GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili bilgi verdi. 28 maddeden oluşan yeni kanun tasarısı ile, alışveriş merkezlerinde (AVM) ortak kullanım alanları oluşturulacak. Acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi alanların oluşturulması zorunlu hale getirilecek. İndirimli ve kampanyalı satışlara tasarı ile yeni kurallar gelecek. Perakende Bilgi Sistemi kurulacak (PERBİS) kurulacak. Böylece bütün iş süreçleri tanımlı ve standart hale gelecek. İnsan sağlığını tehdit eden, ’merdiven altı’ diye tabir edilen ruhsatsız işletmelerin faaliyete geçmesi önlenecek.
TBMM Genel Kurulu’nda, Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe teklifleri kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda, siyasi parti temsilcilerinin bütçe üzerine gerçekleştirdiği konuşmaların ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bakanlıkların 2025 yılı bütçesi üzerine açıklamalarda bulundu.
#Ömer BolatEnflasyonu kontrol altına alma hedefiyle gidilen sıkılaşma, perakende satışlara yansımaya devam ediyor. TÜİK verileri, temmuzda vatandaşın tüketim harcamalarında fren yaptığını; elektronik ev aletleri ve mobilya satışlarının ise COVID-19 pandemisinin etkili olduğu 2020 Nisan’dan bu yana en sert düşüşü kaydettiğini ortaya koydu. Veriler aynı zamanda, otomotivde rekor satışlar devam ederken akaryakıt satışlarının gerilediğine de işaret etti. Gıda grubu satışlarındaki yavaşlama ise belirginleşti.
#EnflasyonTürkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu sonuçlarına göre; 2023 yılında Türkiye’de yüzde 132 büyüme gösteren e-ticaret satış hacmi, 1.855 milyar TL'ye ulaştı. Önceki yıllara göre 2023'te işlem sayısının yıllık büyüme oranı ise yüzde 23 oldu ve 2023 Türkiye’sinde 6 milyar adete yakın e-ticaret işlemi gerçekleşti. Buradan da ortalama sepet büyüklüğü 2023 yılında yüzde 108 büyüdü ve bir önceki yıla göre 255 TL artarak 492 TL’ye yükseldi.
#E-TicaretTicaret Bakanlığı’nın raporuna göre, Türkiye’deki e-ticaret hacmi 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 115.15 artarak 1.85 trilyon TL’ye çıktı. E-ticaret hacminden en büyük payı ise 233 milyar TL ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri aldı. Rapora göre, 2022’de yüzde 15 oranında gerçekleşen taksitli ödemelerin payı 2023’te yüzde 16.5’a çıkarken; sektörlere göre ortalama taksit sayısı ise 2 ila 5 taksit arasında değişti.
#Ticaret BakanlığıDünyanın önde gelen perakende liderlerini bir araya getiren The Retail Summit 23-24 Nisan tarihlerinde Dubai’de gerçekleştirildi. Zirve kapsamında Körfez pazarını mercek altına alan panelde konuşan Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, bölgede Türk ürünlerine ve Türk kültürüne büyük ilgi olduğunu söyledi.
#TrendyolNisandaki son kredi kartı faiz artışı öncesi perakende satışlarda yaşanan hareket dikkat çekti. TÜİK verilerine göre, perakende satışlar şubatta son bir yılın en yüksek aylık artışını gördü. Bilgisayar satışları son 11 ayın; tekstil, giyim ve ayakkabı son 18 ayın en hızlı yükselişini kaydetti. TESİD Başkanı Yaman Tunaoğlu’na göre artışın nedeni ‘kredi kartına taksit sınırlaması gelecek’ beklentisinin talebi öne çekmesi. TGSD Başkanı Ramazan Kaya ise sezon indirimlerinin yanı sıra seçim sonrası ‘zam’ endişesinin satışlarda etkili olduğunu söyledi.
#Türkiye İstatistik KurumuKüresel ekonomideki daralma sinyalleri, birleşme ve satın alma anlaşmalarına da yansıdı. Branchout Türkiye’nin raporuna göre, 2023’te küresel birleşme ve satın almalar toplam 3.1 trilyon dolarlık hacimle son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. 520 anlaşmanın tamamlandığı Türkiye’de ise birleşme ve satın almalara teknoloji, medya ve telekomünikasyon damga vurdu.
#Branchout TürkiyeGYODER, gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini değerlendirdiği, 'GYODER Gösterge' Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 4. Çeyrek Raporu'nu yayımladı. Rapora göre konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 17.5 düşüşle 1.225.926 adede gerileyerek son sekiz yılın en düşük seviyesine indi. Kredi mekanizmasında yaşanan yavaşlama ve tasarrufların azalması ile tasarruf amaçlı konut alımları azaldı.
#GYODERTürkiye’de başarıyla uygulanan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında zorunlu olacak Depozito Yönetim Sistemi’nde(DYS) altyapı tamamlandı. Yüksek güvenlikli logoyu basacak matbaalar, üreticiler ve kapsamdaki ürünler sisteme hazır hale geldi. Şimdi sıra iade noktalarının oluşturulmasında. Türkiye, dünyaya örnek olacak Depozito Yönetim Sistemi’yle yılda 20 milyar adedin üzerinde ürünün geri dönüşümünü planlıyor.
#Sıfır Atık ProjesiKüçük üretici ürününü istediği noktaya ulaştıramıyor, esnaf ise zincir marketlerle rekabet edemediği için ayakta kalamıyor. Bu sorunları deneyimleyerek öğrenen girişimci Sezgin Şener, aracıları ortadan kaldıran bir e-ticaret sitesi kurarak üretici ve esnafı tek çatıda buluşturdu. Platform şimdi de farklı sektörlerden üreticilerin mağaza açarak 81 ile dağıtım yapmasını sağlıyor. Hedef yıl sonunda on binlerce üreticiye ve 250 bin esnafa ulaşmak.
#Üretici