Dünya petrol ticareti için kilit bölgelerden olan Güney Çin Denizi'nde Çin ve komşu ülkeler arasında tansiyon yükselirken, bölgede yaşanan bir kaza 'Çin'in karanlık filoları var' iddiasını gündeme getirdi. İddiaya göre İran'dan aldığı petrolü bu gemilerle ülkesine taşıyarak ABD yaptırımlarını atlatıyor. Çin, yaptırımları deldiğini kabul etmezken İran ile ticaretin meşru olduğunu ve yasadışı gemilerin gözaltına alındığını ifade ediyor.
#Güney Çin DeniziSOCAR Türkiye gündemdeki iddialara yönelik yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Ana şirketimiz olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda, tüm faaliyetlerimizi uluslararası iş anlaşmaları çerçevesinde yürütüyoruz. Bu bağlamda, SOCAR'ın halihazırda ham petrolü İsrail'e sattığı yönündeki ithamlar asılsız olup, kasıtlı olarak kamuoyunu yanıltmayı amaçlamaktadır. Dünya petrol satış piyasasının kendine özgü özellikleri bulunmaktadır ve üretilen ham petrol, ticaret şirketleri veya bu şirketler aracılığıyla satılmaktadır. Tedarik şirketlerinin, ham petrolü hangi ülkelere taşıdığını veya hangi amaçlarla kullandığını kontrol etme ve müdahale etme imkanı yoktur" denildi.
#SOCARSURİYE'deki petrol ve doğal gaz sahalarını işgal eden PKK/YPG, kurduğu şirketler üzerinden Suriye'nin petrolünü çıkarıp, farklı ülkelere satarak gelir sağlamaya çalışıyor. Ülkedeki petrol ticareti, örgütün Suriye kolu PYD'nin eski eş başkanı Şahoz Hasan'ın yöneticiliğini yaptığı şirket üzerinden yürütülüyor.
#SuriyeTürkiye’de gıda konusunda tanınmış isimlerden araştırmacı-yazar İsmail Tokalak ile Dünya Sağlık Konseyi’nin Türkiye temsilcisi, 5Gvirusnews Platformu’nun Türkiye sözcüsü Muammer Karabulut, Antalya AKM’de Atatürkçü Kadınlar ve Gençlik Platformu’nun konuğu olarak gelecek ile ilgili ilginç konuşmalar yaptılar.
#TürkiyeKüresel piyasalar Rusya-Ukrayna gerginliğini fiyatlarken savaşın tansiyonunun düşmesi olumlu yansımalara neden oldu. Rusya’nın ateşkese uyması, Ukraynalı sivillerin ülkeyi terk etmesi ve iki ülke arasında anlaşma sinyallerinin ortaya çıkması altın ve petrole düşüş getirdi. Fed'in bu hafta alacağı faiz kararı da piyasalarda düşüşü destekliyor.
#AltınDünya üzerinde pek çok boğaz bulunmaktadır. Dünya üzerindeki en önemli boğazlardan bir tanesi olan Hürmüz boğazının da tam olarak nerede olduğu merak edilmektedir. Hürmüz boğazı ile ilgili araştırmalar günümüzde de halen devam etmektedir. Özellikle bu boğazın hangi ülkeye ait olduğu araştırılıyor. Peki, Hürmüz boğazı nerede? Hürmüz boğazı hangi ülkede? Hürmüz boğazının stratejik önemi nedir tüm detayları ile derledik.
#Hürmüz Boğazı Nerede Hangi Ülkede?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü Son Tabliye Montaj Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Kanal İstanbul ile ilgili yabancı ülkelere seslenen muhalefete cevap vererek, "Bu söylemler bunların devlet yönetiminde ne kadar cahil olduklarının ve devlete ne kadar ihanet içinde olduklarının bir göstergesidir." dedi. Erdoğan konuşmasında yatırım tutarı 2,5 milyar Euro olan ve Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen bu köprüyle Türkiye'nin, yeni bir sıçrama dönemini daha başarıyla gerçekleştirmiş olacağını ifade etti.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanABD Başkanı Donald Trump, Amerikan askerinin Suriye’de petrolü koruma misyonuna onay verdi. Suriye’nin doğusundaki petrol kaynaklarından ABD’nin faydalanma planı büyük yasal sorunlarla karşı karşıya. Uzmanlara göre ABD’li komutanlar savaş suçu işlemekle itham edilebilir.
#GazetehaberleriABD ve Körfez ülkelerinin İran ile ilişkilerinin gerildiği bir ortamda bölge kaynamaya devam ediyor. Umman Körfezi’nde iki petrol tankerine saldırı gerçekleşti. Japonya’ya giden tankerlerin, Japonya Başbakanı Abe’nin Tahran’da olduğu gün saldırıya uğraması dikkat çekti. ABD saldırılardan İran’ı sorumlu tuttu.
#GazetehaberleriABD, İran’ı tehdit olarak gösterip bölgeye askeri yığınak yaparken Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Fuceyra’da ikisi Suudi petrol tankeri dört gemiye sabotaj düzenlendiğini açıkladı. Diğer iki gemiden birinin Norveç’e diğerinin ise BAE’ye ait olduğu belirtildi.
#GazetehaberleriBaşkan Trump’ın görüşlerini sıklıkla attığı “twitlerle” duyurduğu, hatta kabinesi içinde bulunan Bakanların işine bile attığı “twitlerle” son verdiği artık biliniyor. Başkan Trump’ın bu “twitleri” genellikle sabah uyandıktan sonra attığı “şakası” bile yapılıyor. Başkan Trump attığı bu “twitlerle”, görüşlerini açıklaması yanında, muhalif saydığı kişileri ve ülkeleri de hedef alıyor.
#YazarlarABD'nin İran'dan petrol ihraç eden 8 ülkeye geçici petrol ithalatı muafiyeti tanımasına ve Tahran yönetiminin yaptırımları aşmak için geliştirmeye çalıştığı alternatif yöntemlere rağmen, İran'ın dış gelirlerinin önemli bir bölümünü oluşturan petrol ihracatı düşüyor.
#İran