Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’da kış ayı ile birlikte hava sıcaklığının düşmesi hava kirliliği sorununu yeniden gündeme taşıdı. Kömürün ısınma aracı olarak kullanıldığı ilçelerden tüm kente yayılan isli havanın her geçen gün etkisini artıracağını söyleyen uzmanlar, sadece kaliteli kömür kullanımının sorunu çözmeyeceğini, yakıtın muhafazası ve yakımı ve kullanılan sobalar konusunda ciddi önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.
ÇOK ÖNEMLİ UYARI!
Turizmin başkenti olarak tanımlanan Antalya’da hava kirliliğinin önlenmesi konusunda yeterli önlem ve düzenlemelerin gerçekleştirilmediğine dikkat çeken Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, yeterli dikkatin gösterilmemesi halinde halkın belli bölgelerde maskelerle sokaklarda dolaşmak zorunda kalacağını söyledi.
‘EĞİTİM GEREKLİ’
“Kaliteli kömür yakmak hava kirliliğini önlemez” diyen Prof. Dr. Neyişçi, “Biz de laf çok ama icraat yok. Kaliteli kömüre yönlendiriliyor, hatta dağıtılıyor ama bu kömürü yakacak uygun sobamız yok! Daha kömürü, odunu nasıl muhafaza edeceğimizi bile bilmiyoruz. Depolama ve mevcut sobanın özellikleri hava kirliliği oranlarını direk etkilemektedir. Bunun halka iyi anlatılması gerekiyor” diye konuştu.
‘SERALARDA BÜYÜK TEHLİKE’
Soba yakımının yoğun olduğu ilçelerde pelet sobası kullanılmasının doğru olacağını kaydeden Prof. Dr. Neyişçi, “Sobayla ısınana ‘Hayır sen soba yakamazsın’ diyemezsiniz. Ama doğru yakımı öğretebilirsiniz. Ayrıca seralarda da aynı hatalar yapılıyor. Hem kullanılan yakıt türü, hem de yakım şeklinde çok büyük hatalar yapılıyor. Bunun önüne geçilmeli” dedi. Prof. Dr. Neyişçi, hava kirliliğini önlemek için sorunun temeline inmek gerektiğini vurguladı.