Yoga, evde veya stüdyoda, kendimize vakit ayırıp hem içsel huzura hem bedensel sağlığımıza ulaşmamızı kolaylaştıran bir yol. Ancak bunun güzel bir yolu daha var. Yoga tatili… Güne muhteşem bir manzaraya karşı, doğanın içinde meditasyonla başlayıp, ardından eğitmenler eşliğinde yoga yapıp kalan zamanda da tatilde olmanın keyfini sürebilirsiniz. 21 Haziran Dünya Yoga Günü vesilesiyle jürimize Türkiye’nin en güzel ‘yoga otelleri’ni sorduk, en iyi 10 tanesini sıraladık.
#HürriyetBayburt Memnune Evsen Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yaşayan görme engelli Tevhik Celep ahşapları oyarak, manda, keçi, koyun, horoz, ayı gibi çeşitli hayvanların figürlerini yapıyor. Annesinin ölümünden sonra ağlama hastalığına yaklanan ve 2 sene sonra gözlerini kaybeden Celep yaşadığı zorlukları anlattı.
#BayburtBayburt Memnune Evsen Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yaşayan görme engelli Tevhik Celep ahşapları oyarak, manda, keçi, koyun, horoz, ayı gibi çeşitli hayvanların figürlerini yapıyor. Annesinin ölümünden sonra ağlama hastalığına yaklanan ve 2 sene sonra gözlerini kaybeden Celep yaşadığı zorlukları anlattı.
#SağlıkBirgi, Ege’nin deniz görmeyen bir köşesinde, eğer Bozdağ tarafından geliyorsanız otobüsün bir tekeri dışarıda virajlarla gidilen ve vardığınızda da geri dönmek istemeyeceğiniz huzurlu bir kasaba. Tabii bu kentin aslında eski bir liman ve korsan yatağı olduğunu hesaba katmazsak yamaçları aşınca görünen ova ve incir bahçeleri teneffüs ettiğiniz temiz hava size “İşte doğa” dedirtecek ölçüde.
#BursaOrta Asya'da yoğun olarak görülen mimari ve tarihi değerler bulunmaktadır. Türbe de yapısı itibariyle en çok merak edilen mimari yapılardan birisidir. Türbe nedir ve ne amaçla yapılmıştır? Mimaride Türbe ve örnekleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Türbe Nedir?Anadolu tarihinde her dönem önemli bir merkez olmuş Bursa. Fetihler, göçler, savaşlar ve zaferlere tanıklık etmiş. Yeşil günleri geçmişte kalsa da her adımda tarihten bir iz çıkıyor bu şehirde karşımıza. Gelin size benim bildiğim Bursa’yı anlatayım. Sağlıklı ve yeniden gönlümüzce gezeceğimiz günler geldiğinde, yolunuz düşerse listenize almanız için hem lezzet durakları hem de görmeden dönmemenizi önereceğim yerleriyle ufak bir Bursa turuna hazır mısınız?
#YazarAğaçlar, bulundukları yerin kendine özgü yetişme koşullarına uygun olarak özellik gösteren doğal harikalarıdır. Bu harikalar arasında özellikle Hindistan’da yetişen ve çok amaçlı bir biçimde faydalanılan pek çok ağaç türü bulunmakta. Ağaçlar genellikle mobilya yapımında ve kağıt üretiminde kullanılmasının yanı sıra insan yaşamı için elzem olan temiz hava sahalarının da temel kaynaklarından bir tanesi olarak biliniyor. Bugünkü yazımızda sizler için Sisam ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Sisam ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında detayları derledik.
8 bin 500 yıllık tarihi ve doğal güzellikleriyle İstanbul bir cevher. Taşı, toprağı, denizi, martıları, dilsiz sanılan duvarları bile öyle hikâyeler sunar ki bize, hayran kalmamak mümkün değil. O yüzden bu şehirde yaşanan her kayıp hem dünya kültürünün hem de her birimizin kalbinde büyük bir yara açıyor. Maalesef bu kayıplara bir yenisi eklendi; Vaniköy Camisi geçen hafta yandı. Bu vesileyle Boğaz’ın incileri yalıların arasında birer mücevher gibi duran yalı camileri yazdım.
