Pelet yakıt, son günlerin önde gelen yakıt türleri arasında yer alıyor. Pelet yakıtlar ya da peletler, sıkıştırılmış olan organik madde ya da biokütleden yapılmakta olan biyoyakıt çeşitlerini oluşturmaktadır. Peletler, beş tane genel biokütle kategorisi içerisinden herhangi birinden yapılabilmektedir. Bu kategoriler; sanayi atıkları ve yan ürünleri, gıda içerikli atıklar, tarımsal nitelikteki kalıntılar, enerji bitkileri ve işlenmemiş olan kereste şeklinde sıralanmaktadır.
#Pelet YakıtYurt dışında bilgisayar ve yönetim bilişim sistemleri alanlarında lisans ve yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra İstanbul'da yüksek gelirli bir işte çalışmaya başlayan Uşaklı girişimci birkaç yıl sonra "tüketen değil, üreten" olmak düşüncesiyle memleketine dönerek, küçük birikimleri ve babasının desteğiyle pelet yakıt üretim tesisi kurdu.
#Pelet YakıtAkdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından tarımda önemli bir zararlı türüne karşı doğal yolla mücadelede kullanılabilecek sıvı üretildi. Yapılan araştırmada, mısır sapı artıklarının biyokömüre dönüştürülmesi sürecinde ortaya çıkan sıvının önemli zararlı türlerden biri olan kırmızı örümceklere karşı yüksek etki gösterdiği tespit edildi.
#Akdeniz ÜniversitesiPirina yağı üretiminde kullanılan pirina, önceki tarihlerde sadece sabun yapımında kullanılmaktaydı. Zamanla pirinanın kullanım alanları genişledi. Pirina ekolojik olması, 5000kcal/kg olması ve daha az kül içermesi kömür gibi diğer yakıtlara oranla fiyatının uygun olması bakımından tercih edilmektedir. Peki, pirina nedir? İşte pirina kullanım alanları...
#Pirina Nedir?Ayşegül Abacı’nın Hatay Yayladağı’nda zorluklarla geçen bir hayatı oldu. 5 çocuklu ormancı bir ailenin kızı olarak büyüdü, okudu. Defne yaprağı toplayıp, defne yaprağı kurutarak bunları satan babası rol modeli oldu. O ise defne ağacının atıklarından ilham aldı ve bu atıklardan ürettiği ‘pelet yakıtı’ ile bir ilke imza attı. Kömüre alternatif ürettiği yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul edilen peleti dünyaya ihraç etmeyi hedefleyen Ayşegül Abacı ilham verici öyküsünü Hürriyet’e anlattı. Ayşegül Abacı, KAGİDER’in Proje 15 adlı 15 kadın girişimciyi destekleyen projesinin de kazananlarından oldu.
#Ayşegül AbacıAntalya’da kış ayı ile birlikte yine hava kirliliği sorunu gündeme oturdu. Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi gönüllü çevreci Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, “Çözüm sadece kaliteli kömürde vermek değil. Daha bu kömürü yakacak uygun sobamız yok. Böyle giderse belli bölgelerde maskeyle dolaşmak zorunda kalacağız” dedi.
#Antalya