Denizanası istilası

Güncelleme Tarihi:

Denizanası istilası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2007 00:00

Özellikle Batı Akdeniz’de geçen yıl da görülen denizanası istilası bu yıl da tüm Akdeniz havzasında başgösterdi. İspanya ve Fransa sahillerinde turizm sektörünün olumsuz etkilenmemesi için önlemler alınmaya başlandı. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz sahillerinde de zehirli bir denizanası türü için TÜDAV uyarıda bulundu.

AKDENİZ’in birçok kesiminde başlayan denizanası istilası, uluslararası alarma neden oldu. Bazı türleri zehirli olduğu için çok tehlikeli olan bu hayvanlar nedeniyle bazı Akdeniz ülkelerinde sahillerde önlemler alınmaya başlandı. Fransa’nın Cannes açıklarında denizanası istilasını durduracak bariyerler kurulurken İspanya’da da birtakım önlemler yürürlüğe kondu. Turizmciler, insanların rahat bir şekilde denize girmesini engelleyen denizanalarının sektörü olumsuz yönde etkilediğini belirtirken istilayı "denizanası darbesi" olarak nitelendirdiler. Uzmanlar denizanası istilasının küresel ısınmadan kaynaklandığını düşünüyorlar. Zehirli denizanaları yüzünden geçen yıl Fransız Rivierası’nda bir çiftin hastanelik olduğunu hatırlatan yetkililer, bu hayvanların suyun içinde kalp krizi geçirilmesine bile neden olabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Geçen yıl da ağustos ayında Cebelitarık Boğazı’ndan Akdeniz’e giren milyonlarca dev denizanası İspanya sahillerini istila etmiş ve binlerce kişiyi denizanaları çarpmıştı. Yetkililer, turizmi olumsuz etkileyen denizanalarıyla mücadelede, teknelerle 5 ton deniz anası topladıklarını açıklamışlardı.

Bu tür denizanasını görünce uzaklaşın

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı TÜDAV’ın sitesinde yer alan yazıda Türkiye denizlerinde de görülmeye başlanan "Pelagia noctiluca" (Forskal) türü denizanasından uzak durulması uyarısında bulunuldu. Mantar şekildeki vücudundan sarkan 8 adet küçük ve ağız çevresinde bulunan 4 adet büyük duyargası ile hoş bir görüntü oluşturan 10-15 cm. boyundaki denizanası, aslında zehirli ve tehlikeli bir tür. Fosforesans özelliğinden dolayı suyun altında hafif bir ışık yayıyor. 50 metre derinliğe kadar görülebilir. Rengi kırmızımsı sarıdan mora doğru değişebilir. Bu hayvana Ege ve Akdeniz kıyılarında özellikle yaz aylarında sıkça rastlanamakta. Hayvana dokunduğunuzda vücutta şişme, yanma, kızarıklıklar ve ateş görülebiliyor. Bu gibi durumlarda acıyan veya şişen organı zaman kaybetmeden sirke veya limonla yıkayınız, yarayı kaşımayınız veya silmek için bastırmayınız. Acı ve şişlik devam ederse en yakın sağlık merkezine gidiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!