Güncelleme Tarihi:
KIŞ ayının yaklaşması Antalya’da uzun süredir devam eden ‘hava kirliliği’ endişesini yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar, Antalya Kent Konseyi’nin uluslararası değerleri dikkate alarak hazırladığı rapordaki verilere rağmen denetim ve bilinçlendirme çalışmalarının yetersizliğinden şikâyetçi.
‘ÇÖZÜM ÜRETEN YOK’
Antalya’da partikül madde ve kükürt dioksit değerlerinin Avrupa Birliği (AB) sınırlarının üzerinde olduğu belirten,
Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, “Hazırladığımız rapora göre; 214 kez sınır değerleri aşmışız. Bilimsel gerçekler ortada ama çözüm üreten yok. Daha şimdiden turizmin başkentini kara bulutlar kapladı” dedi.
KALİTESİZ YAKIT VURGUSU
Kış aylarında ısınmak için kullanılan yakıtların kalitesine ve yakma yöntemlerine vurgu yapan Prof. Dr. Neyişçi, “Havamız kirli ama seralarda ıslak odun yakıyoruz. Bunu kim denetliyor? Neden odun yerine pelet yakılmıyor? Hem çevreci bir yakıt hem de daha ucuz. Bu yakıt türü devlet tarafından teşvik edilmeli” diye konuştu.
‘PEYZAJ BİLE ETKİLER’
Hava kirliliğine etki eden birçok faktörün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Neyişçi, şöyle devam etti: “Kent içinde yapılan peyzaj çalışmaları bile kirlilik oranına etki eder. İşte bu nedenle şehirler planlanırken çok ince ayrıntılar düşünülmeli. Ancak mevcut sistemde bütüncül bir yaklaşım yok.”
‘TURİZM KENTİYİZ’
Antalya’nın turizm önceliğine dikkat çeken Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt ise “Rapordaki sonuçlar ortada. Hava kalitemizin artması için daha sıkı denetim yapılmalı ve bilinç artırılmalı. Eğer havamızı koruyamazsak başta turizm olmak üzere birçok alanda ciddi sorunlar yaşarız” diye konuştu.
MMO’DAN SERA VURGUSU
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, Antalya’da özellikle kış aylarında hava kirliliğinin arttığına dikkat çekerek, şöyle dedi: “Son yıllarda doğalgaz kullanımı artsa da kent merkezinde bazı bölgelerde kömür kullanımı yaygın. Ayrıca binlerce dönümlük üretim alanıyla seralar yüksek yakıt tüketimleri ile en önemli kirleticilerin başında geliyor. Aksu bölgesindeki kirlilik de dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda.”