Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada vaka sayısının bir aylık düşüşünün ardından, 7-13 Mart arasında haftalık vaka sayısının küresel çapta yüzde 8 arttığını açıkladı. Bazı ülkelerin test sayılarını düşürmesine karşın 11 milyon vaka ve 43 bin can kaybının görüldüğü mart ayının ikinci haftasının, dünyada ocak ayından sonra ilk artışı işaret ettiğini vurguladı. Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Bahriye Oya İtil, Türkiye’yi yeni bir dalganın bekleyebileceğine dair uyarılarda bulunarak, “Dünya Sağlık Örgütü, bu tablonun buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu belirtiyor. Bu uyarıyı akılda tutarak toplu taşıma, sağlık kuruluşları ve kapalı alanlarda maske kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini belirtmek isteriz” dedi.
#DSÖAçık alanlarda maske kalktı. Ancak okul, hastane, sinema, tiyatro gibi kapalı yerler ile otobüsten uçağa tüm toplu ulaşımda maske zorunlu. AVM, tiyatro, halı saha gibi alanlara girecek veya otobüs, tren, uçak gibi toplu ulaşım yolculuklarında istenen HES kodu uygulaması kaldırıldı. Aşısız, eksik aşılı ya da son altı ayda hastalığı geçirmemiş kişilerden uçakla seyahat gibi durumlarda istenilen PCR testi zorunluluğu da bitti.
#Koronavirüsİçişleri Bakanlığı 81 ile maske kullanımına ilişkin genelge gönderdi. Genelgeye göre açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Okul, hastane ve toplu taşımada maske zorunluluğu devam ediyor. AVM, sinema ve ulaşımda HES kodu ve PCR zorunluluğu kalktı.
#İçişleri Bakanlığıİçişleri Bakanlığı 81 ile maske kullanımına ilişkin genelge gönderdi. Genelgeye göre açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Okul, hastane ve toplu taşımada maske zorunluluğu devam ediyor. AVM, sinema ve ulaşımda HES kodu ve PCR zorunluluğu kalktı.
#MaskeSalgın ile mücadelede yeni bir dönem başlıyor. Eylül ayında başlayan ve aşısız ya da hastalığı geçirmemiş kişilerden; toplu ulaşım araçlarını kullanma, şehirler arası seyahatler ve birçok etkinliğe katılabilmeleri için talep edilen PCR testi zorunluluğu kaldırıldı. Yanı sıra pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra PCR testi yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilecek. Omikron varyantının hızla yayıldığı, vaka sayılarının 2 yıldır görülen en üst seviyeye çıktığı bugünlerde, haklı olarak birçok kişi, ‘Ne değişti de kurallar esnetildi?’ diye soruyor. Ben de cevabın peşine düştüm.
#PCRKoronavirüsün akciğer, kalp ve beyinde yarattığı hasarın yanında gözü de etkilediğine dair bulgular artıyor. Yapılan araştırmalarda Covid-19 nedeniyle göz problemlerinin son zamanlarda sık görüldüğünün altı çiziliyor. Peki Covid-19 kalıcı ya da geçici görme kaybına neden olabilir mi? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Koronavirüsİçişleri Bakanlığı, yurt dışından gelen kişilerin ülkeye girişlerinde uygulanacak karantina tedbirlere ilişkin 81 il valiliğine 'Ülkeye Giriş Tedbirleri' konulu genelge gönderdi. Buna göre, halihazırda durdurulmuş olan Brezilya, Güney Afrika, Nepal ve Sri Lanka uçuşlarına ilişkin uygulama yeni bir karar alınıncaya kadar aynen devam edecek ve bu ülkelerden Türkiye'ye doğrudan seyahat edilmesine izin verilmeyecek. Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’dan ülkemize gelen kişilerden ülkemize girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test sonucunun ibrazı talep edilecek.
#İçişleri BakanlığıKoronavirüsün şu ana kadarki en kuvvetli varyantı olan Delta, hem dünyada hem de ülkemizde yayılmaya devam ediyor. Belirtilerden, aşı etkinliğine Delta varyantı ile ilgili akıllardaki tüm soruları uzmanlarımız hürriyet.com.tr okurlarına özel yanıtladı.
