Özel Okullar Birliği haberleri sayfasında Özel Okullar Birliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1195 Özel Okullar Birliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
‘Eğitim Ekosistemi’ başlığıyla bu yıl 5’inci kez düzenlenen Temel Eğitim Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesinde, eğitim sistemi ile ilgili alınan kararlar, toplumun tümünü etkilediği için öncelikle pilot uygulamaların yapılması gerektiği vurgulandı.
#AkademisyenHatırlarsanız Hürriyet Eğitim’de daha önce yayınlanan yazılarımda okul mimarisinin 21. Yüzyıl Eğitim paradigması içindeki yerinden bahsetmiştim. 26 Kasım 2012 tarihli yazımda şöyle demişim: ‘Altın Oran’ hipotezimi değişik bir alanda sınamak için paha biçilmez bir fırsat. Çünkü eğer ‘altın oran’ sabit bir katsayı olarak düşünülürse, dünyanın en iyi sistemlerinin kullandığı eğitim alanları-mimari modelleri ve bunların arka planındaki eğitim-mimari kuramsal bağının sunduğu değişkenler de bir o kadar hayatileşiyor. Nasıl okullar düşlüyoruz?
#OkulKapatılmakla karşı karşıya kalan özel dershanelerin önce ‘açık liselere', görüşmelerden sonra ise ‘akademik liselere' dönüştürülmek istenmesine özel okullardan tepki geldi. Özel Okullar Platformu açıklamasında, ‘‘Açık lise ismini parlatıp, dershanelerin kabul edebileceği bir formül haline getirip akademik ismi koyarsanız burada daha büyük bir facia söz konusu’’ denildi. Duyuruda dershanelerin kapatılmasına karşı çıkarken, dönüşüm adı altında yapılmak istenen uygulamayla kaliteli eğitimin büyük zarar göreceğine değildi.
#DershaneTürkiye’den her yıl 50 bin öğrenci, eğitim için yurt dışındaki okulları tercih ediyor. Uluslararası Lise Öğrenci Değişim Programı WCEP, Amerikan Özel Okullar Birliği ile iş birliği kapsamında 1 milyon dolarlık burs temin ederek Türkiye’den 25 öğrencinin ABD’deki en iyi yatılı okullara kabul edilmesini sağladığını duyurdu.
#WCEPTürkiye Özel Okullar Birliği (TÖZOK )Başkanı Nurullah Dal, Koronavirüs dolayısıyla hayatını kaybetmesinin ardından biyografisi ile araştırılan isim olmaya başladı. Pek çok bölümde ihtisasını tamamlayan Nurullah Dal, TÖZOK başkanlığı görevinde yer alıyordu. Peki, Nurullah Dal kimdir kaç yaşında vefat etti? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Nurullah DalTürkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Nurullah Dal, COVİD-19’dan hayatını kaybetti. TÖZOK yönetim kademesinde yaklaşık yirmi yıldır çeşitli görevlerde bulunan ve 2017 yılından itibaren Başkan olan Dal, 68 yıllık derneğin 18’inci başkanıydı. İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen deprem sonrasında kenti TÖZOK Başkanı olarak ziyaret eden Dal, COVİD-19 virüsüne bu ziyaret sırasında maruz kaldı.
#Nurullah DalTürkiye Özel Okullar Birliği Mali Komisyon Başkanı Abdullah Hüseyin Akbıyık, Milli Eğitim Bakanlığ’ının (MEB) koronavirüs döneminde uzaktan eğitime geçen okullarda 5 ve 9’ncu sınıfların da kademeli olarak 2 Kasım’da günü yüz yüze eğitime açmasının eğitim anlamında çok olumlu olduğunu söyledi.
#Türkiye Özel Okullar BirliğiKayserili esnaf ve sanatkârlarla videokonferansta buluşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Turgut Özal’ın kullandığı ‘orta direk’ terimine vurgu yaparak, “Orta direk güçlenirse devlet ayakta kalır, Türkiye huzurlu olur derdi. Şimdi direk kalmadı ortada” diye konuştu.
#GazetehaberleriEğitimde 21’inci yılını tamamlayan Yansı Eraslan, eğitime gönül veren, üç kardeşten biri. Endüstri mühendisliği mezunu ancak, biri eğitim alanında olmak üzere üç ayrı yüksek lisansı var. “Hiçbir unvan taşımayı sevmedim, ama eğitim yöneticisi unvanını seviyorum” diyen Yansı Eraslan’ın en büyük şikayeti özel okullardaki hızlı büyüme.
#OKUL1988’de kurulan ve 30’uncu yılını dolduran Çakabey Okulları'nı Türkiye’nin en başarılı okullarından biri haline getiren Zafer Eraslan, “Eleştiriye açığız, eleştiri gelmesi için her türlü kanalı açıyoruz. İleriye götüren aslında teşekkür değil, eleştiridir. Nerede eksiğiniz olduğunu ancak eleştiri sayesinde görebilirsiniz” diyor.
