumsal farkındalığın artırılması gerekiyor. Pİ Kadın Kanserleri Derneği, yaptığı kampanyayla kadınlara sesleniyor: “Yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırın”
#JinekolojikAnnesi ve iki teyzesini meme, jinekolojik kanserlerden kaybetti. Bu kanserler, kuzenler ve kuzen çocukları ile ablasının da kapısını çaldı. Ablası, 6 yıl önce yumurtalık kanseri tanısı alınca “Artık sıra bende!” diye düşünmeye başladı. Bu endişeyle yaşamaya başladı. Genetik testler de aynı sonuca işaret edince, hayatını değiştirecek bir karar aldı. Ablasının tedavisi sırasında onkologların önerisiyle bu kötü gidişata “dur” dedi ve ikişer ay arayla rahimini, yumurtalıklarını aldırdı, meme boşaltma operasyonu oldu. Ailesinde adeta genlerinde yazılı bu kanserlere karşı, büyük bir önlem alan Emek Topaloğlu Çelik şimdi, 4 yaşındaki oğluyla yepyeni bir pencereden umutla bakıyor yaşama!
#KanserMeme kanseri tedavisi sürecimi anlattığım ve röportajlarla desteklemeye çalıştığım yazı dizisinin son gününü ruhsal ve bedensel beslenmeye ayırmak istiyorum. Çünkü bu süreçte bir kez daha gördüm ki, ‘Komşumuza iyi geldi, sen de şunu ye’ lobisi çok güçlü. Elbette haklı oldukları noktalar da var. İnsan, ‘Belki iyi gelir’ umudu ile hepsini de denemek istiyor ama tersi de mümkün, iyi gelmeyebilir. İstedim ki, kulaktan dolma bilgi ile değil de tedavi sürecinde beslenmenin önemini ve kansere yakalanmamak için neler yapılması ve dahası ruhu nasıl beslemek gerektiğini uzmanlar anlatsın.
#Meme Kanseri