#KORONAVİRÜSTürkiye'de son 24 saatte 278 bin 263 Kovid-19 testi yapıldı, 27 bin 356 kişinin testi pozitif çıktı, 128 kişi hayatını kaybetti. Salgında son durumu değerlendiren Prof. Dr. Necmettin Ünal, aşı çağrısı yaparak, 'Aşılarımızı tamamlamak zorundayız. Bu konuda yol katediliyor; ama daha hızlı katetmek istiyoruz çünkü delta varyantından sonra daha kötü varyantların, aşıdan korunamayacak varyantların çıkmasından çekiniyoruz.' dedi.
#AnkaraAnkara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 1 Temmuz 2021’den itibaren başkentte uygulanacak kademeli normalleşme kurallarını belirledi. Bu tarihten itibaren kıraathanelerde oyun yasağı olmayacak, nargile salonlarına ilişkin kısıtlama ise devam edecek. Düğün, nişan gibi etkinlikler kimi koşullar çerçevesinde serbest olacak. Toplu ulaşımdaki kısıtlamalar kaldırılırken, mevcut mesai uygulaması eski düzene geri dönecek.
#AnkaraKoronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacı hakkında Dr. Ahmet İnal'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Dr. İnal, koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının, erken dönemde etkili olduğunu söyledi. İnal, "Örneğin PCR pozitif, öksürük ve boğaz ağrısı varsa Favipiravir etkilidir. Yine PCR pozitif olup akciğer tutulumu varsa da yine Favipiravir’in etkili olduğu görülüyor" şeklinde konuştu.
#Ahmet İnalKoronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacı hakkında Dr. Ahmet İnal'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Dr. İnal, koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının, erken dönemde etkili olduğunu söyledi. İnal, "Örneğin PCR pozitif, öksürük ve boğaz ağrısı varsa Favipiravir etkilidir. Yine PCR pozitif olup akciğer tutulumu varsa da yine Favipiravir’in etkili olduğu görülüyor" şeklinde konuştu.
#HaberKoronavirüs ile ilgili son zamanlarda dikkat çeken ilginç bir durum var: Enfeksiyonun üzerinden haftalar geçmesine bazı hastaların PCR testi 3, 4 hatta 5 kez pozitif çıkıyor. Söz konusu hastaların kafa karışıklığı sürüyor. Karantinadan çıkmalı mı? Hastalığı bulaştırır mı? İlaçlara devam etmeli mi?
#Sürekli PozitifErciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, geçen yıl Nisan ayından itibaren yıl sonuna kadar farklı rahatsızlıkları nedeniyle ameliyat olan ve Covid-19 semptomu bulunmayan bin 67 hastadan 55'inin PCR testi pozitif çıktı. Prof. Dr. Orhan Yıldız, çalışmada hastalığın pik olduğu dönemde PCR pozitiflik oranını yüzde 6,5, normal dönemde yüzde 1 olarak tespit ettiklerini söyleyerek, "Bu çalışmaya göre şu anda toplumun yüzde 50'sinin hastalığı geçirdiğini ve kitle bağışıklığı kazandığını söyleyebiliriz" dedi.
#KayseriErciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, geçen yıl Nisan ayından itibaren yıl sonuna kadar farklı rahatsızlıkları nedeniyle ameliyat olan ve Covid-19 semptomu bulunmayan bin 67 hastadan 55'inin PCR testi pozitif çıktı. Prof. Dr. Orhan Yıldız, çalışmada hastalığın pik olduğu dönemde PCR pozitiflik oranını yüzde 6,5, normal dönemde yüzde 1 olarak tespit ettiklerini söyleyerek, "Bu çalışmaya göre şu anda toplumun yüzde 50'sinin hastalığı geçirdiğini ve kitle bağışıklığı kazandığını söyleyebiliriz" dedi.
#KoronavirüsDicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, yüksek vaka sayılarına rağmen yatan hasta ve yoğun bakımdaki hasta sayılarında düşüşün, mutasyonlu virüsün etkisini yitirmesinden kaynaklandığı söyledi. Mutasyonla hastalığın daha hızlı yayıldığını belirten Tekin, "Bu mutasyondaki hızlı bulaşın olması ama yatışın az olması bizim için büyük avantaj. Öyle tahmin ediyoruz ki mutasyon, bir yerden sonra etkisiz hale gelecek. Virüsü tamamen inaktif hale getirip, insanlarda hastalık oluşturmayacak seviyeye ya da çok hafif hastalık seviyesine getirecek" dedi.