#Çakabey OkullarıAdana ile Mersin ortasında tüm Çukurovayı kucaklayan ilk vakıf üniversitesini açan ve Özel Okullar Derneği’nde birçok çalışmalar yapan eğitimci Yaşar Bayboğan’ın açtığı Çağ Koleji ve Çağ Üniversitesi, bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştirdi. Şu anda toplamda 7000 civarında ve yüzde 70’i çeşitli burslardan faydalanan öğrenciler ve 800 civarında çalışanıyla Çukurova bölgesinde hem eğitime hem de istihdama katkıda bulunuyor. Şimdi oğulları Lütfi Bayboğan ile Gökhan Bayboğan kolej ve üniversitenin yönetiminde.
#Çağ KolejiFinlandiya eğitimde lider ülkelerden biri. OECD raporları bu başarının ardındaki sırrı açıklarken başta öğretmen kalitesine vurgu yapıyor. Okullarda öğrenciler için sunulan fiziki imkanlara da işaret ediyor. Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Nurullah Dal ile ülkenin ortaöğretim seviyesinde en iyi özel eğitim kurumlarından Lahden Okulu’nu ziyaret ettik. Başkent Helsinki’nin yaklaşık 100 kilometre kuzeyindeki Lahti şehrinde yer alan, 1896’da kurulan okulun direktörü ve ülkenin tanınmış eğitimcilerinden Markku Moisala’nın rehberliğinde okulu gezdik:
#FinlandiyaBir veli; elinde uzun bir kitap listesi. 57 parça ama bazıları 5’erlik, 10’arlık seriler halinde. Oturup saysanız 100’ü aşar. Fiyatı yaklaşık 2 bin TL. İsmi lazım değil, bu kitap listesi çok tanınan bir özel okulun birinci sınıfına başlayan bir çocuğun velisinin eline ulaşıyor.
#Özel OkulFETÖ soruşturması kapsamında kapatılan özel okullara ödenen ücretlerin nasıl geri alınacağı belli oldu. Veliler 17 Ağustos’ta başlayan 60 günlük süreçte Vakıflar Genel Müdürlüğü veya Maliye Bakanlığı’na kayıt ve ödeme belgeleri ile başvurabilirler. Ancak ödemeyi almak kolay olmayacak çünkü önce kapatılan kurumun borçları ödenecek, sonra sıra velilerin alacağına gelecek.
#Fetö2016-2017 eğitim öğretim döneminde Türkiye’de de hayata geçirilecek Entrepreneurial Skills Pass (ESP) programıyla gençlere girişimcilik deneyimi yaşatılacak. Öğrenciler kendi mini şirketlerini kuracaklar. İş dünyasından gönüllüler de öğrencilere destek olacak.
#ÖğrenciDarbe girişiminin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki çalışmalar sürüyor. Bakanlık kapatılacak eğitim kurumların sayısını 626’dan 1625’e yükseltti. Kapatılacak okullarla ilgili yol haritası da hazırlayan bakanlık, bu okullardaki öğrencilere “günlük nakil” kolaylığı sağlayacaklarını ve öğrencilerin kontenjana bakılmaksızın başka okullara nakil yapabileceğini açıkladı.
#15 Temmuz 2016 Darbe GirişimiSon yıllarda uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi bazı kesimlerce eleştirilse de bana göre öğrenci ve veli açısından son derece olumlu bir sistem. Özellikle sınavların birden çok olması, okul ortamında yapılması, müfredata dayalı ve daha az zorlayıcı sorular içermesi, sıralama sınavından uzaklaşmaya çalışan yapısı ve mazeret sınavları ile öğrenci ve veli üzerindeki baskıyı azalttı, dershanelere olan ihtiyacı büyük çapta ortadan kaldırdı.
#OkulÖzel öğretim kurslarında verilebilecek ders sayısının 3’ten 5’e çıkarılması, “Kurslar dershaneleşir mi?” sorusunu akıllara getirdi. Üniversite sınavlarına hazırlık için tercih edilen temel liselerde ise öğrenci kaybı endişesi yaşanıyor. Dershanelerini kapatıp temel lise olan bazı kurumların ders sayısının artmasıyla birlikte özel öğretim kursuna dönüşmesi ihtimali de doğdu.
#Temel LiseAntalya’da gerçekleşen 15’inci Geleneksel Eğitim Sempozyumu’nda konuşan Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı Cem Gülan Türkiye’de son yıllarda özel okullaşma oranının yüzde 100 arttığını vurguladı. Gülan nüfus artışına paralel olarak okullaşma ihtiyacının devam ettiğini ve eğitimde yeniliklerin takip edilmesi gerektiğini söyledi. Gülan ayrıca Türkiye’de kanun ve yönetmeliklerde yapılması düşünülen değişikliklerle özel okulculuğun önünün daha da açılabileceğini ve gelişmiş ülkelerdeki özel okullaşma oranlarının yakalanmasının mümkün olduğunu belirtti.
#Cem Gülan