Geçen hafta Avustralya’daki restoran endüstrisinin son yıllardaki en sıkıntılı günlerini yaşadığını ve bu etkinin ülkemizde hissedilip hissedilmeyeceğini merak ettiğimi yazmıştım. Bu hafta da restorancılar ve tüketiciler sektöre destek olup ayakta tutmak için neler yapabilirler, onu tartışalım…
#Restoranİthalini tükettiğimiz bir ürünün Türkiye’de, hele de Diyarbakır’da üretimine başlanması çok sevindirici. ‘Kırsalda kadınlar mozzarella peyniri üretiyor’ projesi kapsamında pek çok kadın çiftçi kurs alarak elindeki manda sütünü mozzarella peynirine dönüştürmeye ve Mandarella adıyla satışını yapmaya başladı bile...
#MandarellaSadece manda sütü kullanarak kaymak yapan pek kalmadı. Yediklerimizin çoğu ya inek sütüyle karıştırılarak yapılıyor ya da nişasta ve koruyucu maddeyle... İstanbul Beşiktaş’taki Pando efsanesini koruyamadık ama manda yetiştiriciliği yapan isimleri destekleyerek, dünyanın en özel lezzetlerinden biri olan manda kaymağına sahip çıkabiliriz. Geleneksel manda kaymağı yapımından vazgeçmeyen birkaç kahraman hâlâ var!
#KaymakBeşiktaş’ın tarihi dükkanı Pando Kaymak’ın kapatılması konusu tartışmalara yol açtı. 119 yıllık tarihi mekan için Beşiktaş Belediyesi de devreye girdi. Mekanın mal sahibi 10 yıllık kira sözleşmelerinin geçersizliği nedeniyle Pando Kaymak’a tahliye etmesi yönünde bir yazı gönderdi. 119 yıllık mekanın korunması için devreye giren Gayrimenkul Hukuku Derneği, Pando Kaymak’ın tek kurtuluş formülünün mekanın kültür mirası ilan edilmesi olduğunu söyledi. Öte yandan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz Pando Kaymak'ın Atatürk Dolmabahçe'de kalırken Saray'a süt sattığını kendisine bizzat Pandellli Shestakof’un anlattığını söylüyor.
Pando Kaymak için Beşiktaş Belediyesi devreye girdi. Bugün öğleden sonra Pando Kaymak’ın sahibi Pando Shestakof’un eşi Döne Shestakof pazartesi günü dükkanı boşaltacaklarını söylemişti. Hurriyet.com.tr’nin gündeme getirdiği bu tahliye durumundan sonra Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar devreye girdi. Haznedar Pando Kaymak’ın kiracı olduğu dükkanın mal sahipleriyle görüşerek tahliye süresini en az 20 gün uzattıklarını söyledi. Pando 1895 yılından beri aynı dükkanda kaymakçılık yapıyor. Uzatılan tahliye süresiyle birlikte Pando'nun tahliye olmaması için bir formül düşünülmesi bekleniyor.
#Pando Kaymak