Unilever Türkiye Ülke Başkanı ve Unilever Türkiye ve Orta Doğu Ev Bakım Lideri Ali Fuat Orhonoğlu, “Paris İklim Anlaşması’nın belirlediği karbon nötr hedefi 2050 iken, biz değer zincirimizde net sıfır emisyon hedefimizi 11 yıl öne yani 2039 yılına koyduk. Amacımız sürdürülebilirlik alanında başarılarımızı ileri taşımak, gelişim alanlarımızda da gerekli aksiyonları alarak ülkemize ve toplumumuza değer yaratmak. Çünkü Unilever olarak Türkiye için iyi olanın Unilever için iyi olduğuna inancımız tam” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluAdli Tıp Kurumu, hukuk ile tıbbın buluştuğu yer. Gözle görülemeyen deliller bulunuyor, cinayetler aydınlanıyor, meçhul failler ortaya çıkıyor. Kapılarını Hürriyet’e açan kurumda laboratuvarları, otopsi salonlarını gezdik. Sürpriz ise Morg İhtisas Dairesi’ndeki bir küvözde tutulan “Dermestes Maculatus” adlı böcekler oldu.
#Adli Tıp KurumuTürkiye'nin en büyük pandemi hastanesi, Sancaktepe'deki Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nde yeniden Kovid hazırlıklarına geçildi. Ayaktan hasta başvurularının 3-4 kat arttığını ve günlük ayaktan başvuru sayılarının 200'lerden 900'lere çıktığını kaydeden Başhekim Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, "Kovid'de yeni dalgaya girdik diyebilirim. Henüz hastaneye yatışlara çok büyük bir yansıması yok ancak önceki dalgalardan biliyoruz ki ayaktan başvurular bir süre sonra yatış ve yoğun bakımlara da yansıyor" dedi.
#İstanbulZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hande Aydemir, hastalık belirtisini kendisinde gören kişilerin toplum içine mümkünse girmemeleri gerektiğini belirterek, "Mayıs aylarında hiç Covid-19 saptanmış hastamız yoktu. Ancak şu an hastanemizde yatan pek çok hastamızın PCR testleri pozitif çıkıyor. Hatta bunların bir kısmı çok ciddi tutulumları olan zatürreli olgular. Yine hastalıktan korkuyoruz aslında" dedi.
#Hande AydemirZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hande Aydemir, hastalık belirtisini kendisinde gören kişilerin toplum içine mümkünse girmemeleri gerektiğini belirterek, "Mayıs aylarında hiç Covid-19 saptanmış hastamız yoktu. Ancak şu an hastanemizde yatan pek çok hastamızın PCR testleri pozitif çıkıyor. Hatta bunların bir kısmı çok ciddi tutulumları olan zatürreli olgular. Yine hastalıktan korkuyoruz aslında" dedi.
#KoronavirüsKoronavirüsün Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının hem aşılama hem de doğal bağışıklık yoluyla sağlanan antikorlardan kaçmayı başardığı ortaya çıkarken hızla yayılan varyantların kısa sürede Avrupa ve ABD'de hakim olması bekleniyor. Omicron dalgasını hasarsız atlatmak için aldığı kararları daha da sertleştiren Çin, çocukların PCR testi olmadan parka girmelerini yasakladı, karar ülkede büyük bir tepki ile karşılandı.
#ÇinKoronavirüs salgınına karşı Turkovac aşısını geliştiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Daha önce Alfa ve Delta varyantına karşı yüzde 100 başarı elde ettiğimiz söylemiştik zaten. Şimdi ise Omicron varyantında üç doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı çok çok etkili olduğunu gösterdik. 3 doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı ciddi anlamda koruyucu olduğunu da saptadık" dedi.
#TurkovacKoronavirüs salgınına karşı Turkovac aşısını geliştiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Daha önce Alfa ve Delta varyantına karşı yüzde 100 başarı elde ettiğimiz söylemiştik zaten. Şimdi ise Omicron varyantında üç doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı çok çok etkili olduğunu gösterdik. 3 doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı ciddi anlamda koruyucu olduğunu da saptadık" dedi.
#TURKOVAC2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#Pandemiİngiltere’de 24 Mart’a kadar sürecek olan koronavirüs kısıtlamalarının tümünün bir ay erken kaldırılacağı açıklandı. Buna göre test sonucu pozitif çıkan kişi artık karantinaya girmeyecek. ABD’de ise kapalı mekânlarda maske ve aşı zorunluluğu kaldırıldı.
#İngiltereCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsKoronavirüs salgınında hızla yayılmaya ve tüm dünyada baskın hale gelmeye başlayan Omicron varyantıyla birlikte ev tipi PCR testlerinin kullanımı da giderek artıyor. ancak uzmanlardan bu konuyla ilgili kritik bir uyarı geldi ve bu testlerin birden fazla kişi tarafından asla kullanılmaması belirtildi.
#OMICRONOmicron varyantının, orijinal virüse ve Delta varyantına kıyasla 70 kat daha hızlı yayıldığı biliniyor. Peki yeni varyantla birlikte virüs havada nasıl hareket ediyor? İngiltere’de yapılan çalışmada bu soruya yanıt arandı ve virüsün, havaya uçtuktan sonraki 20 dakika içinde insanlara bulaşma yeteneğinin yüzde 90’ını kaybettiği ortaya çıktı. Bu durum diğer varyantlarda görülen bir şey mi? Salgının seyri açısından araştırmayı nasıl yorumlamak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Koronavirüs