Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’ndan (TÜDAV), özellikle son günlerde sahile vuran ve görüntüleri ile endişe yaratan denizanaları konusunda uyarılarda bulunularak ‘Ya Yakarsa Projesi'ni hatırlatılıp denizanası türlerine dikkat çekildi. Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara'da kayıtlara geçen 18 türün olduğu, bazılarının zehirli, bazılarınsa balıkçılık ve deniz ekosistemi açısından büyük tehlike taşıdığı belirtildi.
#AntalyaYunanistan'ın Halkidiki sahilleri ve çevresinin başı şu sıralar zehirli denizanaları ile dertte. Komşu'da onlarca kişi cilt yaralanması nedeniyle hastanelere müracaat etti. Peki Türkiye kıyıları da risk altında mı? Uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Zehirli DenizanalarıHatay'da Karaağaç Sahili'ne çok sayıda mor renkli 'pelagia noctiluca' türü denizanası vurması sonrası tedirgin eden bir görüntü oluştu. Mor renkli denizanaları hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Nurçin Killi, zehirli olan bu türün son yıllarda Akdeniz'de hızla arttığını belirterek, "Temas edilmesi durumunda kızarıklık, ağrı ve acı verebilir. Temas ettiği bölge deniz suyu ile iyice yıkandıktan sonra sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda var" ifadelerini kullandı
#HatayHatay'da Karaağaç Sahili'ne çok sayıda mor renkli 'pelagia noctiluca' türü denizanası vurması sonrası tedirgin eden bir görüntü oluştu. Mor renkli denizanaları hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Nurçin Killi, zehirli olan bu türün son yıllarda Akdeniz'de hızla arttığını belirterek, "Temas edilmesi durumunda kızarıklık, ağrı ve acı verebilir. Temas ettiği bölge deniz suyu ile iyice yıkandıktan sonra sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda var" ifadelerini kullandı
#HaberTÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Akdeniz ve Karadeniz kıyılarını istila eden Kızıldeniz kökenli, zehirli/yakıcı denizanalarıyla ilgili veri tabanı oluşturmak üzere Avrupa ülkelerinde uygulanan halkla beraber bilim (Citizen Science) projesini hayata geçirdi.
#Deniz AnasıANTALYA Körfezi’nde sayıları her geçen gün artan denizanalarına karşı önlem alınması gerektiği belirtildi. Tehlikeli türlerin körfezde sık görülmeye başlamasının ülke turizmi üzerinde olumsuz etki yapabileceğine dikkat çekildi. Antalya İl Balıkçılık ve Su Ürünleri Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu başkanlığında gerçekleştirildi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda Antalya Balıkçı Barınağı’nın son durumu, Akdeniz’de denizanası problemi masaya yatırıldı.Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz Biyolojisi Müzesi Sorumlusu Dr. Elif Özgür Özbek, denizanası ihtimaline karşı tişörtle yüzebileceğini söyledi.
#AntalyaÖzellikle Batı Akdeniz’de geçen yıl da görülen denizanası istilası bu yıl da tüm Akdeniz havzasında başgösterdi. İspanya ve Fransa sahillerinde turizm sektörünün olumsuz etkilenmemesi için önlemler alınmaya başlandı. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz sahillerinde de zehirli bir denizanası türü için TÜDAV uyarıda bulundu.
Yeryüzünün bu en basit ve ilkel canlı türleri denizleri ciddi biçimde işgal etmiş durumda. Bir kısmı zehirli. Bu yıl 30 bin kişi denizanası yüzünden hastanelerde tedavi gördü, kimisi bu yüzden yaşamını kaybetti. Denizanalarının kıyılara akınının nedeni ise küresel ısınma. Ve ne yazık ki bu durum giderek daha kalıcı hale geliyor.
Yeryüzünün en basit, ilkel canlı türü. Denizleri hızla işgal ediyor. Bir kısmı zehirli. Bu yıl 30 bin kişi denizanası yüzünden hastanelerde tedavi gördü, kimisi yaşamını kaybetti. Denizanalarının kıyılara akınının nedeni küresel ısınma. Ve ne yazık ki bu durum giderek daha kalıcı hale geliyor.