Sezon başında genellikle Batı Karadeniz’de avlanan hamsinin bugünlerde Trabzon açıklarında bol miktarda avlanması balıkçının yüzünü güldürürken, fiyatı da önceki günlere oranla geriledi.Trabzon Balık Hali’nde bugün itibariyle hamsinin kilosu 50 TL’den satılırken, diğer balık çeşitlerinin bolluğu da sezonun bereketli geçeceği görüntüsü verdi.
#HamsiKARADENİZ’de, palamuttan sonra hamside de son yılların en bereketli av sezonu yaşanıyor. Trabzon’da, balıkçı tezgahlarında hamsinin kilo fiyatı, 7,5 ile 10 lira arasında değişiyor. Balıkçılar, hamsinin 1,5 ay sonra tükeneceğini belirterek, müşterilere bolca hamsi tüketilmeleri önerisinde bulundu.
#Hamsi- Denizlerde av yasağının sona erdiği 1 Eylül'den itibaren bol miktarda avlanan hamsi ve palamudun salamurası yapılmaya başlandı - ODÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Balık: - "Palamut, pek çok türe göre daha yağlı bir balık çeşididir. Özellikle bu balığın salamura şekliyle işlenmesi çok daha sağlıklıdır. Hamsi, küçük bir balık olduğu için dondurulması daha isabetlidir"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, balıkçıların yeni av sezonunda bol palamut, hamsi, çinekop, lüfer ve istavrit beklediğini belirterek, "Tüketicilerimiz bu fırsatı iyi değerlendirmeli, her yaşta sağlık açısından son derece yararlı olan, sayısız faydası bulunan, çocukların gelişimine büyük katkı yapan balığı bol miktarda tüketmelidir" ifadesini kullandı.
Bursa’nın Mudanya İlçesi’ne bağlı Trilye bugünlerde zeytin hasadının en hareketli dönemini yaşıyor. Beşi modern teknolojiyle donatılmış, ikisi geleneksel usul, toplam yedi yağhane hafta sonunda bile harıl harıl çalışıyor. Sokaklar yine sıkılan zeytinlerin kokusuyla doldu. İsmi zeytinle özdeşleşen, ürünleri Osmanlı döneminde ABD’ye kadar ulaşan kasabada bu yıl verim düşük. Çünkü ağaçlar soğuk geçen kışın ardından, mayıstaki çiçeklenme döneminde sağnak yağmurlarla örselendi. Yine de hasat coşkusu eksilmedi. Gazeteci Celal Başlangıç “Zeytin Ağacıyla Yaşayanlar”ın öykülerini anlattığı yeni kitabında, Trilye’ye de geniş yerverdi. Bu bayram tatilinde yolunuz Trilye’ye düşerse sokaklarında geçmişin dünyasına yolculuk yapabilir, zeytin coşkusuna ortak olabilir, Başlangıç’ın kitabında anlattığı zeytin tutkunlarıyla tanışabilirsiniz.