#Boğaz'daki CamilerBalmumunun kendine özgü bir özgül ağırlığı, kokusu ve karakteristik bir tadı vardır. Balmumu suda erimez, eter kloroform ve yağlarda tamamen erir. Saf balmumu, arı koyu renkli bal ya da şeker şurubu ile beslense de daima beyaz renklidir. Peki, Balmumu nedir, ne işe yarar? İşte balmumu kullanım alanları...
#Balmumu NedirMimar Sinan kimdir? sorusu Danıştay'ın Ayasofya ile ilgili verdiği karar sonrası gündeme geldi. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen 15 asırlık bir tarihe sahip Ayasofya, 500 yıl cami olarak kalmıştı. Osmanlı başmimarı Mimar Sinan 1573’te Ayasofya’nın kubbesini onararak, takviyeli duvarlar yaptı ve eserin bu günlere sağlam olarak gelmesini sağladı. İşte, Ayasofya'da katkıları olan Mimar Sinan'ın hayatıyla ilgili ayrıntılar.
#Mimar Sinan KimdirDünyanın en güzel yürüyüş yollarından biri olan Likya yolu üstünde yer alan tarihi boyunca onlarca uygarlığın yaşadığı ve Fethiye merkezine 13 km uzaklıkta yer alan Kayaköy’ü duymamış olan yoktur. Henüz gidip görmemiş olanlar bile Louis de Bernieres'in Kanatsız Kuşlar romanından, ‘Büyü’ filminin bazı sahnelerinden ya da Russel Crowe’un, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan’ın da oynadığı The Water Diviner (Son Umut) filminde Kayaköy’ü hatırlayacaklardır. Bir de Noel Baba’nın (St. Nicholas) evinin de bu bölgede olduğu söyleniyor.
#Kayaköy GezisiGeleneksel Türk Sanatları Meslek Lisesi'ne, hüsnühat, ebru, minyatür, kat'ı, cilt, çini, tezhip gibi sanat dallarını geleceğe taşıması için büyük fırsatların sunulacağı 30 öğrenci alınacak. Öğrenciler bu liseye MEB tarafından, LGS puanıyla yerleştirilecek.
#ÖğrenciHer gün evde veya stüdyoda, yoga ile kendinize ayıracağınız bir saatte hem içsel huzura hem de bedensel sağlığa ulaşmak mümkün. Bundan daha iyisi ise yogayı bir tatil konseptine dönüştürmek. Güne muhteşem bir manzaraya karşı meditasyonla başlayıp yüzünüzü denizde yıkamak, ardından eğitmen eşliğinde yoga yapmak... Türkiye’de yoga otellerinin sayısı hızla artıyor. Her biri donanımlı yoga stüdyolarına ev sahipliği yapan bu otellerin ortak özelliği, mutfaklarının büyük ölçüde vejetaryen veya vegan olması. Alanında uzman jürimize bu hafta en iyi yoga otellerini sorduk. Yola çıkarken matınızı yanınıza almayı unutmayın.
#Yoga OtelleriOsmanlı'nın en güçlü dönemlerinde mimarbaşı olarak görev yapan Mimar Sinan, yaşamı boyunca camiler, külliyeler, köprüler, hamamlar, çeşmeler inşa etti. Mimar Sinan, Kayseri'nin Ağırnas köyünden çıkıp Yeniçeri Ocağı'na katılmasıyla değişen hayatında bıraktığı yüzlerce eserle bugün de hayranlıkla anılıyor. İşte, vefat yıl dönümünde anılan Mimar Sinan hakkında merak edilenler...
#Mimar SinanKÜTAHYA'da evli ve 2 çocuk annesi Nalan Yaşar (43), hobi olarak başladığı kağıt oyma sanatını kısa sürede meslek haline getirerek atölye açtı. Osmanlı harem resimleri üzerine çalışmalar yapan Yaşar, "İnternetten bakarak öğrendim ve 10 yılda 3 kişisel sergi açtım. Bir eser en az 2 ayda ortaya çıkıyor. Amacım unutulmaya yüz tutmuş el sanatını hayali ve hevesi olanlarla buluşturmak" dedi.
