AB, ikinci aşıların geçerlilik süresini 9 ay olarak belirledi

Güncelleme Tarihi:

AB, ikinci aşıların geçerlilik süresini 9 ay olarak belirledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2022 12:12

Avrupa Birliği (AB), özellikle seyahat edecekleri etkileyecek olan önemli bir karar aldı ve koronavirüs salgını kapsamında ikinci aşıların geçerlilik süresini 9 ay olarak belirledi.

Haberin Devamı

BUNA göre, ikinci aşısının üzerinden 9 ay geçenler üçüncü aşı yaptırmaması durumunda sınır kapılarında aşısız sayılacak ve negatif PCR testi ibraz etmesi istenecek. Bazı durumlarda ise kişilerin karantinaya girmesi gerekecek. AB Adalet Komiseri Didier Reynders, alınan kararın aşının azalan koruma özelliğine dikkati çektiğini ve hatırlatıcı aşının önemini vurguladığını belirtti. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, yönetmelikte yapılan değişiklikle AB ülkelerinden farklı uygulamaların bir harmoni içinde düzenlendiği belirtildi. Kural sadece bir ülkeye girişlerde geçerli olacak, restoran, sinema ya da sosyal etkinliklere girişlerde ek test gerekip gerekmediği konusunda üye ülkelerin kendi düzenlemeleri geçerli olmaya devam edecek. AB, üye ülkelere konuyla ilgili değişikliği yasal olarak uygulama tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

HATIRLATMA DOZU NE KADAR GEÇERLİ OLACAK?
Deutsche Welle Türçe’nin haberine göre ise, AB Komisyonu’nun kararı, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) tavsiyesi sonrasında geldi. ECDC, aşıların etkisinin zamanla azaldığına işaret ederek ikinci dozdan sonra altı ay içinde hatırlatma dozu olunması ile ilgili tavsiyede bulunmuştu. AB, üye ülkelerde aşılama kampanyalarına zaman tanınması amacıyla, tavsiye edilen altı aylık sürenin üzerine üç ay daha eklemiş oldu. AB çapında geçerli aşı sertifikasının hatırlatma dozu sonrasında ne kadar süreliğine geçerli olacağı ise düzenlemede yer almıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!