#Prof. Dr. Recep Tekinİstanbul'un en büyük koronavirüs test laboratuvarında günde yaklaşık 10 bine yakın test sonucu çıkıyor. Laboratuvardaki çalışmalar Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından görüntülendi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Laboratuvar Direktörü Uz. Dr. Cemal Kazezoğlu, "Yeni normal döneminde bu kısıtlı sosyalleşmeye hep birlikte ilan edilmiş kurallara uyarak sahip çıkarsak, buna özen gösterirsek turuncu sarıya, sarı maviye dönebilir" dedi.
#KoronavirüsRestoran ve kafeler yüzde 50 kapasite ile ‘kontrollü normalleşme’ sürecine gireli 4 gün oldu. 09.00-19.00 saatleri arasında hizmet veren esnaf lokantaları, fast food’cular, kafeler ilgiden memnun. ‘Fine-dining’ hizmet veren alkollü restoran sahipleri ile işletmecileri ise ‘Açıldık ama durum pek de güllük gülistanlık değil’ diyor. Hem onlarla, hem uzmanlarla konuştum. Hem de restoran ve kafeleri gezip durumun fotoğrafını çektim.
#YazarSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz hafta ve bu hafta paylaştığı ‘illere göre vaka sayısı’ haritasında en dikkat çeken nokta Karadeniz Bölgesi’ndeki artış oldu. Bu artışların nedeni uzmanların da sıklıkla dile getirdiği ‘Karadeniz mutasyonu’ mu?
#PandemiTürkiye'de görülen Brezilya, Güney Afrika ve İngiltere varyantları ile filyasyon vaka ve temaslı takip algoritmaları değişti. Danimarka, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’dan gelenlerde son 72 saatte yaptırılan PCR yeterli olmayacak ve 14 gün karantina zorunlu olacak. İşte tüm detaylar...
#KoronavirüsTürkiye'de görülen Brezilya, Güney Afrika ve İngiltere varyantları ile filyasyon vaka ve temaslı takip algoritmaları değişti. Danimarka, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’dan gelenlerde son 72 saatte yaptırılan PCR yeterli olmayacak ve 14 gün karantina zorunlu olacak. İşte tüm detaylar...
#FilyasyonKoronavirüs pandemisi baş döndürücü bir hızda yeni veriler ortaya koyarken, son güncel verileri takip etmek oldukça değerlidir. Emziren annelerin en çok merak ettikleri konuların başında; Koronavirüs ilaçlarını emziren anneler kullanabilir mi? Koronavirüs aşısı emziren anneler için güvenli mi? gibi sorular geliyor. Sevgili anneler, iste bu yazıyı sizler için koronavirüs salgınında doğum sonu bakım ve emzirme konusunu en güncel öneriler ve kılavuzlar eşliğinde sunabilmek amacıyla hazırladım.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da artış gösteren 5 ilin arasında saydığı Kahramanmaraş'ta alınan tedbirler etkisini gösterdi, vaka sayları düşüşe geçti. Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Lütfi Tiyekli, kentteki her 2 kişiden birinin hastalığı geçirdiğini belirtirken, aşı çalışması ile tedbirlerin devam etmesiyle birlikte vaka saylarının daha da düşeceğini söyledi.
#KahramanmaraşSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından koronavirüs mutasyonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Yurdun çeşitli bölgelerinden toplanan örneklerde İngiltere'nin rapor ettiği gen mutasyonuna rastlanmamıştır" dedi.
#Fahrettin KocaSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bağlantılı ölüm sayıları ile Bakanlık tarafından açıklanan ölüm sayıları arasında neden fark olduğunu anlattı. Bakan Koca, ölüm nedeni Kovid-19 olmayan hastaların ölüm belgelerini gösterip "Bu Kovid-19 mu?" diye sordu. Konuya dair tüm şüpheleri ortadan kaldıran Bakan Koca, her bulaşıcı hastalığın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) olmadığını bir kez daha anlattı.
#Bakan Koca