#GirişimcilikRoma deyince ezbere bilinen Aşk Çeşmesi, İspanyol Merdivenleri, Kolezyum, Panteon, Vatikan Müzeleri, Piazza Del Poppolo, Piazza Venezia, Castel Sant Angelo Kalesi gibi klasikler bir yana, bilmediğiniz daracık sokakların arasında her bir yapıya ayrı ayrı hayran kalmamak elde değil. Şaheser yapıları izlerken Roma’nın ara sokaklarında kendimi bir anda farklı bir dünyada buldum. Sizlere Roma’nın klasik görülmesi gereken yerlerinden ziyade, farklı alternatiflerden bahsedeceğim…
#RomaOsmanlı’nın ilk başkenti olan, tarihi 8 bin 500 yıl öncesine uzanan Bursa, her adımından tarih fışkıran bir kent. 2 binin üzerinde korunması gereken kültürel varlığa sahip. Üzerine bir de kendisine ‘yeşil’ unvanını armağan eden ve yaşları 1 ile 6 asır arasında değişen 800’ün üzerindeki anıt ağacı ekleyin. Bir sanayi kenti olmasının getirdiği hareketliliği ve şehrin kazandığı yeni değerleri de göz önüne alın. Tüm bunların yanına, zincire bir de lezzet halkasını ekleyin. Doğası, tarihi, kültürü, yemekleri, olmazsa olmaz durakları ve yepyeni mekânlarıyla karşınızda adım adım Bursa!
#Bursa Gezi RehberiERZURUM’da, 40 yıldır yağlı boya, oymacılık, kuru kalem ve ahşap yakma üzerine resim ile tablo yapan Canip Cihangir (53), açtığı 5 sergide bugüne kadar tek bir eser satamamanın üzüntüsünü yaşıyor. Cihangir, "Bir sergimde öğrencilerimden biri yaptığı eserini getirip sergime koymak istedi. Hatırı kalmasın diye astım. Sergide tek satılan eser de o oldu" diyerek, gülümseten bir anısını anlattı.
#ERZURUMERZURUM’da, 40 yıldır yağlı boya, oymacılık, kuru kalem ve ahşap yakma üzerine resim ile tablo yapan Canip Cihangir (53), açtığı 5 sergide bugüne kadar tek bir eser satamamanın üzüntüsünü yaşıyor. Cihangir, "Bir sergimde öğrencilerimden biri yaptığı eserini getirip sergime koymak istedi. Hatırı kalmasın diye astım. Sergide tek satılan eser de o oldu" diyerek, gülümseten bir anısını anlattı.
#ErzurumMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından imzalanan ‘Geleneksel Türk Sanatlarını Gelecek Nesillere Aktarma ve Yaşatma İş Birliği Protokolü’ kapsamında ilk kez bu alanda eğitim verecek Geleneksel Türk Sanatları Meslek Lisesi İstanbul'da kuruluyor. Bakanlık, lisenin öğretim programı ve ders içeriklerini hat, ebru, minyatür, çini, tezhip, kalem işi, cilt, ahşap oymacılık ve kat'ı gibi alanlardan sanatçıların yoğun katılımıyla yapılan toplantıda ele aldı. Kurulacak atölyelerin de değerlendirildiği toplantıda, meslek lisesi ile birlikte mesleki eğitim merkezinin de kurulması kararlaştırıldı.
#Milli Eğitim BakanlığıBozdağların güney eteklerine götürüyorum sizleri bu sefer, Ödemiş’e bağlı Birgi’ye. 5000 yıl öncesine dayanan, kesintisiz bir tarihte ise gezintiye… Bereketli topraklar… Küçük Menderes Havzası’nda yer alan bir açık hava müzesi adeta. Duvarların, taşların dili olsa da konuşsa, birde onlar anlatsa diyebileceğiniz kadar dopdolu ve köklü bir tarihe. Hanlar, hamamlar, konaklar, medreseler, çeşmeler, su kemerleri ve her köşesinde tarihin izlerini görebileceğiniz Birgi evleri.
#Birgi