Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sağlık köşemin konuğu Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erol Koç. Kendisiyle kolajen konusunu konuştuk. ‘Kolajen nedir? Ne kadar süre alınmalı? Ne kadar kullanılmalı?’ sorularıyla beraber kolajenin önemi ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Şenol KalyoncuPeptit, "sindirilmiş" anlamına gelen Yunanca bir kelimedir. Bir peptit, bir amid bağı ile bağlanan amino asit monomerlerinin kısa bir polimeridir. Peki, Peptid bağı nedir, nerelerde bulunur tüm detayları ile derledik.
#EğitimDNA ve RNA adı verilen nükleik asitler sayesinde canlılarda bulunan bazı özelliklerin hem nesiller boyu aktarılmasına olanak sağlanırken hem de canlılar için önem taşıyan protein üretimi meydana gelmektedir. Bu asitler canlı yaşamı için önem arz eden bağların oluşmasına da katkı sağlamaktadır. Fosfodiester bağı da bu bağlamda ele alınması gereken bir kavram olmaktadır. Peki, Fosfodiester bağı nedir ve nerede bulunur? Fosfodiester bağı sayısı hesaplama nasıl olmaktadır tüm detayları ile derledik.
#SağlıkEnterogastrin kelimesi son zamanlarda oldukça fazla karşılaşılmakta olan kelimelerden birisi olarak ifade edilebilir. Enterogastrin kelimesi çok bilinen bir kelime değildir. Enterogastrin kelimesini duyduğunuz zaman sahip olduğu anlam ile ilgili olarak detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Enterogastrin Nedir? Enterogastrin hakkında kısaca bilgiler nelerdir? Enterogastrin ile ilgili tüm detayları derledik.
#EğitimT hücresi Koronavirüs tedavisinde öne çıkması dolayısıyla merak uyandırdı. T hücreleri, lenfositlerin bir alt kümesini oluşturur ve bağışıklık yanıtında önemli bir yere sahiptir. 'T' kısaltması timüsden gelmektedir ki timüs bu hücrelerin son olgunlaşma evrelerinin geçtiği organdır. Peki, T Hücresi nedir ve görevleri nelerdir? İşte, T Hücresi için merak edilen bazı bilgiler
#T Hücresi Hangi Besinlerde VarVirüsler, bir hücreye bulaşma şansı bulamadan antikorlar tarafından vücuttan da çıkarılabilir. Antikorlar, istilacı patojenleri spesifik olarak tanıyan ve onlara bağlanan (yapışan) proteinlerdir. Bu bağlanma, virüsün yok edilmesinde birçok amaca hizmet eder. Peki, bunu sağlayan T Hücresi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#T HücresiBeyniniz, bir bilgisayardaki devreler gibi, devrelerde birbirine bağlanan milyarlarca nöronu içeren bir iletişim merkezidir. Beyin devreleri hissettiğiniz, düşündüğünüz ve yaptığınız her şeyi koordine eder. Beyninizdeki her nöronun yüzeyinde, yakındaki nöronlardan sinyaller alan çok çalışan reseptörler vardır. Peki, reseptörler nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Reseptör Nedir Ne İşe Yarar?Kolajen kavramını çok sık duyuyoruz. Her yerde karşımıza "Kolejen cilt için şöyle gerekli, böyle gerekli", "Bu besinler kolajen içeriyor, mutlaka tüketin" gibi söylemler çıkıyor. Kolajen, aslında sandığımız gibi sadece cilt için değil genel sağlık için büyük önem taşıyor. Cildin yapı taşı olarak tanımlanan kolajeni daha yakından tanımak için Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar'a danıştık.
#KolajenDiyabet tanı kriterleri açlıkta, toklukta veya rastlantısal olarak bulunan kan şekeri düzeylerine göre yorumlanmalıdır. Kişinin 8 saat açlığı takiben bakılan kan şekeri 126 mg/dl. üzerinde ise veya Oral Glukoz Tolerans Testinin 2. saatindeki kan şekeri 200 mg/dl. üzerinde ise; polidipsi, poliüri gibi belirtilerin olduğu bireylerde herhangi bir zamanda bakılan kan şekeri 200 mg/dl’nin üzerinde ise “diyabet” olarak tanımlanır. Peki Tip 1 Diyabet nedir ve bu hastalığın belirtileri nelerdir?
#Tip 1 Diyabet